Hoofdrol voor Hakim Ziyech bij overwinning tegen SC Heerenveen

11 maart 2018 16:20

Ajax heeft de wedstrijd tegen SC Heerenveen met 4-1 gewonnen. Onder aanvoering van Hakim Ziyech werden de Friezen uiteindelijk verslagen. De middenvelder gaf drie uitstekende assists en viel vooral op door volop in de strijd te gaan. De doelpunten werden gescoord door Matthijs de Ligt, Nicolas Tagliafico, Donny van de Beek en David Neres.

Erik ten Hag had een verrassing in zijn basisopstelling. Aanvoerder Joël Veltman werd gepasseerd ten gunste van Rasmus Kristensen en Matthijs de Ligt kreeg de aanvoerdersband. Het veranderde aanvankelijk echter weinig aan het spel ten opzichte van afgelopen weken. Ajax had wederom het vaakst de bal, maar het tempo lag weer veel te laag. Ondanks dat de ploeg wel kansen kreeg, wist het aanvankelijk niet te scoren.

Het doelpunt kwam echter wel na ruim een half uur spelen toen De Ligt mee naar voren ging. Hakim Ziyech gaf een fantastische bal en de aanvoerder van Ajax hoefde de bal alleen maar te schampen.

De ploeg kon echter niet lang genieten van de voorsprong, omdat een minuut later de bal alweer aan de andere kant in het net lag. Lasse Schöne was niet attent genoeg toen Martin Ødegaard de bal kreeg, waardoor de Noor van zo'n twintig meter de bal onhoudbaar achter Andre Onana kon schieten. Er gebeurde in de eerste helft verder weinig meer, waardoor onder een flink fluitconcert de ploegen de kleedkamers konden opzoeken.

Na rust leek er een heel ander Ajax op het veld te staan. Onder aanvoering van Ziyech ging het tempo hard omhoog en zat de ploeg er veel feller op. Het leidde ook tot een stortvloed aan kansen, maar vooral Klaas Jan Huntelaar had het vizier niet op scherp staan. Wederom stonden ook lat en paal Ajax meerdere malen in de weg.

Het houtwerk speelde ook een grote rol bij de volkomen verdiende voorsprong die Ajax uiteindelijk zou kregen. Een vrije trap van Ziyech werd door de muur gekeerd, waarbij de rebound van Schöne via de keeper tegen de lat ging. Wöber ging vervolgens de afgeslagen bal, maar daar kon de keeper ook nog net zijn hand tegenaan zetten. Dat lukte Hansen echter niet meer toen Nicolas Tagliafico de bal kreeg. De inzet van de Argentijnse linksback ging via de binnenkant van de paal in het doel.

Ajax bleef vervolgens jagen op meer, kreeg grote kansen, maar was voor het doel veel te slordig, waardoor Heerenveen mocht blijven hopen op een punt. Het probeerde wel aan te zetten, maar wist eigenlijk niets te creëren. De wedstrijd werd na 88 minuten beslist toen Ziyech een fantastische steekbal op Donny van de Beek gaf en de middenvelder kon eenvoudig binnen tikken.

Diep in blessuretijd wist ook David Neres nog op het scorebord te komen toen hij na wederom een uitstekende bal van Ziyech het strafschopgebied in kon en na een mooie kapbeweging de keeper kansloos liet.