Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax heeft het vooral de laatste jaren vaak lastig in Den Haag

21 februari 2019 23:44

Drie dagen voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen Feyenoord wacht voor Ajax een uitwedstrijd op het kunstgras van ADO Den Haag. Ondanks dat de historie ruim in het voordeel van Ajax is, heeft de huidige nummer tien van de Eredivisie vooral deze eeuw met regelmaat punten weten te halen tegen Ajax. Van de 44 eerder gespeelde wedstrijden in Den Haag sinds de oprichting van de Eredivisie won Ajax 23 keer, speelde het 10 keer gelijk en werd 11 keer verloren. In de laatste tien edities verspeelde Ajax echter vijf keer punten bij de Hagenezen.

De grootste overwinning van Ajax in Den Haag is 0-4, een uitslag die zowel in augustus 1989 als in december 2013 bereikt werd. De meest doelpuntrijke wedstrijd tussen beide ploegen vond plaats op 26 december 1968. Ajax was toen met 2-5 te sterk. De meest merkwaardige wedstrijd vond plaats op 4 april 2010. Nadat eerste doelman Robert Zwinkels van ADO met een blessure van het veld moest, kreeg een kwartier voor tijd reserve doelman Barry Ditewig een rode kaart. Het gevolg was dat Ricky van den Bergh bij een 0-0 stand in het doel kwam te staan en met enkele uitstekende reddingen wist hij zijn doel lang schoon te houden. In blessuretijd had hij echter geen antwoord op een afstandsschot van Toby Alderweireld, waardoor Ajax toch wist te winnen.

ADO Den Haag kent een vrij wisselvallig seizoen. Zo wist het in eigen huis Feyenoord op een 2-2 gelijkspel te houden en won het van Heracles Almelo en PEC Zwolle, terwijl het met 0-7 verloor van PSV. Omdat de onderlinge verschillen heel klein zijn, kunnen de Hagenezen dromen van Europees voetbal, terwijl ze ook nog altijd moeten vrezen voor degradatievoetbal. ADO staat twee punten achter nummer acht VVV Venlo, de positie die aan het eind van het seizoen vrijwel zeker recht geeft om een plek in de play-offs voor een Europa League ticket. Nummer zestien FC Emmen heeft echter maar drie punten minder dan ADO, waardoor de Hagenezen bij een nederlaag tegen Ajax opeens hard kunnen zakken in de Eredivisie.

In de selectie van ADO Den Haag zitten de nodige spelers met een verleden bij Ajax. Doelmannen Robert Zwinkels en Indy Groothuizen speelden in de jeugdopleiding van Ajax. Zij kwamen echter nooit in actie in het eerste elftal, net zoals ook de eveneens door Ajax opgeleide middenvelder John Goossens en aanvaller Sheraldo Becker. Hoofdtrainer bij ADO Den Haag is Alfons Groenendijk, die als speler tussen 1991 en 1993 tot 22 competitiewedstrijden kwam bij Ajax. Bovendien was hij als trainer ook werkzaam in de jeugdopleiding van Ajax, was hij van 2006 tot 2008 assistent-trainer bij het eerste elftal en in het seizoen 2013/2014 was hij de hoofdtrainer van Jong Ajax. Ook fysiek trainer John Nieuwenburg kwam als speler uit voor Ajax. Hij kwam uiteindelijk tot 24 competitiewedstrijden.




Tags

ado eredivisie feyenoord zwinkels alderweireld alfons almelo barry bergh degradatievoetbal ditewig doelpuntrijke eeuw emmen goossens groenendijk groothuizen heracles historie indy jong knvb nieuwenburg oprichting pec ricky schoon sheraldo toby verspeelde vvv wisselvallig

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom barkas begeleiding berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao consistente dest elsimao eredivisie forbs henderson kiki liverpool metz mikautadze mislintat mum ofzo porto ramaj sevic sosa steijn sutalo transferbeleid utrecht