Ajax houdt kandidaat Champions League winnaar Arsenal weer op gelijke hoogte

26 februari 2003 22:38

Verslaggever: RvN

Ajax heeft vanavond in de eigen Arena met 0-0 gelijkgespeeld tegen Arsenal. De volgens voetbalkenners en volgens eigen zegge favoriet voor de Champions League zege kon tegen het jonge onervaren Ajax opnieuw niets forceren. Na twee wedstrijden blijkt Ajax de winnaar van de tweestrijd door het uitgescoorde doelpunt een week geleden.

Ajax begon de eerste helft afwachtend en probeerde Arsenal op te vangen. Het duurde een kwartiertje voordat het zelfvertrouwen bij de Ajacieden groeide. Daarna ontspon zich een vrij evenwichte wedstrijd zonder grote kansen. De beste kans was wellicht voor Chivu, die een vrije trap in de linker bovenhoek krulde. Cole stond echter goed bij de paal en kopte de bal van de lijn. Ajax speelde goed verzorgd voetbal en gaf nauwelijks kansen weg tegen de Britse kampioen. Aanvallend kon het in eigen huis weinig forceren. De ruime achterstand van Valencia in eigen huis tegen AS Roma zou het zelfvertrouwen van Ajax alleen maar moeten hebben doen groeien.

De tweede helft zette het beeld van de eerste helft zich aanvankelijk voort. Naarmate de wedstrijd vorderde nam het spektakel en ook de spanning toe. In een sfeervolle Arena kreeg Ajax o.a. via de aanvallers Ibrahimovic en Van der Meyde gevaarlijke mogelijkheden. De balcontrole ontbrak op het beslissende moment bij de Ajax aanvallers. De jonge ploeg van Ajax bewees ook in de tweede helft opnieuw aansluiting te kunnen krijgen met de absolute wereldtop.

Galasek hield het 70 minuten vol, daarna werd hij gewisseld voor Yakubu. Tien minuten voor tijd gokte Wenger op verse aanvalskracht. Hij bracht Jeffers in het veld voor Wiltord, Parlour verving Dennis Bergkamp. In de slotfase liet Ronald Koeman datzelfde te durven door de Egyptische spits Mido in te brengen. Hij mocht de leeggeknokte Ibrahimovic vervangen.

Tot kansen en dus wijzigingen in de stand kwam het niet meer. 0-0 is een fantastische prestatie voor het team van Ajax en werd dan ook terecht juichend ontvangen door enkele spelers. Het team speelde zeer professioneel, zonder teveel risico te nemen en kon een groot deel van de wedstrijd verzorgd voetbal spelen.