Transparent
Inloggen
Sluiten

Raymond Verheijen: 'Ramadan in deze fase van het seizoen is totaal onverantwoord'

3 mei 2019 08:54 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

Raymond Verheijen: "Ramadan in deze fase van het seizoen is totaal onverantwoord"; image source: Pro Shots

Voor de moslims begint op 5 mei de ramadan, zo ook voor Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad. Tijdens de ramadan mogen moslims van zonsopgang tot -ondergang niet eten of drinken. In gesprek met De Telegraaf geeft inspanningsfysioloog Raymond Verheijen aan te hopen dat het drietal van Ajax soepel met de ramadan om gaat. "Het zou totaal onverantwoord zijn je aan de ramadan te houden in deze fase van het seizoen", aldus Verheijen.

Verheijen gaat verder: "Er zijn legio voorbeelden van sporters, voor wie wegens specifieke omstandigheden uitzondering wordt gemaakt. Zij kunnen de ramadan later inhalen en daar rust binnen het geloof helemaal geen taboe op. Het is algemeen geaccepteerd. En ik denk dat niemand ervan hoeft te worden overtuigd dat de situatie waarin Ajax nu verkeert onder het kopje ’uitzonderlijk’ valt."

De inspanningsfysioloog adviseert om de ramadan in zijn geheel uit te stellen. "De jongens zijn topsporter en dat brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. De zon gaat woensdag om 21.18 uur onder en de wedstrijd begint om 21.00 uur. Spelen zonder eten kan niet", zo geeft hij aan. "Stel je voor dat het 0-1 staat na negentig minuten. Dan moeten ze nog een verlenging spelen ook. Ik verwacht dat de spelers zelf kunnen bedenken dat dit onmogelijk is."

In een reactie aan De Telegraaf laat een woordvoerder van Ajax weten dat de beslissing over hoe zij zich aan de ramadan houden bij de spelers zelf ligt. "Wij laten spelers vrij in de wijze waarop zij met hun geloof omgaan, dus ook met betrekking tot de ramadan", zegt de woordvoerder. "Als een speler wil vasten tijdens deze periode, dan zal hij daar met de trainer en de medische staf goede afspraken over maken."




Tags

ramadan verheijen onverantwoord inspanningsfysioloog moslims telegraaf inhalen kopje labyad legio mazraoui ondergang soepel sporters taboe topsporter uitzonderlijk vasten verlenging ziyech zon zonsopgang

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


 
4 jaar geleden
Even los daarvan is dit wel een open deur natuurlijk. Al die gasten die zeggen dat het wel kan zijn m.i. niet verantwoord bezig. Buiten dat je een verantwoordelijkheid hebt naar je werkgever in deze, is het ook gewoon ongezond (als topsporter die normaal enorm met zijn lijf bezig is).
+2/-0

 
4 jaar geleden
Natuurlijk is het zo, maar het is niet alsof ze pas sinds dit jaar Ramadan hebben.. clubs en spelers hebben hier al ervaring mee en weten heus wel hoe ze ermee om moeten gaan. Wat Verheijen hier weer doet is makkelijk scoren.
+2/-0

 
4 jaar geleden
Helemaal waar, daar staat ie dan ook bekend om.
+1/-0

4 jaar geleden
Mag toch hopen dat ze deze inderdaad uitstellen ivm de aankomende finales en dat andere andere spelers de voorkeur gaan krijgen. De te brengen inspanning kun je onmogelijk brengen op een lege maag. Ik sport slechts af en toe een week op een lege maag. Dat is op lage intensiteit, met als doel droog te trainen, maar zou ik mijn krachttraining op lege maag doen, dan presteer ik op ongeveer 65/70% van mijn normaal (over max een uur). Dat is bij de spelers absoluut niet anders, ofwel slechter, want ik houd deze sessies direct na het opstaan terwijl zij er al een dag zonder eten op hebben zitten dan.
+2/-0

4 jaar geleden
Ramadan is dit jaar niet voor het eerst toch? Die gasten weten heus wel hoe ze dit aan kunnen vliegen.
+2/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
De Ramadan valt wel elk jaar anders, vandaag gaat de zon op rond 6u en onder om 21u en dan zijn het lange dagen zonder eten (en drinken?) hoor. Zeker als je een fysiek beroep hebt.
+1/-0

4 jaar geleden
Rammen dan op het voetbalveld! Daar worden ze vorstelijk voor betaald, verdikkeme nog aan toe zeg!
+4/-0

4 jaar geleden
Een normaal persoon heeft een gemiddeld energieverlies van ongeveer 20% tijdens het vasten.
Dat kun je je niet permiteren tijdens examens en werk.
Voor een topsporter is dat natuurlijk totaal onaanvaardbaar.
+2/-0

4 jaar geleden
Raymond Verheijen, hartelijk dank voor je input. Zonder deze input waren Ajax en de spelers compleet van de kaart geweest en had Ajax al zijn prijzen zo vergooit. Fijn dat je ze hier zonder enig winstoogmerk op gewezen hebt. Nu kunnen wij als supporters ook weer rustig slapen. En ook top dat je het op tijd in de krant hebt laten zetten. We zouden niet willen dat de andere clubs van deze vitale informatie verstoken waren geweest en wij weer een ongelooflijk voordeel hadden gehad. Dan waren de klachten weer niet van de lucht geweest over voortrekkerij van Ajax.
+3/-0

4 jaar geleden
Een moslim hoeft niet perse mee te doen met ramadan zoals het is voorgeschreven. Ramadan is een offer brengen voor de arme om hen te helpen. Zieke mensen en vrouwen die op dat moment onrein zijn kunnen het met een donatie de ramadan afkopen. Natuurlijk zijn er sporters die dat offer niet willen brengen, maar die moeten vrezen voor hun plaats. Het is typisch Nederlands dat die over de ramadan beginnen.
+1/-0

 
4 jaar geleden (gewijzigd)
Nee, het is typisch Verheijen om weer eens aandacht te zoeken.

Met bepaalde onderwerpen scoor je makkelijk ;)
+1/-0


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior gaaei godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kopper kroes leiderschapskwaliteiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht