Ajax op karakter naar overwinning in Groningen

20 april 2019 20:23

Ajax op karakter naar overwinning in Groningen; image source: Pro Shots

Ajax heeft de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen winnend af weten te sluiten. De ploeg van Erik ten Hag wist een 0-1 overwinning uit het vuur te slepen. Klaas Jan Huntelaar scoorde een klein kwartier voor tijd het enige doelpunt. Een paar minuten later werd uitgerekend hij met een rode kaart van het veld gestuurd.

Al snel in de wedstrijd werd Ajax gevaarlijk via aanvoerder Matthijs de Ligt. Zijn kopbal ging echter op de paal. Ajax had echter de gehele wedstrijd veel moeite met het fysieke en vaak ook harde spel van FC Groningen. Omdat scheidsrechter Higler veel toe liet, leidde het vooral tot veel frustratie bij de Ajacieden.

FC Groningen had een muur rondom de eigen goal getrokken en Ajax kwam dan ook nauwelijks tot kansen. David Neres kreeg een mogelijkheid met een bal achter zijn standbeen, maar die kon door doelman Padt eenvoudig worden gekeerd. De grootste kans voor Ajax in de eerste helft was voor Joël Veltman bij een corner. De verdediger kreeg de bal voor zijn voeten, maar omdat Padt snel uit zijn doel kwam, kon hij ook die inzet keren.

Ook na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ajax probeerde aan te zetten, maar kwam niet door de muur van FC Groningen. De thuisploeg kwam er zelfs een paar keer gevaarlijk uit. Een schot van huurling Kaj Sierhuis ging net over het doel, terwijl Ritsu Doan een niet te missen kans leek te krijgen na zwak verdedigen van Ajax. De Japanse middenvelder schoot de bal echter toch naast.

Ajax leek niet veel later dicht bij de 0-1 toen Nicolás Tagliafico de bal voor het inschieten had en Padt geen kans had om het schot te keren. Voormalig Ajax-speler Deyovaisio Zeefuik redde echter op de lijn, waardoor het toch gelijk bleef. Nadat Erik ten Hag na een uur spelen al Klaas Jan Huntelaar in de ploeg bracht, kwam een kwartier voor tijd ook Kasper Dolberg als invaller in het veld om de overwinning alsnog binnen te slepen.

Een paar minuten later was het al raak. In een poging Dolberg af te kunnen stoppen, trapte Zeefuik de bal hard omhoog. De verdediger raakte de bal echter helemaal verkeerd, waardoor deze het strafschopgebied van FC Groningen in ging. Huntelaar maakte zich in een duel knap vrij en zorgde met een net zo knappe goal voor de voorsprong, wat direct voor grote ontlading zorgde. De spelers van FC Groningen protesteerden fel, omdat zij vonden dat Huntelaar een overtreding maakte, maar zowel Higler als Makkelie, die de VAR tijdens de wedstrijd was, oordeelden het als een geldig doelpunt. Omdat hij zijn shirt uittrok, kreeg The Hunter wel een gele kaart.

Die gele kaart zou hem uiteindelijk duur komen te staan. Ruim vijf minuten na zijn treffer ging de spits met zijn elleboog een duel in en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en moest dus vertrekken.

FC Groningen probeerde in de resterende minuten nog aan te zetten om de gelijkmaker te forceren. Het claimde een strafschop vanwege vermeend hands van Nicolás Tagliafico. Zowel Higler als Makkelie vonden het geen penalty en lieten gewoon doorspelen. Ajax knokte hard in de blessuretijd en werd daar ook voor beloond met de drie punten.