Ajax wint knap van Schotse kampioen

24 juli 2002 20:34

Verslaggever: M

Ajax heeft woensdagavond de eerste vriendschappelijke wedstrijd tijdens haar trainingskamp in Groot-Brittanie tegen Celtic knap gewonnen. De Ajacieden zegevierden op Celtic Park met 1 - 3. Bij rust leidde Ajax al met 0 - 3. De Amsterdamse doelpunten kwamen van beide spitsen Zlatan en Mido (2x). Ajax startte de wedstrijd met de volgende 11 spelers: Lobont, Trabelsi, Chivu, Bergdolmo, Pasanen, O'Brien, Seedorf, v/d Vaart, Maxwell, Zlatan en Mido. De twee nieuwe aanwinsten, Sikora en Boukhari, kwamen nog niet in actie. Sikora mist nog wedstrijdritme en Boukhari heeft last van een lichte hamstringblessure.

De Amsterdammers kenden een uitstekende start van de wedstrijd. Al in de 7de minuut konden de Ajacieden juichen. Zlatan nam op de rand van het strafschopgebied de bal aan en schoot van afstand in de korte hoek binnen. Nog geen 2 minuten later was het alweer raak. Mido scoorde een bijna identiek doelpunt als Zlatan. De keeper van Celtic was kansloos op het harde schot van de Egyptenaar, die een gedreven eerste helft speelde. Mido was ook de maker van het derde doelpunt van Ajax. Pasanen zag zijn voorzet na een imponerende rush via het hoofd van Zlatan bij Mido in de voeten belanden, die de bal alleen nog maar hoefde binnen te tikken. Celtic kon Ajax aan de andere kant nauwelijks onder druk zetten. De enige serieuze kans was voor Larsson vlak voor rust. De Zweed schoot uit de draai net naast het doel van Lobont.

Ronald Koeman paste in de rust 3 wissels toe in het elftal van Ajax. Winter, Yakubu en Van der Meyde begonnen de tweede helft in plaats van Trabelsi, O'Brien en Zlatan. Ook Celtic bracht een aantal nieuwe spelers in het veld. De vele wissels hadden een betere invloed op Celtic dan op Ajax. De Schotten kwamen fel uit de startblokken en drukten Ajax in de verdediging. Pas in de 57ste leidde dit tot het gewenste resultaat voor de Schotse kampioen. Sutton liet Lobont kansloos na een mooie aanval van de thuisploeg. De druk van Celtic op Ajax bleef ook na deze treffer aanhouden, maar Ajax hield goed stand. Het elftal van Ronald Koeman kwam voornamelijk via counters eruit, maar het vierde doelpunt bleef uit, ondanks het inbrengen van 2 nieuwe spelers: Wamberto (voor v/d Vaart) en Machlas (voor de licht geirriteerde Mido).