Ajax verspeelt 0-2 voorsprong in Luik en moet nog vol aan de bak in return

7 augustus 2018 21:55

Ajax zal aan de uitwedstrijd tegen Standard Luik een slecht gevoel hebben overgehouden. In België werd met 2-2 gelijk gespeeld, nadat de ploeg in de rust nog met 0-2 voor stond. Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic zorgden voor de Amsterdamse doelpunten. De gelijkmaker viel diep in blessuretijd uit een penalty.

Aan de kant van Ajax was een wijziging in de basisopstelling ten opzichte van de uitwedstrijd tegen Sturm Graz. Daley Blind maakte zijn rentree in de basis, waardoor Frenkie de Jong op het middenveld terecht kwam en Carel Eiting op de bank plaats moest nemen.

Al vanaf het begin was het een wedstrijd die op en neer ging. Ajax probeerde het spel te maken en drong met grote regelmaat aan, Standard Luik kwam er echter vaak met veel man en grote snelheid uit. De Belgen waren ook het eerst dicht bij een treffer, maar twee afstandsschoten van Mehdi Carcela gingen net naast het doel.

De eerste grote kans voor Ajax leverde direct een treffer op en Dusan Tadic had hierin een zeer grote rol. De Serviër kreeg aan de rechterkant de bal, kapte op een mooie manier Kostantinos Laifis uit en gaf vervolgens schitterend voor. Via een uitstekende loopactie stond Klaas-Jan Huntelaar vrij voor het doel en de spits kopte uitstekend binnen.

De Belgen leken een beetje lamgeslagen door de treffern, omdat deze net viel in een periode waarin Ajax er moeilijk uit kwam. Na ruim een half uur spelen werd het voor Ajax echter nog mooier toen Hakim Ziyech via een vrije trap een schitterende bal gaf op David Neres. De Braziliaan gaf de bal vervolgens terug aan Tadic en hij zorgde met een laag schot in de verre hoek voor de 0-2.

Vlak voor rust kreeg Standard de eerste echt grote kans van de wedstrijd toen vanaf de rechterflank de bal werd voorgegeven. Omdat de bal net achter hem kwam, moest Orlando Sa de bal achter zijn standbeen op doel schieten. Zijn inzet kon door Andre Onana echter eenvoudig worden gekeerd.

In de laatste minuut kreeg Ajax nog een vrije trap op ruim 30 meter van het doel van Guillermo Ochoa. Het scheelde niet veel of het volledig uitverkochte uitvak kon voor de derde keer juichen. Lasse Schöne schoot namelijk direct op doel en zijn zwabberbal verrasste Ochoa volkomen. Het schot van de Deen ging echter op de lat, waardoor er gerust werd met een 0-2 voorsprong.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld en Ajax drong aan op meer treffers, terwijl Standard er steeds via snelle counters uit probeerde te komen. Uiteindelijk was het een nieuw afstandschot van Carcela die voor de aansluitingstreffer zorgde en waardoor het geloof bij de Belgen weer terug keerde. Nog geen minuut later was het zelfs alweer bijna gelijk na een hoge voorzet, maar de kopbal van invaller Renaud Emond belandde op de binnenkant van de paal.

Ajax kwam er steeds moeilijker uit en de Belgen kregen steeds meer overmacht op het veld. Het was echter Ajax dat de grootste kans kreeg toen Huntelaar vrij voor de keeper kwam te staan. Echter in plaats van de bal op zij te geven naar de ingevallen Zakaria Labyad besloot de spits om zelf te gaan. Ochoa kon echter redden.

Met liefst zes minuten blessuretijd was het voor Standard Luik een teken om nog een keer vol voor het gelijkspel te gaan. Het kreeg daarvoor een buitenkans toen de ploeg een penalty kreeg na een overtreding van Noussair Mazraoui. Emond schoot vervolgens de gelijkmaker in de touwen.

Heel even leek het zelfs voor Ajax nog erger af te lopen toen Standard in de laatste minuut van de blessuretijd nogmaals ten aanval trok. De steekbal om Emond vrij voor Onana te zetten, was echter net te hard, zodat Onana de bal eenvoudig kon oprapen.