Mido leidt Ajax in Egypte langs El-Ahly

24 januari 2003 14:01

Verslaggever: M

Ajax heeft de vriendschappelijke wedstrijd, die als openingsduel diende van het jeugdtoernooi om de UEFA-CAF Meridian Cup, tegen El-Ahly in het Cairo-stadion in Egypte met 1 - 2 gewonnen. Ajax blijft daardoor ongeslagen in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Het elftal van Ronald Koeman leidde bij rust met 0 - 1 door een doelpunt van Galasek. Mido zorgde in zijn geboorteland in de tweede helft voor de tweede treffer van Ajax, waarna Gomaa voor El-Ahly iets terug deed.

Ajax controleerde het eerste half uur van het duel en kwam in de 25ste minuut dan ook verdiend op voorsprong door een doelpunt van Tomas Galasek. De Tsjechische middenvelder van Ajax kopte een corner van Wesley Sneijder binnen. El-Ahly ging, ondersteund door de fanatieke aanhang, gelijk op zoek naar de gelijkmaker. Dit leidde tot 3 a 4 goede kansen. Een inzet van Gouda werd geblokkeerd door Lobont en vervolgens door Chivu van de lijn gehaald. Een schot van Goma raakte vlak voor rust de paal.

De pauze luwde duidelijk de storm van El-Ahly. Ajax nam in het begin van de tweede helft weer het initiatief en dit leidde in de 70ste minuut tot de tweede treffer van Ajax. Uitgerekend Mido, die niet geliefd is bij de fans van Al-Ahly omdat hij zijn carriere begon bij aartsrivaal Zamalek, nam het doelpunt voor zijn rekening. De Egyptenaar controleerde een voorzet van Hatem Trabelsi op zijn borst, omspeelde Khashaba en schoot met links in de linkerhoek van het doel binnen.

Nog geen 2 minuten later hadden de ongeveer 40.000 toeschouwers eindelijk reden tot juichen. El-Ahly maakte via Gomaa de aansluitingstreffer. Bogdan Lobont beoordeelde een hoge voorzet verkeerd, waardoor de bal via de lat voor de voeten van Gomaa viel die simpel binnentikte. In het laatste kwartier van de wedstrijd kregen beide ploegen nog enkele goede mogelijkheden, maar gescoord werd er niet meer. Mido en Ajax konden daardoor tevreden met een overwinning van het veld stappen.