Transparent
Inloggen
Sluiten

'Feyenoord lanceert plan voor reservecompetitie en wil Jong Ajax uit voetbalpiramide'

15 maart 2019 08:25 - De Telegraaf
Foto: Pro Shots

"Feyenoord lanceert plan voor reservecompetitie en wil Jong Ajax uit voetbalpiramide"; image source: Pro Shots

Als het aan Feyenoord ligt, verdwijnen alle Jong-elftallen weer uit de voetbalpiramide en wordt er een nieuwe reservecompetitie opgericht. Dat geeft technisch directeur Martin van Geel aan in gesprek met De Telegraaf. Jong Ajax zou in die opzet dus verdwijnen uit de Keuken Kampioen Divisie. Van Geel ziet het liefst een competitie voor reserveteams die op maandagavond wordt gespeeld met een televisieschakelprogramma zoals dat nu ook op vrijdagavond plaats vindt met de Keuken Kampioen Divisie op Fox.

Feyenoord neemt mede vanwege de financiën geen deel aan de huidige voetbalpiramide. In tegenstelling tot Ajax is het niet in staat om een grote selectie samen te stellen. "In het kampioensjaar van Feyenoord hadden we 35 voetballers onder contract. Daar zaten onze beste jeugdspelers bij", aldus Van Geel. "Ajax heeft budget voor 70 tot 80 spelers met een contract. Dat kan niet met het budget van Feyenoord. Ons budget spenderen we liever aan 35 spelers."

Van Geel is het bovendien opgevallen dat er nauwelijks spelers doorbreken in het eerste elftal als hij naar de selecties kijkt van de Jong-elftallen van afgelopen jaren. "Driekwart van die selecties komt in de Eerste, Tweede en Derde Divisie terecht. Je moet opleiden voor het eerste elftal", zo geeft hij aan. "Bij Feyenoord komen 14 van de 26 spelers in de huidige selectie voort uit de eigen jeugdopleiding. Dat is meer dan 50 procent van de selectie."

Het argument dat Frenkie de Jong voor Jong Ajax heeft gespeeld, veegt hij ook van tafel. "Frenkie de Jong was ook doorgebroken als hij in Feyenoord 2 had gespeeld. Die heeft zoveel kwaliteit", zegt hij daarover.

De verandering van de competitie zou ook een handreiking zijn aan de andere clubs uit de Eredivisie. Zij willen vaak spelers huren van Ajax, maar die krijgen ze niet omdat spelers vast gehouden blijven voor het team in de Eerste Divisie. Volgens Van Geel wordt er dan ook een dienst bewezen aan het complete Nederlandse voetbal.

Ajax is voor Van Geel dan ook van harte welkom in de competitie met reserveteams. "Het is ook voor hen de oplossing. Jongens als Sinkgraven of Veltman, die van lange blessures terugkeren, kunnen nu geen wedstrijden spelen", aldus Van Geel.


Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 maanden geleden
Ja, logisch dat 14 van de 26 spelers uit je Jong elftal komen, Martin. Je hebt geen cent om iets te kopen. Dan moet je wel.
3 maanden geleden
Ik vind het wel een goed idee van Feyenoord. Zoals het nu is ingericht is ook raar. Veel clubs in de KKD zitten ook niet op de Jong Teams te wachten. Het is veel logischer om de beste clubs in NL tegen elkaar te laten spelen. Dat gebeurt in de gehele jeugd behalve dan bij de Jong teams.
3 maanden geleden
En ze moeten ook geen Jong Ajax of Jong Huppeldepup meer heten, maar gewoon Ajax 2 etc.. En weer toegang krijgen tot het beker toernooi zoals dat in het verleden geregeld was.
3 maanden geleden
Wat een onzalig voorstel dat volgens mijn geen enkele kans van slagen heeft. Natuurlijk heeft Ajax veel last van die nieuwe regel dat een oudere speler niet meer mag uitkomen voor het belofte team, maar om weer terug te gaan naar het oude model die Feyenoord wat geen cent te makken heeft voorstaat is voor Ajax Psv En Az niet relevant.
3 maanden geleden
"Driekwart van die selecties komt in de Eerste, Tweede en Derde Divisie terecht. Je moet opleiden voor het eerste elftal". Als een kwart van Jong Ajax doorkomt in Ajax1, dan is de hele opzet zoals het nu is dus geslaagd. Van Geel denkt dat je hele teams tegelijk kunt opleiden en laten doorstromen naar het eerste. Dat is natuurlijk onzin. Het gaat om de enkele échte toptalenten, en de rest komt idd bij de Eerste, Tweede en Derde Divisie terecht. Niks mis mee.
3 maanden geleden
Grappig om de reacties te lezen op het fn.
Daar zijn ze het totaal oneens met Martin.
3 maanden geleden
Hahahahahahahahaha en door....
3 maanden geleden
Ga slapen joh. Van Geel deed denigrerend toen de Jong-elftallen in de JL werden geplaatst. Boot gemist, ouwe rukker.
3 maanden geleden
Wat heeft hij veel te zeggen over Ajax. Mafkees. Ga dan lekker niet meedoen als je het niet kan betalen, doen wij gewoon ons eigen ding okee?

Laatste nieuws