Ajax in eigen huis veel te sterk voor AZ

7 oktober 2018 18:35

Ajax heeft overtuigend de op papier topper tegen AZ weten te winnen. De Alkmaarders werden met 5-0 van het veld geblazen en hadden mazzel dat de score niet nog hoger op liep. Donny van de Beek zette Ajax al snel op voorsprong, waarna na rust Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Dusan Tadic ook wisten te scoren. Oud-Ajacied Ricardo van Rhijn kwam ook op het scorebord, hij maakte een eigen doelpunt.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. Na een paar minuten profiteerde het optimaal toen AZ op het middenveld balverlies leed en Dusan Tadic met een mooie steekbal Donny van de Beek diep stuurde. De middenvelder zorgde na drie minuten spelen al dat Ajax op voorsprong kwam.

Na een kwartier spelen zorgde Nicolás Tagliafico bijna voor het doelpunt van het jaar. De linksback maakte een spectaculaire omhaal, maar zijn inzet kon nog net door doelman Bizot met de voet gekeerd worden. Ajax kreeg in de eerste helft nog een paar mogelijkheden om te scoren, maar wist niet meer tot scoren te komen.

Dat wist het direct na rust wel te doen. Een schot van Hakim Ziyech kon door Bizot nog gekeerd worden, maar hij had geen antwoord op de rebound van Kasper Dolberg. Na 51 minuten spelen volgde ook de definitieve beslissing toen een afstandsschot van Daley Blind, die ruim naast leek te gaan, van richting werd veranderd door Ricardo van Rhijn en de bal alsnog in het doel ging.

Van Rhijn zou een paar minuten later opnieuw een hoofdrol vervullen toen hij in het strafschopgebied een overtreding maakte op Ziyech en Higler floot voor een penalty. Terwijl Dusan Tadic klaar stond om de strafschop binnen te schieten, werd Higler overruled door de VAR. Bij het begin van de aanval die leidde tot de penalty bleek Kasper Dolberg buitenspel te staan.

De 4-0 zou echter alsnog binnen enkele minuten volgen toen Ziyech na een knappe solo de bal in de verre hoek wist te schieten. Ajax haalde vervolgens het voet van het gaspedaal, waardoor ook AZ nog een paar kansjes kreeg. André Onana wist echter keer op keer redding te brengen.

Vlak voor tijd volgde nog een treffer van Ajax. David Neres maakte een overstapje bij een lage voorzet van Ziyech, waardoor Tadic eenvoudig kon binnen schieten. Diep in blessuretijd ging Ziyech nog vol voor de 6-0. Zijn schot ging echter op de paal. Bij een poging om de rebound te bereiken leek de middenvelder zich te blesseren aan zijn hamstring, waardoor Ziyech niet meer verder kon en de wedstrijd ondanks de 5-0 overwinning en het uitstekende spel toch met een klein zwart randje werd afgesloten.