Ajax door doelpunt diep in blessuretijd uit Europa

8 mei 2019 23:04

Ajax door doelpunt diep in blessuretijd uit Europa; image source: Pro Shots

Ajax heeft het sprookje in de Champions League geen nieuw vervolg kunnen geven. In de Johan Cruijff ArenA verloor de ploeg van Erik ten Hag met 2-3 van Tottenham Hotspur. Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech zorgen in de eerste helft voor beide doelpunten van Ajax, maar na rust kwam Tottenham drie keer tot scoren.

Het duel in de Johan Cruijff ArenA begon spectaculair. Al snel was Ajax dicht bij de voorsprong na een schot van Dusan Tadic, maar zijn inzet kon nog net worden gekeerd door doelman Lloris. Een corner was het gevolg, maar uit die hoekschop kopte Matthijs de Ligt hard binnen.

Tottenham liet het er niet bij zitten en vrijwel direct vanuit de aftrap schoot Son op de paal. Spurs trok ten aanval en werd een paar keer gevaarlijk, maar als de Engelsen eenmaal een schot op doel wisten te krijgen stond keer op keer André Onana op de juiste plek.

Na een half uur kreeg Ajax een grote kans. Donny van de Beek veroverde uitstekend de bal rond de middenlijn en uit de counter die daarop volgde schoot Dusan Tadic net naast het doel.

Een paar minuten later was het alsnog raak. Na een fantastische aanval kwam de bal via Van de Beek en Tadic voor de voeten van Hakim Ziyech. De Marokkaans international haalde direct uit en schoot de bal schitterend in de verre hoek.

In de resterende minuten tot aan de rust kon Ajax zonder problemen de tijd rond spelen. Tottenham leek het voorzichtig al op gegeven te hebben, waardoor Ajax onder luid gejuich met een 2-0 voorsprong de kleedkamers op kon zoeken.

In de tweede helft bracht Tottenham direct een extra aanvaller en trok vol ten aanval. Dat leidde al snel tot een grote aanval, maar dankzij een uitstekende redding van Onana werd een tegentreffer voorkomen. De doelman kon er echter niet voorkomen dat een paar minuten later de 2-1 alsnog binnen viel na een snelle counter en voordat iedereen in de gaten had wat er gebeurde, stond het zelfs gelijk. Onana redde opnieuw uitstekend na een inzet van Llorente, maar Lasse Schöne knalde tegen de doelman op waardoor hij de bal los moest laten. Lucas Moura, die ook voor het eerste doelpunt zorgde, kon de rebound binnen schieten.

Om de aanvalsdracht van de Spurs te stoppen greep Erik ten Hag direct in en bracht met Joël Veltman voor Lasse Schöne een extra verdediger in de ploeg. Noussair Mazraoui ging daardoor naar het middenveld. Een paar minuten later kwam ook Daley Sinkgraven in de ploeg voor Kasper Dolberg, waardoor Ajax langzaamaan weer de controle over de wedstrijd kreeg.

Het was dan ook Ajax dat in de buurt van een doelpunt kwam, maar het had pech dat Tadic en Sinkgraven elkaar in de weg leken te lopen bij een hoge voorzet. De corner die daaruit volgde kon in eerste instantie weggewerkt worden door de defensie van Tottenham. De Ligt gaf vervolgens hard en laag voor. Doelman Lloris had veel moeite met die bal, maar kon nog net voorkomen dat Nicolás Tagliafico voor een nieuwe voorsprong zorgde.

Tottenham probeerde in het laatste kwartier een nieuw aanvalsoffensief op te zetten, waardoor er voor Ajax meer ruimte kwam om te counteren. Het was echter Ajax dat een grote kans kreeg, maar een afstandsschot van Ziyech belandde op de paal.

Tien minuten voor tijd ging Tottenham vol in de alles-of-niets modus. Verdediger Trippier ging naar de kant, terwijl met Lamela nog een aanvaller in de ploeg kwam.

De spanning in de Johan Cruijff ArenA werd met de minuut ondraaglijker. Vijf minuten voor tijd kreeg Tottenham opnieuw een hoekschop waarna uitgerekend Jan Vertonghen op de lat kopte en een rebound van de Belg nog net van de lijn kon worden gekeerd. Ajax leek zonder problemen de wedstrijd uit te kunnen spelen en kreeg in blessuretijd zelfs de grootste kansen om te scoren. Terwijl de liefst vijf minuten extra tijd al voorbij waren, mocht Tottenham toch nog een keer aanzetten en sloeg Lucas voor de derde keer toe. De 2-3 was een feit en in het zicht van de haven zag Ajax de kans op een plek in de finale stranden.