Ajax wint Amsterdam Tournament na 4-3 zege op Barcelona

4 augustus 2002 21:29

Ajax heeft de toernooizege van het Amsterdam Tournament op haar eigen naam mogen schrijven. Na een 1-3 achterstand kwam Ajax nog terug en zelfs tot een 4-3 zege. In de laatste minuut scoorde Richard Witschge de beslissende treffer.

Ajax speelde geen beste eerste helft, kon het Barcelona niet echt moeilijk maken. Na zo'n kwartier spelen wist Patrick Kluivert de 0-1 binnen te schieten, een doelpunt waar een buitenspelluchtje aan hing. Vijf minuten voor rust kopte Kluivert de bal voor de voeten van de vrijstaande Saviola die niet aarzelde en de 0-2 binnenschoot.

Mido kreeg vandaag de voorkeur boven Zlatan. O'Brien kreeg rust, Maxwell schoof een positie naar achteren waardoor er voor Witschge dit keer een basisplaats was weggelegd.

De tweede helft begon spectaculair. Al na een halve minuut spelen verzilverde Mido een bal uit de rebound nadat de keeper van Barcelona een inzet van Van der Vaart nog had geblokkeerd. Een minuut later was het verschil echter al weer twee doelpunten toen Saviola een voorzet van links uit de lucht op zijn slof nam en via een stuiterbal Stekelenburg verschalkte. Ajax kwam een paar minuten goed weg toen de scheidsrechter een vierde Barca goal ten onrechte afkeurde wegens buitenspel.

Na een uur spelen kwam Ajax op 2-3. Van der Vaart draaide zichzelf in het strafschopgebied uitstekend vrij en schoot vervolgens hard in de verre hoek in. Ajax liet vevrolgens zien dat het geleerd had van eerder in de tweede helft. het trok zich niet terug, maar ging direct op zoek naar de gelijkmaker. Dat leverde ook direct succes op. Na een stevige scrimmage schoot Van der Vaart de 3-3 binnen.

Ajax had vervolgens nog een half uur om de winst en daarmee de toernooizege naar zich toe te trekken. Een kwartier voor tijd besloot Koeman de druk verder op te voeren door Zlatan in te brengen voor linksback Maxwell. Daarvoor had hij ook al Pienaar en Wamberto in gebracht voor Galasek en Sikora. Vier minuten voor tijd kwam ook Machlas nog in het veld voor Van der Vaart.

Ajax zette in de tweede helft wel grote druk en had zelf weinig meer te vrezen van de Spanjaarden die ver wegzakten. Uiteindelijk leverde dat succes op. Niet door een van de spitsen maar nota bene oud Barcelona-speler Richard Witschge die in blessuretijd een vrije trap prachtig binnenschoot.

Ajax werd daardoor gekroond tot toernooiwinnaar. Barcelona werd tweede voor Manchester United en Parma.

Opstelling Ajax: Stekelenburg, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Maxwell ('76 Zlatan), Galasek ('60 Pienaar), Van der Vaart ('86 Machlas), Witschge, Van der Meyde, Mido en Sikora ('60 Wamberto)