Transparent
Inloggen
Sluiten

"Politie wilde huldiging op het Leidseplein"

5 mei 2002 22:25

Verslaggever: Gasselich

De Amsterdamse politie was tegen een huldiging van Ajax op parkeerplaats P2 bij de ArenA. Dat verklaarde een bij het Leidseplein gestationeerde agent van het korps Amsterdam-Amstelland tegenover Ajax Netwerk. "Ik moet eigenlijk uitkijken met wat ik zeg, maar onze korpsleiding wilde een huldiging op het Leidseplein," aldus de diender. "Op deze manier is het veel moeilijker om de zaak onder controle te houden. Sommige mensen gaan naar P2, anderen naar het Leidseplein. Het was voor ons veel makkelijker geweest als iedereen zich op ??n plaats had verzameld."

Daarmee wordt het argument van de gemeente Amsterdam, dat het in verband met onvoldoende politiecapaciteit onmogelijk zou zijn een huldiging op het Leidseplein te combineren met het Bevrijdingsfestival op het Museumplein, door de politie zelf tegengesproken. De feiten lijken ook met deze lezing in overeenstemming. Toen er zich een grote menigte op het Leidseplein verzamelde, meldde ook de Mobiele Eenheid zich daar in groten getale, net als bij vorige huldigingen. Capaciteit genoeg, dus.

Het feest op het Leidseplein dreigde al snel te escaleren. Toen kort na het laatste fluitsignaal de kroegen leegliepen en supporters de trambaan blokkeerden, verschenen zes politiebusjes aan de rand van het plein, die vrijwel direct met blikjes bier en andere projectielen werden bekogeld. De Mobiele Eenheid stelde zich in slagorde op aan het Kleine Gartmanplantsoen, maar trok zich spoedig terug. "Dat kwam omdat de Ajax-supporters zelf de orde herstelden," vertelt eerdergenoemde agent. "Iedereen die met blikjes gooide, kreeg op een gegeven moment klappen van andere Ajacieden. Toen was het snel klaar, en was er voor ons geen reden meer om op te treden. Laten we hopen dat het een feest blijft, want als er vernielingen worden aangericht of als we worden bekogeld, zullen we moeten ingrijpen."

Dat is inmiddels ook gebeurd. Even voor zes uur is het Leidseplein door de Mobiele Eenheid schoongeveegd. Ajax-fans die zich voor de Stadsschouwburg hadden verzameld, hadden inmiddels gezien hoe een groep supporters op het balkon was geklommen, gewapend met vlaggen van Ajax en zelfs ??n van Borussia Dortmund, alsmede een zilverkleurige namaak-kampioensschaal. De feestvierders waren na een kwartiertje door de politie verwijderd, overigens zonder gebruik van geweld. Bij het schoonvegen van het Leidseplein ging het er helaas iets minder zachtzinnig aan toe.

Meer op




Tags

leidseplein huldiging eenheid bekogeld blikjes amstelland arena balkon bevrijdingsfestival bier blokkeerden capaciteit diender dortmund eerdergenoemde escaleren feestvierders fluitsignaal gartmanplantsoen gemeente gestationeerde getale gewapend geweld gooide groten herstelden huldigingen kampioensschaal korps korpsleiding kroegen kwartiertje leegliepen lezing museumplein namaak parkeerplaats plein politiebusjes politiecapaciteit projectielen rand schoongeveegd schoonvegen slagorde stadsschouwburg trambaan uitkijken vlaggen zachtzinnig zilverkleurige

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom begeleiding berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao consistente dest elsimao engeland factor forbs godts gooide henderson kiki kruisje liverpool metz mikautadze mislintat mum porto sevic sosa steijn sutalo transferbeleid