Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax aast in 25e bekerfinale op 19e beker uit de clubhistorie

3 mei 2019 12:10

Ajax krijgt zondag de eerste kans om het tot nu toe fantastische seizoen te voorzien van een prijs. In Rotterdam is Willem II dan de tegenstander in de finale van de TOTO KNVB Beker, de prijs die Ajax voor het laatst in 2010 wist te winnen.

Ajax kwam in de historie van de beker vijf keer eerder uit tegen Willem II. Drie keer wist Ajax te winnen, terwijl de Tilburgers twee keer door gingen naar de volgende ronde. De laatste keer dat beide ploegen voor de beker tegenover elkaar stonden was in het seizoen 2016/2017. Ajax was die avond met 5-0 veel te sterk. Voor Matthijs de Ligt is dat een bijzondere avond om aan terug te denken. De huidige aanvoerder van de club debuteerde die avond in het eerste elftal en maakte toen zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. Hakim Ziyech en Abdelhak Nouri, die ook debuteerde, scoorden in die wedstrijd bovendien hun eerste doelpunt in het eerste elftal van Ajax. Ook voor Frenkie de Jong was het zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal.

Voor Ajax zal het zondag de 25e keer worden in de clubhistorie dat het in de finale staat. 18 keer ging de beker ook naar Amsterdam, terwijl 6 van de voorgaande finales verloren gingen. De grootste overwinning van Ajax in de finale is 5-0. Dat lukte 102 jaar geleden toen Ajax voor het eerst in de finale stond. VSV uit Velserbroek was toen de tegenstander. Ook in 1998 won Ajax met dezelfde cijfers de finale. PSV werd die middag van het veld gevaagd met onder meer drie doelpunten van Jari Litmanen. De laatste twee finales van de beker in 2011 en 2014 gingen verloren tegen respectievelijk FC Twente en PEC Zwolle.

Aan de kant van Willem II zijn ook enkele oude bekenden te vinden. Damil Dankerlui is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax, al kwam hij nooit in actie voor het eerste elftal. Dat deed Vurnon Anita wel. Hij speelde 152 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax en wordt dit seizoen door Willem II gehuurd van Leeds United. Hoofdtrainer Adrie Koster werkte enkele jaren als trainer in de jeugdopleiding van Ajax en in het seizoen 2007/2008 was hij interim-hoofdtrainer na het vertrek van Henk ten Cate. Assistent-trainer Gery Vink was zelfs elf jaar werkzaam bij Ajax als jeugdtrainer en tekende afgelopen zomer in Tilburg.

Voor Frenkie de Jong zal het ook een bijzonder weerzien worden. De middenvelder van Ajax is afkomstig uit de jeugdopleiding van de Tilburgers en kwam uiteindelijk tot drie invalbeurten in het eerste elftal. Bovendien maakte hij zijn basisdebuut bij Ajax in het eerste elftal op 14 mei 2017 in Tilburg. Ajax won die middag met 1-3 van Willem II.
Tags

bekerfinale jong tilburg tilburgers adrie anita basisdebuut bekenden cate damil dankerlui gery gevaagd historie jari knvb koster leeds litmanen nouri pec twente velserbroek vink vsv vurnon weerzien ziyech

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom backup berghuis bergwijn bertjek bertrand boerhout branco brobbey farioli forbs frimpong gaaei gooijer hato jim jong kaplan kiki oranje rasmussen rcm reijnders rensch rijkhoff sevic sutalo timber traore wilson