Ajax blijft tweede via goede overwinning in Alkmaar

27 april 2003 12:28

Ajax heeft zich uitstekend hersteld van de uitschakeling in Milaan. In het winderige Alkmaar won de ploeg overtuigend met 1-3 van AZ Alkmaar. De geplaagde ploeg van Ronald Koeman moest er wel voor aan de bak. De ploeg kwam echter geen moment echt in de problemen. Van der Vaart, Litmanen en Van der Meyde scoorden voor Ajax. Ajax blijft daardoor op de tweede plaats op de ranglijst, met ??n verliespunt minder dan Feyenoord.

Ronald Koeman liet vooraf weten te verwachten dat het elftal de uitschakeling inmiddels hard verwerkt en achter zich gelaten. De Ajax coach was vol zelfvertrouwen op basis van de manier waarop Ajax de laatste trainingen had afgewerkt. Omdat hij Yakubu in het elftal wilde laten staan, werd Pasanen achterin de dupe.

Ajax begon goed en aggressief en was daardoor direct in de wedstrijd. Dat bleek ook nodig tegen de Alkmaarders die hoopten de profiteren van de vermoeidheid van Ajax. In een redelijk open wedstrijd viel de eerste goal voor Ajax. Daar ging wel een incident aan vooraf. Litmanen plantte een elleboogje in het gezicht van Obdam en kon vervolgens Van der Vaart afzetten. Trefzeker rondde hij de kans af. Verderop in de eerste helft lette scheidsrechter Bossen weer niet op toen Perez Chivu uit de wedstrijd probeerde te trappen. De onverzettelijke Roemeen ging uiteindelijk na behandeld te zijn strompelend verder tot de rust. Kansen waren er in de eerste helft aan beide kanten. Naarmate de eerste helft vorderde ging AZ aanvallender en gedurfder spelen en moest Ajax volledig aan de bak. In die fase kwam Ajax goed weg dat het geen tegentreffer kreeg in een van de diverse kansen voor de Alkmaarders. Met name Lobont speelde daarin een belangrijke rol.

Met welke opdracht AZ in de tweede helft in het veld kwam zal wel onduidelijk blijven. Na twee minuten kon die opdracht de prullenbak in. Vanaf links gaf Van der vaart een uitstekende lange voorzet op Litmanen die half vollerend de bal knap in de korte hoek binnenschoot, 0-2. Daarmee was de wedstrijd direct beslist. In het vervolg kwam Ajax veel minder in de problemen dan in de eerste helft het geval was geweest. Tot vreugde van de supporters kwam Richard Witschge in het veld om Co Adriaanse nog te laten zien dat hij nog wel wat in zijn mars heeft. Een schitterende lob belandde op de onderkant van de lat, maar had veel meer verdiend. De derde kwam er alsnog via Van der Meyde. Na een rush vanaf links haalde hij van ruim 20 meter uit. Zijn schuiver verdween ogenschijnlijk houdbaar in de goal. Vlak voor tijd deed Buskermolen met een intikkertje uit een assist van Van Galen nog wat om de eer van de Alkmaarders te redden.