Transparent
Inloggen
Sluiten

KNVB evaluatie pilot Jupiler League: geen competitievervalsing

14 mei 2014 19:09 - KNVB.nl

Verslaggever: -

De KNVB stelt na een uitgebreide evaluatie over het eerste jaar van de twee jaar durende pilot in de Jupiler League met beloftenelftallen dat het een spannend en leerzaam seizoen is geweest.

,,Het was in de Jupiler League een spannend seizoen waarin de titelstrijd tot aan het einde spannend was. Tegelijkertijd was het vanwege de pilot met de beloftenteams en Achilles’29 voor ons een leerzaam jaar”, zegt manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB. ,,Met de nieuwe opzet willen we van de Jupiler League weer een sportieve en vitale competitie maken. Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat de sportieve kansen voor clubs hetzelfde zijn gebleven na toetreding van de beloftenteams en Achilles’29. Voorafgaand aan het seizoen gingen we hier vanzelfsprekend van uit. Het is goed om het nu feitelijk onderbouwd te hebben en vanuit hier samen met de betrokken clubs en CED verder te werken aan de ontwikkeling van de Jupiler League en de Nederlandse voetbalpiramide.”

Algemeen directeur Marc Boele van de CED: ,,De doelstelling van deze pilot is om ervaring op te doen in aanloop naar een mogelijke doorstroom in de totale voetbalpiramide. De opzet van de pilot is in zeer korte tijd gerealiseerd voorafgaand aan het huidige seizoen, waarbij er in de perceptie niet altijd even zorgvuldig is omgegaan met de belangen van de clubs uit de Jupiler League. Het is daarom belangrijk dat de analyse op basis van het seizoen 2013/’14 aantoont dat er dit seizoen geen sprake is geweest van beïnvloeding van de eindranglijst. Daarnaast gaan we graag met de clubs waarvan de beloftenteams deelnemen in gesprek hoe we de Jupiler League nog steviger op de kaart kunnen zetten.”

Zelfde teams in Jupiler Play-Offs

Sparta Rotterdam, FC Eindhoven, De Graafschap en Fortuna Sittard stroomden dit seizoen in de eerste ronde van de Jupiler Play-Offs in. Excelsior, FC Dordrecht, FC Den Bosch en VVV-Venlo stroomden in de halve finale in. Als de uitslagen van de beloftenteams en Achilles’29 niet mee zouden tellen, zouden dezelfde teams op hetzelfde moment van de play-offs instromen. De verschillen zijn dat Fortuna Sittard in de 1e ronde eerst uit in plaats van thuis tegen De Graafschap had gespeeld, dat Excelsior in plaats van VVV-Venlo tegen FC Dordrecht zou spelen en dat VVV-Venlo in plaats van Excelsior tegen FC Den Bosch zou spelen.

Talentontwikkeling

Het doel van het toevoegen van beloftenteams aan de Jupiler League is het sneller en beter ontwikkelen van voetbaltalenten in Nederland. Dit is ook zo in de internationale competities van Duitsland, Spanje en Portugal, waar beloftenteams al langer meedraaien in de competitie en talenten de mogelijkheid hebben zich onder meer sportieve weerstand te ontwikkelen. Dat de beloftenteams voornamelijk jonge talentvolle spelers inzetten, blijkt uit de gemiddelde leeftijd van Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong PSV van respectievelijk 20 jaar en 91 dagen, 20 jaar en 335 dagen en 20 jaar en 144 dagen. De gemiddelde leeftijd van de clubs in de Jupiler League, inclusief de beloftenteams, is 23 jaar en 23 dagen.

Inzet 1e elftal spelers

Bij 7,8% van het totaal aantal minuten dat de beloftenteams voetbalden, stond één of meer spelers uit het eerste elftal op het veld. In totaal speelden de beloftenteams 114 wedstrijden. In 50% van de wedstrijden deed geen speler uit het eerste elftal mee, in 25% één speler en in 15% twee spelers. Uit de uitslagen blijkt dat de beloftenteams vaker verliezen dan gelijkspelen of winnen als er één of twee spelers uit het eerste meedoen. Bij de negen wedstrijden waarin er drie spelers uit het eerste mee deden, wonnen de beloftenteams vaker.

Kijkcijfers en stadionbezoek

De kijkcijfers van wedstrijden waarin de beloftenteams meespelen, liggen gemiddeld 37% hoger dan overige wedstrijden van de Jupiler League. Ook ontvangen clubs gemiddeld 3% meer bezoekers bij een thuiswedstrijd tegen een beloftenteam. Met name het belofteteam van Ajax heeft zowel op de televisiekijkers (+ 66%) als op stadionbezoekers (+ 34%) een positieve invloed. Het aantal bezoekers bij thuiswedstrijden van de beloftenteams ligt met 42% van het gemiddelde lager.

Meer op KNVB.nl




Tags

jupiler pilot jong knvb achilles excelsior vvv ced competitievervalsing dordrecht fortuna graafschap kijkcijfers voetbalpiramide beinvloeding beloftenelftallen beloftenteam belofteteam boele doorstroom duitsland eindranglijst gelijkspelen gijs nederland perceptie portugal sparta stadionbezoek stadionbezoekers steviger televisiekijkers titelstrijd toetreding twente vitale voetbalden voetbaltalenten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.273 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom almada avila berghuis bergwijn besparen boomen brobbey elsimao forbs gaaei godts hato henderson hlynsson kaplan kiki kroes linksbuiten loonkosten mislintat ramaj rensch sevic sosa sutalo tahirovic taylor vos wijndal