Ajax zorgt voor nieuwe sensatie na winst in Turijn

16 april 2019 22:54

Ajax zorgt voor nieuwe sensatie na winst in Turijn; image source: Pro Shots

Ajax heeft voor een nieuwe sensatie in Europa weten te zorgen. Nadat in de vorige ronde titelhouder Real Madrid al van het veld werd geblazen, wist de ploeg van Erik ten Hag ook topfavoriet Juventus kansloos te laten en was de 1-2 overwinning eigenlijk veel te weinig gezien het spelbeeld. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt zorgden voor de doelpunten.

Ajax had het in de eerste minuten lastig met het spel van Juventus en zag bovendien na tien minuten ook nog Noussair Mazraoui uitvallen met een enkelblessure. Langzaam kreeg de ploeg steeds meer grip op de wedstrijd en de eerste grote kans was dan ook voor Ajax. Een beetje gelukkig kreeg Donny van de Beek de bal voor zijn voeten, maar zijn inzet ging over het doel.

Na bijna een half uur spelen lag de bal plotseling aan de andere kant in het net. Na een corner kon Cristiano Ronaldo volledig vrijstaand de 1-0 binnen koppen. Langs de zijlijn ontplofte Erik ten Hag van woede, omdat hij van mening was dat er een overtreding werd gemaakt op Joël Veltman. Scheidsrechter Turpin werd door de VAR naar de zijkant geroepen, maar op de beelden was te zien dat Matthijs de Ligt degene was die de duw uitdeelde en de treffer bleef dan dus ook staan.

Lang konden de Italianen echter niet genieten van de voorsprong. Vijf minuten na de goal van Ronaldo was het alweer gelijk. Hakim Ziyech raakte de bal bij een afstandschot helemaal verkeerd, maar daardoor kwam de bal wel voor de voeten van Van de Beek en hij kon de 1-1 binnen schieten. Even werd er gevreesd voor buitenspel, maar daar bleek geen enkele sprake van. Omdat er in de resterende minuten weinig meer gebeurde, zochten beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers op.

Net zoals een week geleden in Amsterdam vloog Ajax bij de start van de tweede helft uit de startblokken. Een schot van Van de Beek was al een eerste waarschuwing en al snel werd Ziyech na een fantastische aanval vrij voor doelman Szczesny gezet. De inzet van Ziyech werd door een uitstekende redding van de Poolse keeper uit het doel gehouden en hij wist met moeite ook een uitstekend afstandschot van Van de Beek over het doel te tikken.

Na een uur spelen werd Juventus plotseling gevaarlijk, maar de inzet van invaller Kean ging naast het doel. Twee minuten later was er opnieuw een enorme kans voor Ajax nadat Tadic aan de rechterkant helemaal vrij stond na een uitstekende counter. De Serviër besloot echter om een pass richting Ziyech te geven en die kon nog net verdedigd worden. Niet veel later kreeg Ziyech na een opnieuw geweldige aanval een opgelegde kans, maar hij raakte de bal helemaal verkeerd.

Het leek wachten op de volkomen terechte voorsprong en halverwege de tweede helft was het raak toen De Ligt met een uitstekende kopbal voor de 1-2 wist te zorgen. Dit keer had Szczesny geen antwoord, waardoor de meegereisde uitsupporters ontploften van vreugde.

Juventus moest daardoor alles op alles zetten, omdat het twee doelpunten nodig had om naar de halve finale te kunnen gaan. Daardoor kwamen er enorme ruimtes voor Ajax om te counteren. Neres werd met een uitstekende lange bal vrij voor de keeper gezet, maar omdat de Braziliaan met links moest schieten, ging de bal niet in het doel. Tien minuten voor tijd leek Hakim Ziyech de wedstrijd te beslissen nadat hij met een schitterend schot in de verre hoek raak schoot. Vanwege buitenspel werd de treffer echter afgekeurd.

De Italianen probeerden wel aan te zetten, maar Ajax bleef eenvoudig overeind. Zelf kreeg het ook geen kansen meer, maar de 1-2 overwinning en daarmee een plek in de halve finale van de Champions League was een feit. Daarin zal Manchester City of Tottenham Hotspur de tegenstander zijn. De wedstrijd in Londen eindigde vorige week in een 1-0 overwinning. Woensdagavond is in Manchester de return.