Ajax dankzij schitterende treffers veel te sterk voor VVV Venlo

2 februari 2019 21:34

Ajax heeft in de Johan Cruijff ArenA zonder veel problemen VVV Venlo aan de kant weten te zetten. De ploeg van Erik ten Hag was uiteindelijk met 6-0 te sterk voor de Limburgers. Hakim Ziyech was voor rust de 1-0 te maken. Na rust kwamen Kasper Dolberg, Dusan Tadic, David Neres, Klaas Jan Huntelaar en Donny van de Beek ook tot scoren, waardoor de ruime overwinning een feit was.

Direct vanaf de aftrap was het duidelijk dat het vooral eenrichtingsverkeer in de Johan Cruijff ArenA zou gaan worden. VVV Venlo koos er voor om, net zoals veel andere tegenstanders, vol op de verdediging te leunen en de bal veelvuldig aan Ajax te laten. Het tempo van Ajax lag in de eerste helft echter veel te laag, waardoor er nauwelijks grote kansen te noteren waren. De beste kans was voor Kasper Dolberg, die achter zijn standbeen op doel schoot, maar zijn inzet kon nog net worden genoteerd

VVV gokte op de counter, maar kwam amper aan aanvallen toe. De paar keer dat het gevaarlijk oprukte vond het steeds de defensie van Ajax op hun weg. Ondanks dat het vooral Ajax was dat probeerde aan te vallen, leek het duel af te stevenen op een ruststand van 0-0. Dat veranderde echter tien minuten voor rust toen Hakim Ziyech vlak buiten het strafschopgebied een duw kreeg. De international van Marokko ging zelf achter de bal staan en schoot op schitterende wijze de 1-0 binnen, waardoor Ajax toch met een voorsprong de rust in ging.

Direct na rust ging het tempo aan de kant van Ajax flink omhoog. Het duurde dan ook niet lang tot er weer gescoord werd en ook nu was het een treffer van grote schoonheid. Een schot van Ziyech kon nog worden tegengehouden door de defensie van de Limburgers, maar de bal kwam voor de voeten van Donny van de Beek. De middenvelder gaf een uitstekende voorzet richting de tweede paal op Dolberg. De Deen nam de bal knap met zijn borst aan en schoot met de buitenkant van zijn voet de bal schitterend in de bovenhoek.

Het duel leek daarmee beslist te zijn en de definitieve beslissing viel na een uur spelen. Een schot van Rasmus Kristensen kon met moeite nog worden gekeerd door doelman Unnerstall, maar de rebound kwam voor de voeten van Dusan Tadic. De Serviër kon vervolgens vor een leeg doel eenvoudig voor de 3-0 zorgen.

De treffer van Tadic leek direct aanleiding om het rempedaal in te trappen, omdat het tempo opeens flink naar beneden ging. VVV kon daarom weer voorzichting aan aanvallen denken, al kwamen ze er ondanks hun pogingen nauwelijks uit. Erik ten Hag liet ruim een kwartier voor tijd David Neres invallen en de Braziliaan zorgde wat voor wat nieuw elan voorin. Het was dan ook Neres die vijf minuten voor tijd voor de 4-0 zorgde. Hij kreeg de bal uitstekend mee van Ziyech en met een schitterende beweging kapte hij zijn directe tegenstander uit. De aanvaller werd naar de grond getrokken, maar kon in zijn val de bal nog net een laatste tikje geven. Via de voeten van Van Bruggen ging de bal vervolgens in het doel.

Ruim een minuut later was het weer raak. Opnieuw stuurde Ziyech Neres diep met een uitstekende pass. Dit keer gaf de Braziliaan een voorzet op de eveneens ingevallen Klaas Jan Huntelaar. De spits kon bij de tweede paal eenvoudig voor de 5-0 zorgen.

Het was nog altijd niet gedaan in Amsterdam, want in blessuretijd zou nogmaals gescoord worden. De aanval werd opnieuw opgezet door Ziyech. De pass van de middenvelder werd door Neres verlengd, waardoor deze voor de voeten van Donny van de Beek kwam. Hij zorgde met een schitterend gekruld schot in de verre hoek voor de eindstand.