Ajax uitermate zwak tegen PEC Zwolle, maar wint wel

13 maart 2019 20:26

Ajax uitermate zwak tegen PEC Zwolle, maar wint wel; image source: Pro Shots

Ajax heeft met veel moeite weten te winnen van PEC Zwolle. In de Johan Cruijff ArenA werd het uiteindelijk 2-1 voor de ploeg van Erik ten Hag. Dusan Tadic zorgde in de eerste helft voor de voorsprong, terwijl Daley Blind vlak voor tijd zorgde dat de punten gewoon in Amsterdam bleven.

Ajax drong direct aan en kreeg ook enkele kansjes om de score al vroeg te openen. Met name Kasper Dolberg kreeg een goede mogelijkheid, maar doelman Van het Hart wist zijn doel schoon te houden. De door Ajax opgeleide keeper raakte na een kwartier spelen echter geblesseerd aan zijn vinger, waardoor hij niet meer verder kon. Met Diederik Boer kwam een andere voormalig Ajacied bij PEC Zwolle onder de lat te staan.

Ook na die wissel bleef Ajax de betere ploeg. Het tempo lag echter veel te laag, al kwam na ruim een half uur spelen uiteindelijk wel de voorsprong op het bord. Dusan Tadic kwam goed voor zijn man en kon een voorzet van Zakaria Labyad bij de tweede paal binnen tikken.

Na het doelpunt ging het tempo bij Ajax verder achteruit, terwijl PEC Zwolle weinig intenties leek te hebben om zelf aan te vallen. De resterende minuten tot de rust kropen dan ook voorbij zonder dat er goede mogelijkheden te noteren waren.

Na rust kwam PEC Zwolle beter voor de dag en trok het meerdere malen ten aanval. Mede omdat het spel van Ajax steeds slordiger werd, leek de gelijkmaker dichter bij dan een nieuwe Amsterdamse treffer. Al hoefde André Onana zelf nauwelijks in actie te komen. Halverwege de tweede helft was Erik ten Hag het zat en bracht met Joël Veltman en Klaas Jan Huntelaar twee nieuwe spelers.

Door de dubbele wissel kwam er nieuw elan in de ploeg en ging het weer wat gretiger in de aanval. Nadat er ook een paar mogelijkheden waren geweest, lag de bal plotseling aan de andere kant in het net. PEC Zwolle zette een counter op en omdat de complete defensie van Ajax leek te slapen kon Van Crooij eenvoudig de 1-1 achter Onana schieten. Nog geen minuut na de goal later ging Van Crooij opnieuw diep, maar dit keer kon Onana de bal wel keren.

De onvrede bij het Ajax-publiek was duidelijk te merken en de fluitconcerten namen dan ook toe. Voor Ten Hag was het aanleiding om in te grijpen en hij bracht met Noa Lang een Eredivisie debutant. Nog geen twee minuten na zijn invalbeurt zorgde de vleugelaanvaller met een uitstekende assist dat Ajax weer op voorsprong kwam. Daley Blind kon bij de tweede paal eenvoudig binnen koppen en zorgde daarmee voor de 2-1.

Ajax speelde het duel in de resterende minuten uit zonder verder in de problemen te komen. In de laatste minuut kwam PEC Zwolle bovendien nog met tien man te staan omdat doelpuntenmaker Van Crooij zijn tweede gele kaart kreeg toen hij op de voet van Huntelaar ging staan.