Ajax en Benfica in evenwicht in Lissabon

22 januari 2003 21:34

Verslaggever: M

Ajax blijft ongeslagen in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Na overwinningen op VFL Wolfsburg en Aberdeen speelden de Ajacieden woensdagavond in het vernieuwde Estadio da Luz met 1 - 1 gelijk tegen de Portugese topclub Benfica. Ronald Koeman typeerde dit duel als de belangrijkste in de voorbereiding. Donderdag vertrekt Ajax naar Egypte, waar het vrijdag aantreedt tegen El-Ahly.

In een gelijk opgaande wedstrijd creeerde Ajax in de eerste helft twee behoorlijke kansen. Maxwell was dichtbij op aangeven van Ibrahimovic, maar het schot van de Braziliaan was een prooi voor Bossio, die ook redding bracht op een harde pegel van Nigel de Jong. Benfica kreeg op haar beurt ook een aantal goede mogelijkheden. Tot een doelpunt leidde dit echter niet, mede door goed optreden van Bogdan Lobont.

De doelpunten zouden pas laat in de tweede helft vallen. De thuisploeg kwam in de 72ste minuut op voorsprong door een doelpunt van Rocha. De centrale verdediger van Benfica mocht een vrije trap, genomen vanaf de rechterkant, ongehinderd binnenkoppen. Vlak voor tijd liet Ajax de gelijkmaker aantekenen. Zlatan Ibrahimovic, ook al tegen Aberdeen twee keer trefzeker, scoorde voor de Amsterdammers.

Steven Pienaar ontfutselde 3 minuten voor tijd de bal van de defensie van Benfica en stuurde meteen Zlatan Ibrahimovic de diepte in. De lange Zweed ging alleen op het vijandelijke doel af en plaatste koelbloedig het leer langs de keeper in het doel. In de blessuretijd leek Benfica nog bijna de volle winst te pakken, maar Lobont herstelde keurig een fout van Petre.

Opstelling Ajax: Lobont; Trabelsi (Petre/58), Bergdolmo (Yakubu/69), Chivu (Pasanen/58), Van Damme; De Jong, Pienaar, Maxwell; Van der Meyde, Ibrahimovic, Mido (Wamberto/58).

Opstelling Benfica: Bossio; Armando, Ricardo Rocha, Jo?o Manuel Pinto, Cabral; Andersson, Petit; Geovanni, Drulovic, Sim?o; Sokota.