Ajax veel te sterk voor Sturm Graz en wint zonder problemen

25 juli 2018 23:18

Ajax is het tweeluik in de tweede voorronde van de UEFA Champions League uitstekend begonnen. In de Johan Cruijff ArenA was de ploeg van Erik ten Hag met 2-0 te sterk voor SK Sturm Graz. In de eerste helft opende Hakim Ziyech de score, terwijl na rust Lasse Schöne voor de 2-0 zorgde.

Zoals verwacht begon Ajax nog zonder Daley Blind en Dusan Tadic. Beide aanwinsten begonnen op de bank. Ajax was vanaf het begin de betere ploeg en met name Hakim Ziyech voelde zich uitstekend thuis op het veld van de Johan Cruijff ArenA. De international van Marokko stond aan de basis van vele aanvallen en uiteindelijk was het ook Ziyech die zelf de score opende. Hij kapte op knappe wijze zijn tegenstander uit en schoot van ruim twintig meter op doel. De bal leek houdbaar, maar doelman Jörg Siebenhandl ging in de fout.

Na de openingstreffer bleef Ajax jagen op meer doelpunten. De ploeg kreeg vele mogelijkheden, maar was erg onzorgvuldig voor het doel. Bovendien werd het met regelmaat afgevlagd wegens buitenspel. Het had wel de pech dat Klaas-Jan Huntelaar af werd gevlagd wegens buitenspel en David Neres die bal uiteindelijk binnen schoot, want uit herhaling bleek dat The Hunter geen buitenspel stond.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Ajax was veel beter, maar bleef erg onzorgvuldig voor het doel. Na ruim tien minuten spelen kwam Sturm Graz er echter plotseling uit. Ajax ontsnapte daarbij aan een penalty, omdat Matthijs de Ligt Fabian Koch onderuit trapte. De scheidsrechter gaf echter geen strafschop.

Ajax zette vervolgens de tegenaanval op en kreeg enkele seconden later zelf wel een penalty toen David Neres slim de overtreding uitlokte en de Spaanse scheidsrechter niets anders kon doen dan fluiten voor de strafschop. Lasse Schöne ging achter de bal staan, maar schoot erg zwak in, waardoor Siebenhandl kon redden. De Deen kreeg echter de kans op een rebound en die wijst hij wel binnen te schieten.

Na de 2-0 leek Ajax helemaal bevrijd en was de ploeg van Erik ten Hag van plan om het publiek te trakteren op een voetbalshow. De mooie acties en kansen waren niet op een hand te tellen, maar de onzorgvuldigheid voor het doel bleef de hele wedstrijd. Het publiek kon nog opveren bij het officiële debuut van Dusan Tadic en de rentree van Daley Blind, waarbij Tadic meerdere malen aan de basis stond van een aanval.

Ook Kai Sierhuis mocht vlak voor tijd nog zijn officiële debuut in het eerste elftal van Ajax maken, maar doelpunten vielen er niet meer. Over een week volgt de return in Graz.