23 april 2019 22:37

Ajax maakt het zichzelf nog onnodig lastig, maar zet weer grote stap richting landstitel; image source: Pro Shots

Ajax heeft weer een nieuwe stap richting de 34e landstitel weten te zetten. In eigen huis werd Vitesse met 4-2 verslagen. Dusan Tadic kwam twee keer op het scorebord door een strafschop te benuten, terwijl ook Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt hun naam op het scoreformulier wisten te krijgen.

Ajax kende vanaf het begin veel moeite met Vitesse, dat koos voor een zeer extreem verdedigende variant en met regelmaat met alle tien veldspelers in de verdediging stond. Ook omdat het iedere gelegenheid aangreep om zoveel mogelijk tijd te winnen ontstond een duel wat voor niemand leuk was om naar te kijken.

Halverwege de eerste helft was Ajax plotseling dicht bij de openingstreffer toen Matthijs de Ligt hard op doel kopte na een corner. Pasveer wist zijn hand echter nog tegen die bal te krijgen.

Ajax schroefde het tempo na die kans wel hard omhoog op en drong steeds verder aan. Meerdere keren claimde het een strafschop toen Kasper Dolberg naar de grond ging, maar scheidsrechter Kamphuis ging er niet in mee en ook de VAR greep niet in.

Het leek er op dat beide ploegen met een 0-0 ruststand richting de kleedkamers gingen, maar vlak voor rust was het alsnog raak. Dusan Tadic werd diep gestuurd na een uitstekende lange bal van Daley Blind. De Serviër kapte zijn tegenstander uit en gaf voor richting de tweede paal. Hakim Ziyech liep zich knap vrij en kon zo voor de openingstreffer zorgen. Diep in blessuretijd kreeg Tadic bovendien een grote kans om voor rust het duel al te beslissen, maar Pasveer wist dit keer redding te brengen.

Vrijwel direct na rust kreeg Dolberg een niet te missen kans toen verdediger Van der Werff de bal in zijn voeten speelde en hij alleen op doel kon. De Deen schoot echter gehaast over, wat direct leidde tot de eerste fluitconcertjes.

Een paar minuten later zou de goal alsnog vallen. Matthijs de Ligt werd in het strafschopgebied opzichtig met twee handen naar beneden getrokken, waardoor een penalty het resultaat was en Tadic voor de 2-0 zorgde.

Opeens ging het hard in de Johan Cruijff ArenA. De Ligt zorgde een paar minuten later voor de 3-0 door een hoekschop binnen te koppen. Nog geen minuut later leek het ook 4-0 te worden toen direct vanaf de aftrap van Vitesse de bal veroverd weg en Ziyech uiteindelijk het beslissende tikje gaf. Hij bleek echter buitenspel te staan, dus de VAR greep in en de treffer werd afgekeurd.

Voor Erik ten Hag was het aanleiding om spelers rust te gunnen en hij haalde Hakim Ziyech en Nicolas Tagliafico naar de kant. Het had echter meteen een negatief effect op het spel, omdat Vitesse opeens flink aandrong en halverwege de tweede helft ook de 3-1 wist binnen te tikken. Nadat de Arnhemmers in vijf minuten na die goal nog drie keer gevaarlijk voor het doel van André Onana kwam, zorgde het zelfs voor nieuwe fluitconcerten vanaf de tribune.

Nadat de Arnhemse storm was gaan liggen, leek Ajax het duel eenvoudig uit te willen gaan spelen. Jurgen Ekkelenkamp kwam als invaller in de ploeg en bij zijn eerste balcontact werd hij direct in het strafschopgebied onderuit gehaald. Een nieuwe penalty was het gevolg en ook dit keer schoot Tadic binnen. De opluchting bij het publiek was duidelijk merkbaar, omdat het duel nu definitief beslist leek en Ajax eenvoudig de wedstrijd uit leek te kunnen spelen. Niets bleek echter minder waar, omdat de defensie van Ajax wederom leek te slapen en vrij snel na de goal van Tadic Vitesse voor de 4-2 wist te zorgen.

Vitesse probeerde nog wel een paar keer aan te zetten, maar wist niet meer gevaarlijk te worden. Bovendien pakte Bero in de blessuretijd zijn tweede gele kaart door Tadic naar de grond te trekken en hij moest een paar minuten eerder dan de rest de kleedkamers opzoeken.