Ajax veel te sterk voor ADO Den Haag en boekt ruime overwinning

24 februari 2019 14:09

Ajax veel te sterk voor ADO Den Haag en boekt ruime overwinning; image source: Pro Shots

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met ruime cijfers weten te winnen. De ploeg van Erik ten Hag was met 1-5 veel te sterk. Voor rust kwam Ajax via Donny van de Beek en Dusan Tadic al op voorsprong, nadat ADO de score had geopend. Na rust scoorde Hakim Ziyech twee keer en maakte ook Kasper Dolberg een doelpunt.

Erik ten Hag koos er voor om in Den Haag te beginnen met een aanvallende tactiek. Lasse Schöne moest op de bank beginnen en Kasper Dolberg stond in de spits. Het was echter niet direct terug te zien aan het spel, omdat Ajax wederom erg matig aan de wedstrijd begon en door een te laag tempo nauwelijks gevaarlijk wist te worden. Al claimde Frenkie de Jong tevergeefs een strafschop toen hij onderuit gehaald leek te worden door doelman Zwinkels. Scheidsrechter Manschot gebaarde echter dat er doorgespeeld moest worden en ook de VAR vond het geen strafschop.

ADO Den Haag werd steeds dreigender en kwam tien minuten voor rust zelfs op voorsprong toen El Khayati met een uitstekend schot voor de 1-0 zorgde. Ajax leek daardoor wakker geschut te zijn, omdat enkele minuten later Donny van de Beek voor de 1-1 zorgde na een steekpass van Daley Blind. Ajax zou zelfs op voorsprong komen toen de VAR ingreep in de laatste minuut. Dolberg werd onderuit gehaald in het strafschopgebied, maar dat was gemist door Manschot. Na het zien van de videobeelden werd alsnog de volkomen terechte strafschop gegeven, die door Dusan Tadic onberispelijk werd binnen geschoten.

Na rust wist Ajax zonder zelf groots te spelen eenvoudig overeind te blijven tegen de Hagenezen, die nauwelijks gevaarlijk leken te worden. Het tempo bleef echter te laag liggen om de genadeklap uit te kunnen delen en verder te kunnen werken aan het doelsaldo. Waar iedereen in het Cars Jeans Stadion zich leek op te maken voor het beruchte Haagse kwartiertje sloeg Ajax alsnog toe. Een afstandsschot van Hakim Ziyech zorgde voor de 1-3, waardoor de wedstrijd beslist leek.

Het verzet van ADO was daarmee gebroken, waarna Ajax alsnog aan het doelsaldo kon gaan werken. Dolberg zorgde een paar minuten later voor de 1-4, terwijl Ziyech met zijn tweede treffer voor de 1-5 eindstand zorgde. De ploeg verhoogde op die manier de druk op PSV in de strijd om de landstitel en hoefde zich uiteindelijk nauwelijks in te spannen om een ruime zege te kunnen boeken.