Transparent
Inloggen
Sluiten

Rechter stelt Cruijff in het gelijk

7 februari 2012 10:10 - Rechtspraak.nl

Het Amsterdamse gerechtshof heeft het kamp-Cruijff dinsdag in het gelijk gesteld in de strijd met de raad van commisarissen van Ajax. Dit betekent dat Ajax Louis van Gaal en Martin Sturkenboom niet mag aanstellen.

Het hof vindt aannemelijk dat in een eventuele bodemprocedure de voorgenomen besluiten van de Raad van Commissarissen (RvC), tot benoeming van Van Gaal en Sturkenboom tot statutair directeur van Ajax, vernietigd worden. Daarom heeft het hof de andere commissarissen verboden, op straffe van een dwangsom, de besluiten verder uit te voeren.

Het hof toont begrip voor de moeilijke positie waarin de andere commissarissen door de tegenwerking van Cruijff, onder meer bij de benoeming van Van Basten, waren gekomen. Maar door Cruijff bewust bij de besluitvorming over de benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom buiten spel te zetten, hebben de andere commissarissen in de ogen van het hof onaanvaardbaar gehandeld.

Het hof constateert dat de oproepingstermijn voor de RvC-vergadering van 16 november 2011, zonder goede reden, ontoelaatbaar kort was. Ook constateert het hof dat de agenda geen melding maakte van de voorgenomen benoemingen van Van Gaal en Sturkenboom. Het hof acht dan ook aannemelijk dat de andere commissarissen het vooropgezette plan hadden om te voorkomen dat Cruijff op de besluitvorming van 16 november wezenlijke invloed kon uitoefenen.

Het hof stelt vast dat de besluiten onder meer in ‘Nieuwsuur’ en ‘Pauw en Witteman’ meteen als definitief naar buiten zijn gebracht. Volgens het hof was aan de besluiten ook op verschillende manieren al uitvoering gegeven. Onder die omstandigheden diende de voor 25 november 2011 opnieuw over de benoemingen uitgeschreven RvC-vergadering ‘geen redelijk doel’ meer. Het hof neemt het Cruijff daarom niet kwalijk dat hij op die vergadering niet is verschenen.

Meer op Rechtspraak.nl




Tags

hof gaal sturkenboom benoemingen rvc besluitvorming constateert voorgenomen basten bodemprocedure commisarissen dwangsom gerechtshof nieuwsuur onaanvaardbaar ontoelaatbaar oproepingstermijn pauw statutair straffe tegenwerking uitgeschreven uitvoering verboden vernietigd vooropgezette wezenlijke witteman

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde akpom alvarez backup berghuis bergwijn brekers brobbey chelsea elsimao godts henderson hlynsson kiki leiderschapskwaliteiten mannsverk nypan overbruggen pasveer potter ramaj rensch roon sosa sutalo tadic tahirovic taylor tsjah vos