Transparent
Inloggen
Sluiten

Ajax treft woensdag een Real Madrid in topvorm

11 februari 2019 22:07

Woensdagavond wacht voor Ajax de eerste wedstrijd in de knock-out fase van de Champions League. Real Madrid, winnaar van de afgelopen drie edities, komt naar Amsterdam toe en de ploeg van Erik ten Hag zal gebrand zijn op een goed resultaat na de teleurstellende weken in de Eredivisie.

Waar Ajax tijdens de loting in december op het perfecte moment Real Madrid geloot te hebben, zijn de rollen volledig omgedraaid. De Madrilenen kenden een zeer moeizame competitiestart, maar lijken de afgelopen weken hun topvorm weer gevonden te hebben. Die vorm lijkt bij Ajax volledig weg te zijn sinds de winterstop.

Ajax is de Spaanse grootmacht al regelmatig tegen gekomen in Europees verband. De eerste keer was in het seizoen 1967/1968 in de Europa Cup 1. In Amsterdam werd met 1-1 gelijk gespeeld en dat was ook het resultaat in Madrid. In de verlenging ging Ajax toen onderuit.

In het seizoen 1972/1973 troffen beide ploegen elkaar opnieuw in de halve finale van de Europa Cup 1. Ajax won in Amsterdam met 2-1 en wist de return in Madrid vervolgens met 0-1 te winnen. Ajax zou vervolgens ook de Europa Cup 1 winnen dankzij een 1-0 overwinning tegen Juventus in de finale.

Als regerend kampioen werd Ajax in het seizoen 1995/1996 in de groepsfase van de Champions League gekoppeld aan onder meer Real Madrid. Dankzij een doelpunt van Marc Overmars werd in Amsterdam met 1-0 gewonnen. In Madrid leverde de ploeg van Louis van Gaal een galavoorstelling af en wist het dankzij Jari Litmanen en Patrick Kluivert met 0-2 te winnen, een score die gezien het spelbeeld veel hoger had kunnen uitvallen. Het leverde Ajax na afloop een staande ovatie op van het thuispubliek.

Ajax zou vervolgens nog drie keer worden gekoppeld aan de Spanjaarden. De seizoenen 2010/2011, 2011/2012 en 2012/2013 leverde een vrij bizarre situatie op. In alle drie de seizoenen werden beide ploegen aan elkaar gekoppeld in de groepsfase van de Champions League. Ajax zal met minder plezier terug denken aan die wedstrijden, omdat het zes vrij kansloze nederlagen opleverde.

Voor Klaas Jan Huntelaar is het een weerzien met zijn voormalige club. Hij speelde in 2009 een half jaar in de Spaanse hoofdstad en wist in twintig competitiewedstrijden tot acht doelpunten te komen. Hij speelde toen samen met onder meer Sergio Ramos en Marcelo, die nog altijd voor Real Madrid uitkomen. Ook Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart stonden op dat moment bij de Koninklijke onder contract.


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws