Ajax onderuit in Alkmaar na uitermate zwakke wedstrijd

17 maart 2019 16:21

Ajax onderuit in Alkmaar na uitermate zwakke wedstrijd; image source: Pro Shots

Ajax heeft op bezoek bij AZ een pijnlijke nederlaag geleden. De ploeg van Erik ten Hag ging met 1-0 onderuit, al mocht het achteraf vooral blij zijn dat de score niet veel hoger was uitgevallen. Ook een slotoffensief bracht geen resultaat, waardoor het verschil met PSV weer vergroot is naar vijf punten.

Erik ten Hag koos er voor om tegen Ajax te beginnen met de Champions League variant, die in Europese duels keer op keer veel succes heeft gebracht. In Alkmaar pakte dat echter minder uit, omdat AZ vanaf de eerste minuut de veel betere ploeg was en ook voldoende kansen kreeg om de score te openen.

Halverwege de eerste helft moest er bovendien noodgedwongen ingegrepen worden. Hakim Ziyech, die vanwege een blessure al twijfelachtig was, bleek niet verder te kunnen en werd vervangen door Kasper Dolberg. Invloed op het spelbeeld had dit echter niet, omdat AZ de betere kansen bleef krijgen en het vooral aan Nicolás Tagliafico te danken was dat er geen tegentreffer viel.

Aanvallend wist Ajax daar nauwelijks iets tegenover te stellen. Vlak voor rust kreeg Donny van de Beek nog de beste kans, maar zijn kopbal kon door Vlaar nog net van de lijn worden gehaald.

Na rust leek Ajax in de eerste minuten beter voor de dag te komen, maar al snel nam AZ weer de overhand en kreeg het weer kansen. Het leek dan ook wachten tot de Alkmaarders op voorsprong kwamen. Die viel dan ook na tien minuten toen een hoekschop niet weggewerkt kon worden en Til daarom de 1-0 voor het inschieten had.

Na de achterstand leek Ajax eindelijk wakker geschud te worden en trok het ten aanval. Dat ging echter zo ongecontroleerd dat vanuit de counter vooral AZ steeds gevaarlijk kon worden en grote mogelijkheden verprutste om de wedstrijd te beslissen.

Nadat Erik ten Hag ingreep en met Noa Lang en Klaas Jan Huntelaar extra impulsen brak, werd de druk verder opgevoerd. Goede mogelijkheden van Ajax kwamen via afstandsschoten van Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui, maar die konden met moeite gekeerd worden door doelman Bizot. Een inzet van Van de Beek ging bovendien net over, terwijl er geen strafschop gegeven toen hij onderuit gehaald leek te worden. De beste kans was voor Huntelaar die een paar seconden na zijn invalbeurt richting de bovenhoek kopte. Maar Bizot wist ook die bal uit het doel te halen. Het bleek echter ook steeds oppassen voor de counter van AZ. Ondanks dat er kansen over en weer waren, werd er niet meer gescoord en liet Ajax heel dure punten liggen in de strijd om de titel.