Transparent
Inloggen
Sluiten

Sjoerd Mossou: 'Als er één club is in Nederland waar ze zijn vergeten waar voetbal om draait is het Ajax wel'

10 maart 2018 07:33

In zijn column in het Algemeen Dagblad haalt Sjoerd Mossou uit naar Ajax. Deze week presenteerde Ajax met 'The Tunnel Club' een nieuw concept, wat de columnist totaal niet kan bekoren. "Het idee is even simpel als tenenkrommend. Het is de bedoeling dat volwassen mensen straks vele honderden euro's gaan betalen om gezellig een stukje zalm naar binnen te harken, terwijl Joël Veltman en Lasse Schöne iets verderop langs een glazen wandje lopen," aldus Mossou.

De columnist van het Algemeen Dagblad gaat verder: "Om dit werkelijk briljante idee te vieren, lanceerde Ajax deze week een gelikt promotiefilmpje. Dat filmpje moet u sowieso kijken. Het is hilarisch, maar vooral de briljante timing maakte het natuurlijk helemaal af. Je verzint het haast niet. Ajax heeft net bijna zeker zijn zoveelste titel verspeeld. Het chagrijn regeert bij de aanhang, en volkomen terecht. Ajax is de enige club van Europa die erin slaagt om, met veruit het hoogste budget van allemaal, vier keer op een rij geen kampioen te worden. En exact in die week, uitgerekend nu, op het toppunt van de crisis, lanceert Ajax met veel bombarie The Tunnel Club. Hoera! Hoezee! Ossenhaas vreten terwijl Donny van de Beek zijn broekje ophijst. Aapjes kijken in je nette pak. Brallend een selfie maken voor een glazen doorkijkwand."

Mossou wil ook terugkomen op een uitspraak die hij een klein jaar geleden deed. "Nog maar een maand of tien geleden schreef ik een stukje over Manchester United en Ajax, destijds elkaars tegenstander in de Europa League-finale. Vergeleken bij die megalomane Engelse marketingmachine, daar kwam het betoogje ongeveer op neer, was Ajax tenminste nog een 'echte voetbalclub'. Een club van eigen jeugd, van opleiden, van eigenwijs en aanvallend voetbal, van kalk aan de schoenen. U snapt: ik moet daar rigoureus op terugkomen. Het was opportunisme ten top van mij. Mea culpa. Helemaal verkeerd gezien. Als er één club is in Nederland waar ze volkomen vergeten zijn waar voetbal werkelijk om draait, dan is het Ajax wel."

De columnist komt met twee voorbeelden: "De club waar ze lucratieve samenwerkingsverbanden sluiten in godvergeten China, maar ondertussen geen flauw idee hebben welke trainer ze nu weer moeten aanstellen. Een club waar ze midden in een rampseizoen een decadente, intens sneue Tunnel Club lanceren. Een club waar ze tientallen miljoenen verdienen aan spelersverkoop, maar waar ze al jarenlang geen prijs meer winnen. AFC Ajax. Voorheen een voetbalclub."
Tags

mossou columnist nederland tunnel briljante glazen aanhang aapjes afc beek betoogje bombarie brallend chagrijn china column culpa decadente doorkijkwand eigenwijs gelikt gezellig godvergeten haast harken hilarisch hoera hoezee kalk lanceerde marketingmachine mea ophijst opportunisme ossenhaas promotiefilmpje rampseizoen regeert rigoureus samenwerkingsverbanden schone selfie sneue spelersverkoop tenenkrommend timing titel toppunt veltman verderop verspeeld verzint vreten wandje zalm

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao elsimao farioli forbs frimpong gaaei grillitsch henderson jong kaplan kiki lucca mannsverk mikautadze mislintat ocampos rijkhoff shogun simons skimovic sutalo tahirovic veerman weghorst