Ajax gelijk tegen Bayern München na krankzinnige tweede helft

12 december 2018 22:56

Ajax heeft de groepsfase in de Champions League afgesloten met een gelijkspel tegen Bayern München. In de Johan Cruijff ArenA werd met 3-3 gelijk gespeeld na een werkelijk krankzinnige tweede helft. Dusan Tadic maakte twee doelpunten, waarvan één uit een strafschop, terwijl Nicolas Tagliafico voor de 3-3 zorgde. Maximilan Wöber kreeg een rode kaart, net zoals Thomas Müller van Bayern.

De eerste grote kans van de wedstrijd was na een paar minuten al voor Donny van de Beek. Zijn schot was echter niet hard genoeg om Neuer te verrassen. Bayern München nam vervolgens de overhand op het veld en drong steeds verder aan. Met name Gnabry kwam regelmatig gevaarlijk opzetten. De vleugelaanvaller profiteerde bijna van een slechte pass van Nicolás Tagliafico, maar Onana kon knap redding bieden op zijn schot. Uit de corner die daarop volgde, viel alsnog de 0-1. De bal kon in eerste instantie nog uitverdedigd worden, maar de bal kwam opnieuw bij Gnabry. Hij gaf de bal aan de volledig vrijstaande Robert Lewandowski en de Poolse spits kon dan ook eenvoudig binnen schieten.

Ajax werd vervolgens iets beter en kreeg via Daley Blind een goede mogelijkheid. Zijn schoten konden tot twee keer toe geblokkeerd worden. Scheidsrechter Turpin wilde daarna geen strafschop geven nadat eerst Blind en even later Matthijs de Ligt naar de grond gingen.

De kansen bleven zich aandienen. Van de Beek werd met een kopbal opnieuw gevaarlijk, terwijl Bayern München uit een counter een enorme kans kreeg. Met liefst vijf aanvallers kwamen ze tegenover drie verdedigers van Ajax te staan. Gnabry gaf de bal breed op Lewandowski, die de 0-2 voor het intikken had. Onana gooide zich echter voor de bal en de rebound werd door Kimmich gemist.

Na rust liet Bayern zich iets meer terug zakken, terwijl Ajax steeds verder aan begon te dringen. Het leek steeds meer dat de 1-1 in de lucht hing en na ruim een uur zou die dan ook volgen na een schitterende aanval. Een geweldige steekpass van Hakim Ziyech kwam bij Van de Beek. Hij gaf de bal breed en die kon duur Dusan Tadic bij de tweede paal binnen getikt worden. Even daarvoor had Onana met een magistrale redding nog gezorgd dat een kopbal van Lewandowski niet in het doel terecht kwam.

Onder aanvoering van het wederom fanatieke publiek ging Ajax vervolgens op jacht naar de voorsprong. Het duel werd echter steeds harder van beide kanten en na 67 minuten kon Maximilian Wöber al richting de kleedkamer. De Oostenrijkse verdediger kwam op de zijlijn snoeihard in op Goretzka en werd met rood van het veld gestuurd. Het leek voor Ajax op een tik, maar een kleine tien minuten later kwam ook Bayern München met tien te staan na een werkelijk bizarre overtreding van Thomas Müller tegen het hoofd van Nicolas Tagliafico.

Ajax rook weer bloed en trok ten aanval. Erik ten Hag besloot om Kasper Dolberg te brengen en een paar minuten na zijn invalbeurt ging de bal op de stip nadat Boateng de Deense spits onderuit haalde in het strafschopgebied. Tadic schoot de penalty vervolgens snoeihard binnen. De Serviër zorgde met die treffer dat hij de laatste vijf doelpunten van Ajax in de Champions League had gescoord.

Nu was het de beurt aan Bayern München om ten aanval te trekken en vlak voor tijd ging ook aan de andere kant de bal op de stip. Thiago werd door Tagliafico onderuit gehaald en ook Lewandowski wist zijn tweede van de avond te maken. In de laatste minuut ging vervolgens Frenkie de Jong flink in de fout, waardoor de bal bij de ingevallen Kingsley Coman kwam. De Franse vleugelaanvaller schoot op knappe wijze de 2-3 binnen.

Omdat het spel in de tweede helft zo lang had stil gelegen, werden er liefst zeven minuten bijgetrokken. Ajax koos er voor om alles of niets te gaan spelen en in de vierde minuut van de blessuretijd werd het daarvoor beloond toen Tagliafico de 3-3 kon binnen tikken. Voor de groepswinst was echter nog een treffer nodig, maar die zou niet meer volgen.