Transparent
Inloggen
Sluiten

Eredivisie op de schop, twee directe degradanten en meer rekening met clubs in Europa

22 mei 2019 10:46 - Eredivisie CV
Foto: Pro Shots

Eredivisie op de schop, twee directe degradanten en meer rekening met clubs in Europa; image source: Pro Shots

De Eredivisie heeft bekend gemaakt dat vanaf komend seizoen enkele grote veranderingen zullen gaan optreden in de competitie. Aanvankelijk was het de bedoeling om dit over een jaar pas in te voeren, maar alle clubs zijn maandag in een vergadering akkoord gegaan dat de veranderagenda per 1 juli van dit jaar al ingevoerd gaat worden.

Zo zullen er vanaf komend seizoen twee clubs rechtstreeks gaan degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie en speelt alleen de nummer zestien nog play-offs voor promotie en degradatie.

Clubs die de groepsfase van de Champions League of Europa League bereiken stromen pas in bij de laatste 32 van de TOTO KNVB Bekertoernooi en die ronde zal bovendien pas gespeeld gaan worden als de Europese groepsfases zijn afgerond. Daarnaast zal er in het competitieschema ook meer rekening gaan worden gehouden met de clubs met Europese verplichtingen.

Ook de mediagelden zullen evenwichtiger worden verdeeld, terwijl clubs die Europees in actie komen een deel van de inkomsten af zullen staan aan de overige clubs in de Eredivisie. Clubs die deelnemen aan een van de groepsfases zullen 5% afstaan, terwijl van de inkomsten uit de eventuele knock-out fase 3,75% zal worden verdeeld onder de clubs die niet in Europa in actie komen. Dat geld gaat voornamelijk naar clubs die op natuurgras spelen om clubs met kunstgras te overtuigen daar afstand van te doen.

Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse en AZ hebben afgesproken in principe geen jeugdspelers meer van elkaar over te nemen. Indien dit toch gebeurt, moet twee keer de afgesproken vergoeding worden betaald.

De ingevoerde veranderingen gelden voor een periode van drie seizoenen. Daarna zal een evaluatie volgen.

Meer op Eredivisie CV


Tags

eredivisie groepsfases competitieschema degradatie feyenoord knvb mediagelden promotie utrecht veranderagenda vitesse

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


10 maanden geleden
Prima veranderingen dit. Met name de twee rechtstreekse degradanten. De kans dat er een club uit het rechterrijtje van de KKD per ongeluk promoveert via de nacompetitie wordt nu gehalveerd. Dat is beter voor het algemene niveau van de Eredivisie.
+2/-0

10 maanden geleden
Schat de bekercompetitie gewoon helemaal af, dit gaat nergens meer over. Aanfluiting die beker, wordt nooit een evenement of traditie hier.
+1/-1

10 maanden geleden
Prima veranderingen. Beter laat dan nooit.
+1/-0

10 maanden geleden
Nu nog totaalverbod op kunstgras. Geloof dat in de JL er 75% op kunstgras speelt ?
+2/-0

10 maanden geleden
Twee keer de afgesproken vergoeding voor een jeugdspeler?
Dat is dus een vrijbrief om elkaars jeugd over te nemen.
+1/-0

 
10 maanden geleden
Vind dat wel een tricky ding. Wat als een speler weg wil bij een club? Hij heeft nog geen contract (tot zijn 16e?), dus dan heeft een club toch geen poot om op te staan?
+2/-0

 
10 maanden geleden
Dat klopt. Is ook een herenakkoord. Juridisch dus geen poot om op te staan.
+1/-0

Laatste nieuws
Tagcloud

alvarez babel berghuis blind donvito dwtk eiting fier flamengo getafe hag huntelaar huursom jong koen lacazette marin martinez neres overmars promes rkc schuurs stengs tadic tagliafico traore varela westermann ziyech