Ajax speelt uitstekend, maar verliest wel van Real Madrid

13 februari 2019 22:55

Het is Ajax niet gelukt om de eerste wedstrijd in de knockout-fase van de Champions League te winnen. Ondanks dat de ploeg van Erik ten Hag een uitstekende wedstrijd speelde, verloor het met 1-2 van regerend kampioen Real Madrid. Hakim Ziyech zorgde in de tweede helft voor het enige doelpunt van Ajax, terwijl in de eerste helft een doelpunt van Nicolás Tagliafico door de VAR werd afgekeurd.

Ajax zette vanaf de eerste seconde vol druk op moment als Real Madrid in balbezit was en leek daarbij in de verste verte niet op de ploeg die afgelopen weken in de Eredivisie gespeeld had. De winnaar van de afgelopen drie edities van de Champions League kwam geen moment in het spel en het was dan ook Ajax dat duidelijk de betere ploeg op het veld was.

Het leek dan ook wachten tot de eerste kans voor Ajax zou volgen, maar daarvoor was in eerste instantie de passing in de eindfase te onzorgvuldig. Ondanks dat Ajax verreweg de betere ploeg was, kreeg Real Madrid de eerste grote kans toen Vinicius simpel weg kon draaien. Zijn schot kon door André Onana echter naast het doel worden getikt. Lang zou het niet duren voordat de eerste grote kans voor Ajax zou volgen, toen de ploeg uitstekend wist te profiteren van zwak uitverdedigen van de Spanjaarden. Het schot van Dusan Tadic kwam uiteindelijk op de paal.

Niet veel later kwam de volgende grote kans voor Ajax toen Hakim Ziyech alleen voor doelman Courtois werd gezet na een uitstekende pass van Donny van de Beek. De international van Marokko leek te gehaast te schieten, waardoor de Belg nog net redding kon brengen. Vlak voor rust leek het uiteindelijk wel raak te zijn toen Courtois bij een corner mistastte en de rebound door Nicolás Tagliafico binnen gekopt werd. De Johan Cruijff ArenA ontplofte van vreugde, maar toen iedereen klaar stond voor de aftrap van Real Madrid werd scheidsrechter Damir Skomina naar de zijkant geroepen. Tadic bleek bij de kopbal van Tagliafico hinderlijk buitenspel te staan, waardoor de treffer tot woede van iedereen bij Ajax werd afgekeurd. Het was daarmee voor het eerst in de historie van de Champions League dat na tussenkomst van de VAR een doelpunt werd goedgekeurd.

Ook na rust kwam Ajax beter uit de kleedkamer en drong het aan richting het doel van Real Madrid. Al was het ook nu weer Real Madrid dat de eerste kans kreeg. Onana verdedigde slordig uit, waardoor de Madrilenen konden profiteren. Onana wist een schot van Benzema echter te stoppen. Niet veel later kreeg ook Ajax de eerste kans na rust. David Neres werd diep gestuurd en kon alleen op doel af, maar zijn schot kon worden gekeerd door Courtois.

Na een uur spelen was het opeens aan de andere kant raak. Real Madrid kon counteren en Noussair Mazraoui kon Vinicius niet bijhouden. De Braziliaan kon richting het strafschopgebied gaan en eenvoudig opzij spelen richting Benzema. De Fransman haalde direct verwoestend uit en zorgde voor de 0-1.

Even leek het spel dood te bloeden, maar daarna leek de ploeg van Erik ten Hag weer nieuw elan gevonden te hebben. Helemaal toen met Kasper Dolberg een extra aanvaller werd ingebracht, ging de ploeg vol op jacht naar de gelijkmaker en die volgde al snel toen de Deen in de ploeg gekomen was. De bal werd op het middenveld goed veroverd, waarna de bal bij Neres kwam. De Braziliaan zette direct voor en Ziyech kon de volkomen verdiende 1-1 op het scorebord schieten. Opnieuw ontplofte de Johan Cruijff ArenA en ondanks felle protesten van de spelers van Real Madrid bleek dit doelpunt wel geldig.

Na het doelpunt leek Ajax langzaamaan de energie kwijt te zijn die het in het duel gestoken had, want het waren vooral de Madrilenen die tot aanvallen toe kwamen na de gelijkmaker. Mede ook omdat de complete aanval gewisseld was. Vlak voor tijd was het dan ook raak toen op het middenveld Frenkie de Jong omver werd gelopen en Real weer een counter kon opzetten. De bal kwam uiteindelijk bij rechtsback Carvajal en zijn voorzet kon door Asensio binnen getikt worden. Dit keer waren het de Ajacieden die fel protesteerden. Scheidsrechter Skomina kon niet zien wat er met De Jong gebeurde, maar de VAR was van mening dat alles reglementair plaats vond en het doelpunt werd dan ook goedgekeurd.

De klap leek hard aan te komen bij Ajax, maar de ploeg zette nog voor een laatste keer aan. Diep in blessuretijd kwam Dolberg opeens vrij voor Courtois, maar de Deen leek uit te glijden op moment dat hij kon uithalen. Real Madrid kon daardoor eenvoudig uitverdedigen en de laatste kans van Ajax was daarmee gedaan. De ploeg kon terugkijken op een uitstekende wedstrijd, maar ziet de kansen om naar de kwartfinale te gaan erg klein worden door de nederlaag.