Transparent
Inloggen
Sluiten

Jeroen Slop: 'Beursgang is het allerbeste dat de club is overkomen'

22 juni 2019 00:39 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

Jeroen Slop: "Beursgang is het allerbeste dat de club is overkomen"; image source: Pro Shots

In gesprek met De Telegraaf geeft vertrekkend financieel directeur Jeroen Slop aan dat de beursgang van Ajax in 1998 het allerbeste is dat de club is overkomen, los van de sportieve successen. "Geen enkele bank verstrekt een lening aan een voetbalclub", aldus Slop. "En wij kregen 53 miljoen euro ter beschikking voor diepte-investeringen in deelnemingen, de scouting, de jeugdopleiding en wat al niet meer. Het heeft de afgelopen twintig jaar een veelvoud aan euro’s opgeleverd. En we hebben vier keer dividend uitgekeerd."

Slop gaat verder: "Of we in 2019 voor de vijfde keer uitkeren? Daar kan ik niets over zeggen. Je ziet wel dat Ajax van een emotieaandeel voor fans een serieus aandeel voor beleggers is geworden."

Voor Slop was de Revolutie bij Ajax een moeilijke periode. "Die werd door de een Cruijff-revolutie en door de ander Fluwelen Revolutie genoemd, maar het bleef een revolutie en die kent per definitie slachtoffers. Of je vrienden of je vijanden sneuvelen, het blijft triest", zo geeft hij aan. "Ik had wel een gevoel bij de mensen die hier jaren met hart en ziel hebben gewerkt en moesten vertrekken. Dan werd er gezegd: het hoort erbij, het is zakelijk, een nieuw beleid. Maar dat je dan maar moet oprotten, daar ben ik het hartgrondig mee oneens. Die emotionele schade die dat met zich meebracht bij Ajacieden, vond ik heel jammer."

Ook de torenhoge vergoedingen voor zaakwaarnemers tegenwoordig zijn voor de financieel directeur een doorn in het oog. "Het geld verdwijnt uit het voetbal en die bedragen staan in geen verhouding tot geleverde diensten. Maar als club word je gedwongen mee te gaan om de juiste spelers aan je te kunnen binden", zegt hij daarover. "Het is moeilijk deze tendens te doorbreken. Zelf heb ik aan de basis gestaan om transparantie over de bedragen aan zaakwaarnemers op te nemen in de Europese licentie bij de UEFA. Vooral om te laten zien hoe absurd die bedragen zijn. Vroeger mochten zij niet meedelen in transfersommen, tegenwoordig is het geen uitzondering dat ze drie miljoen euro pakken op een transfer van 10 miljoen euro. Waar gaat het over?"

Vanaf 1 juli zal Slop alleen nog als commissaris van de KNVB betrokken zijn in het voetbal. "Ik neem een paar maanden vrijaf. Dan ruil ik deze vermaak-industrie, waar miljonairs tot het plezier van miljoenen mensen op gras achter een balletje aanrennen, in voor iets waar ik een meer maatschappelijke bijdrage lever", aldus Slop. "Directeur worden van een ziekenhuis bijvoorbeeld, dat lijkt me wel wat. Een andere bijdrage door bijvoorbeeld drie mensen gezond te maken in plaats van eens in de twee weken 50.000 mensen een plezierige avond te bezorgen."
Tags

slop beursgang aanrennen absurd balletje beleggers deelnemingen definitie doorn emotieaandeel geleverde gras hartgrondig industrie knvb lening lever licentie meebracht miljonairs oneens oprotten plezierige ruil sneuvelen telegraaf torenhoge transparantie uefa uitkeren veelvoud verhouding vermaak vertrekkend vijanden vrijaf ziel

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 jaar geleden
Zonde dat Slop vertrekt!
+1/-0

3 jaar geleden
Ik proef veel cynisme waardoor ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat ook hij weggebonjourd is of met andere woorden er partij gekozen is voor die vertrokken roeier.
Jammer.
+1/-0

3 jaar geleden
Integer en boeiend verhaal van de financieel directeur. Heeft hectische tijden meegemaakt. Respect voor hem. Voorspelt mi tussen de regels door dat Ajax nog mooiere tijden gaat beleven.
+1/-0

3 jaar geleden
Ik proef ook cynisme, want uiteraard is er een groter maatschappelijk belang dan voetbal. Hij heeft wel een punt wat vergoedingen van de zaakwaarnemers betreft. Uiteindelijk betalen we dit met zijn allen. Het is voor mij dan onbegrijpelijk dat er geen duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden op hoog niveau betreft een vaste vergoeding per transactie.
Ik eis van de UEFA een systeem dat gehanteerd gaat worden voor een transparante vergoeding voor een zaakwaarnemer.
+1/-0

 
3 jaar geleden (gewijzigd)
Valt niet veel te eisen.!! Het hele transferbeleid in Europa is volledig los geslagen. Megabedragen voor spelers en natuurlijk de zaakwaarnemer moet ook leven!!!. Daarbij het aantal buitenlanders per elftal is buitensporig. Moet terug naar max 6 !!
+1/-0


Win met Ajax

Registreer je nu via deze link bij onze bookmaker Betcity.nl en krijg op je eerste storting van maximaal 20 euro een free bet van hetzelfde bedrag cadeau!Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.346 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

alvarez bassey berghuis bergwijn bestuurder blind boomen bosz brobbey elsimao frimpong hato heitinga jong jordi mediaoptredens mislintat molenaar oranje rotatiespeler rulli rvc sar sjakie tadic taylor timber vos wedstrijdritme wijndal