Transparent
Inloggen
Sluiten

Straf Ajax voor vuurwerk: bekerduel Ajax zonder eigen uitsupporters [update]

25 september 2014 13:03 - KNVB

De KNVB heeft Ajax een schikking voorgesteld van één bekerduel zonder uitsupporters. de straf is het gevolg van de vuurwerkincidenten tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle op 20 april in De Kuip. Ajax heeft tot en met 1 oktober de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel.

De straf is niet van toepassing op wedstrijden waar de supporters van Ajax reeds om andere redenen de toegang is of wordt ontzegd.

De aanklager betaald voetbal vindt na onderzoek dat Ajax verantwoordelijk is voor het afsteken en gooien van vuurwerk door de eigen aanhang. Tegelijkertijd is de aanklager van mening dat de verwijtbaarheid begrensd is, omdat de KNVB, Ajax en PEC Zwolle gezamenlijk verantwoordelijk waren voor de wedstrijdorganisatie. Mede dankzij de actieve rol van Ajax zijn na afloop 32 mensen uit het vak van waaruit vuurwerk werd gegooid geïdentificeerd en hebben zij allen een landelijk stadionverbod gekregen. In totaal kregen 74 mensen na de bekerfinale een stadionverbod. Het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie had, zoals gebruikelijk, voorrang. De looptijd van het strafrechtelijk onderzoek heeft zodoende invloed gehad op het moment dat de aanklager betaald voetbal een uitspraak kon doen.

[Update] Ajax heeft inmiddels laten weten de straf te accepteren.
De KNVB heeft naar aanleiding van vragen laten weten dat indien Ajax tot aan de finale alleen thuiswedstrijden loot, de straf ook voor een eventuele finale geldt, omdat deze in De Kuip wordt afgewerkt.

Meer op KNVB
Tags

vuurwerk aanklager bekerduel knvb uitsupporters bekerfinale kuip pec stadionverbod strafrechtelijk aanhang begrensd geidentificeerd openbaar schikking schikkingsvoorstel toegang toepassing verwijtbaarheid voorrang vuurwerkincidenten wedstrijdorganisatie

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Win met AjaxAjax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.213 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

akpom backup berghuis bergwijn bertjek bertrand boerhout branco brobbey farioli forbs frimpong gaaei hato jim jong kaplan kiki mislintat oranje rasmussen rcm reijnders rensch rijkhoff sevic sutalo timber traore wilson