Transparent
Inloggen
Sluiten

Zondag Andere Tijden Sport over Simon Tahamata

5 juni 2017 15:05 - Andere Tijden Sport

Verslaggever: -

Aanstaande zondag gaat de aflevering van Andere Tijden Sport over Simon Tahamata. Hij was voor een hele generatie de eerste donkere speler in Nederland die het hart stal van de voetballiefhebber. Na zijn debuut bij Ajax in 1977 werd hij met ragfijne solo’s en fijne doelpunten razendsnel ongekend populair, tot ver buiten Amsterdam. Zijn brede grijns en aaibaarheid deden de rest voor de mediagenieke Molukker.

In dezelfde periode werd hij – onbedoeld – het boegbeeld voor de Nederlandse Molukkers, toen Nederland voor het eerst met ‘terreur in de polder’ te maken kreeg. De door de Nederlandse staat verwaarloosde Ambonezen kwamen in opstand. Uiteraard werd de jonge stervoetballer aangesproken op de treinkapingen en andere keiharde acties van de Molukkers. Balancerend op het snijvlak van nationale knuffelbeer en rolmodel voor een minderheid in de knel, vocht Tahamata voor zijn positie in het voetbal, zonder zijn volk en afkomst te verloochenen. Hoe deed hij dat?

De uitzending is vanaf 22.15 uur te zien op NPO 1.

Meer op Andere Tijden Sport




Tags

tahamata simon molukkers nederland aaibaarheid afkomst ambonezen balancerend boegbeeld generatie grijns knel knuffelbeer mediagenieke minderheid molukker npo onbedoeld opstand polder ragfijne rolmodel snijvlak solo stervoetballer terreur treinkapingen uitzending verloochenen verwaarloosde vocht voetballiefhebber

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.273 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom almada avila berghuis bergwijn besparen boomen brobbey elsimao forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten loonkosten mislintat ramaj rensch sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos wijndal