Transparent
Inloggen
Sluiten

Ronald de Boer: 'Als Ziyech naar buitenlandse competitie wil, moet hij kritisch naar eigen spel kijken'

27 februari 2018 07:00

In gesprek met Algemeen Dagblad kijkt onder meer Ronald de Boer naar het spel van Hakim Ziyech bij Ajax. De Boer geeft aan een liefhebber van de Marokkaans international te zijn. "Maar het omslagpunt kun je snel bereiken, hè. Zo dun is het lijntje bij hem. Hij is 24 jaar en speelt niet meer bij Heerenveen of FC Twente. Nee, hij speelt op een cruciale positie bij de grootste club van Nederland. In acht van de tien wedstrijden moet hij de bepalende factor zijn. Daar komt hij nu niet aan," aldus de analyticus. "Hij moet het ritme bepalen tijdens wedstrijden van Ajax. Maar als je altijd de geniale bal wilt geven, komt dat de ploeg niet ten goede. Dan moet je soms juist het spel simpel houden. Daar kan een team op sommige momenten veel meer aan hebben. Dat er rust in het elftal is in plaats van onrust."

De Boer gaat verder: "Qua techniek en stijl is hij een lust voor het oog. Punt. Maar juist als hij straks naar een grote buitenlandse topcompetitie wil, zal Ziyech kritisch naar zijn eigen spel moeten kijken. Bij grotere clubs staan ze in de rij om je positie over te nemen als het niet loopt. Ik was zelf ook een nonchalante speler, maar je moet wel een keer de knop omzetten: hoe haal ik het beste uit mijn carrière?"

Ook Hendrie Krüzen werd gevraagd om zijn mening over Ziyech. Krüzen maakte als assistent van Peter Bosz vorig seizoen een jaar lang Ziyech mee toen de middenvelder ook opviel door de energie die hij stopte in het omschakelen en het druk zetten. "Het grappige is dat we daar helemaal niet veel op gehamerd hebben tijdens persoonlijke gesprekken. Het was de teamopdracht en daar ging Hakim blind in mee, bijna als vanzelf," aldus Krüzen.

De momenteel werkloze trainer wordt ook gewezen op een statisiek van Ziyech. De middenvelder leed in het duel tegen ADO Den Haag liefst 47 keer balverlies, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen in een wedstrijd sinds dit vanaf 2010 gemeten wordt door Opta. "Leuk hoor zo'n statistiekje van 47 keer balverlies. Maar ik heb er niet zoveel mee. Het is een bekrompen manier van kijken naar hem. Ik zie ook heus wel dat hij veel balverlies lijdt. Het zou naïef zijn om dat te ontkennen. Maar een voetballer die in het aanvalsspel zoveel verantwoordelijkheid neemt, moet je op een positieve manier analyseren," zegt Krüzen. "Ik ken hem als een heel intelligente speler. Een speciale jongen, ja. Gevoelig voor de manier waarop je met hem omgaat. Maar ik geloof wel dat hij zich in zwaardere competities van nature gaat aanpassen."
Tags

ziyech boer kruzen balverlies aanvalsspel ado bekrompen bepalende blind bosz factor gehamerd geniale grappige heerenveen hendrie intelligente knop lust naief nature nederland nonchalante omslagpunt omzetten ontkennen opta statisiek statistiekje stijl teamopdracht topcompetitie twente voorgekomen werkloze zwaardere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.214 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.