Ajax ontsnapt in Venlo, hoofdrol voor de VAR

18 augustus 2018 20:24

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen VVV Venlo winnend af weten te sluiten. Ondanks dat de ploeg geen goede indruk wist te maken, wist het uiteindelijk met 0-1 te winnen. De VAR zou uiteindelijk een hoofdrol opeisen tijdens het duel. Een doelpunt van VVV Venlo werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd, terwijl Ajax in de slotfase na de videobeelden een penalty kreeg. Deze werd door Dusan Tadic binnen geschoten. Beide beslissingen van de VAR waren zonder twijfel terecht.

Na een wat rommelige start kreeg Ajax na enkele minuten al de overhand op het veld en ging het op jacht naar een vroege openingstreffer. Via David Neres was het al snel dicht bij nadat hij op knappe wijze door Dusan Tadic alleen voor de keeper werd gezet. De Braziliaan bleef echter haken in het kunstgras, waardoor zijn poging ruim naast ging. Uiteindelijk zou hij na bijna een half uur geblesseerd van het veld moeten door die poging. Hij werd door Zakaria Labyad vervangen.

Ajax was in de eerste helft meerdere keren dicht bij een doelpunt. Klaas Jan Huntelaar kon een voorzet van Neres net niet binnen werken, Matthijs de Ligt kopte net over uit een corner, terwijl doelman Lars Unnerstall meerdere malen knap wist te redden.

Vlak voor rust leek Ajax uit het niets opeens op achterstand te komen. Daley Blind greep niet goed in bij een verre inworp, waardoor de bal voor de voeten van Martin Sameulsen kwam. Hij schoot de bal hard binnen, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt afgekeurd. De aanvaller trok voor zijn schot aan het shirt van Nicolás Tagliafico, waardoor hij niet meer de kans had om in te kunnen grijpen. Gerust werd er dan ook met een 0-0 stand.

In de tweede helft leek er vervolgens een heel ander Ajax op het veld te staan. Het tempo lag heel laag en de ploeg was ook erg slordig in de passing. Het duurde dan ook even voordat de ploeg van Erik ten Hag gevaarlijk kon worden, maar dat werd het uiteindelijk ook via afstandsschoten van Dusan Tadic en Hakim Ziyech.

Tot echt uitgespeelde kansen kwam de ploeg echter niet en leek daarom af te stevenen op nieuw puntverlies, omdat Ajax niet door de muur wist te komen die VVV had opgetrokken. In de slotfase kwam het voor de club echter alsnog goed. Bij een hoge voorzet kreeg Klaas Jan Huntelaar een harde duw in zijn rug. Scheidsrechter Kevin Blom liet gewoon doorspelen, maar nadat de VAR opnieuw had ingegrepen, werd de strafschop alsnog goed gekend. Tadic schoot de bal onberispelijk binnen.

In de blessuretijd was VVV dicht bij de gelijkmaker toen Opoku na zwak verdedigen vrij voor Andre Onana kwam te staan. Hij leek echter zelf te schrikken van de kans en schoot ruim naast. De Limburgers claimden vervolgens ook nog tevergeefs een penalty, maar uit de beelden bleek dat er niets aan de hand was en de wedstrijd mocht dan ook terecht door.