Ajax pakt in laatste minuut de volle buit in Groningen

1 april 2018 16:19

Met heel veel moeite is het Ajax gelukt om de drie punten mee terug te nemen naar Amsterdam. Op bezoek bij FC Groningen werd het uiteindelijk 1-2. Namens Ajax scoorden Justin Kluivert en Klaas-Jan Huntelaar. De in de basis teruggekeerde Joël Veltman werd met rood van het veld gestuurd.

Ajax begon verrassend met Joël Veltman centraal in de verdediging. Hij kreeg de voorkeur boven Maximilian Wöber. Echter vanaf het begin was FC Groningen de veel betere ploeg op het veld. Zoals tijdens veel wedstrijden onder Erik ten Hag was Ajax veel te traag en veel te slordig.

Dat na 14 minuten FC Groningen op voorsprong kwam was volgens het spelbeeld ook terecht. Mimoun Mahi ging voorbij Rasmus Kristensen en gaf laag voor. Tom van Weert liep goed vrij bij Matthijs de Ligt en kon eenvoudig binnen schieten.

Na 25 minuten leek het voor Ajax nog erger te worden toen Veltman hands maakte in het strafschopgebied en Kevin Blom floot voor een penalty. De bal van Mahi werd echter gestopt door Andre Onana, waardoor het verschil maar een doelpunt bleef.

Onana speelde sowieso een erg belangrijke rol in deze wedstrijd, want hij was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk dat het bij rust slechts 1-0 stond, omdat FC Groningen kans op kans kreeg en Ajax daar helemaal niets tegenover kon stellen.

Na rust veranderde er niets aan dat spelbeeld. Na 2 minuten wist FC Groningen weer te scoren toen Juninho Bacuna volledig vrij stond en simpel kon binnen tikken. Zijn treffer werd echter wegens buitenspel afgekeurd. In de herhaling bleek dit echter onterecht te zijn. FC Groningen kreeg daarna nog enkele goede kansen, maar keer op keer stond Onana in de weg.

Dat Ajax op gelijke hoogte kwam, viel ook eigenlijk uit het niets. Hakim Ziyech gaf vanaf de rechterkant scherp voor en deze werd door de vrijgelopen Justin Kluivert in het doel gekopt. Wat volgde was twintig minuten lang twee ploegen die voor de winst gingen. Ajax werd wel steeds sterker, mede omdat de Groningers langzaam op leken te raken. Beide ploegen waren echter te slordig voor het doel.

Het duel leek afgelopen te zijn toen Veltman in de 86e minuut een overtreding maakte vlakbij de middenlijn en met zijn tweede gele kaart werd weggestuurd. Voor FC Groningen was dit het teken om voor de laatste keer nogmaals alles op alles te zetten om te winnen. Echter kregen ze door een counter helemaal niets. Neres zette de aanval op. Door een Groningen-verdediger werd deze richting Kluivert geschoten. Hij zette hard voor en Klaas-Jan Huntelaar kon in de laatste minuut de bal hard binnen schieten.

Ajax hield de boel vervolgens achterin goed dicht, waardoor FC Groningen niet meer terug kon komen. Ajax kon daarom opgelucht weer terug richting Amsterdam.