Jong Ajax nog geen kampioen; 1-1 tegen Excelsior

16 april 2002 18:32

Jong Ajax is er vanavond niet in geslaagd om kampioen te worden van Nederland. In Rotterdam speelde het met 1-1 gelijk tegen Jong Excelsior, waar een overwinning noodzakelijk was voor de titel. Ajax kan nu komende zaterdag in eigen huis kampioen worden tegen PSV. Die wedstrijd begint op De Toekomst om 15:00 uur. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Jong Ajax 6 punten voorsprong op Feyenoord en een beter doelsaldo. Bij een gelijkspel is Jong Ajax dus kampioen zaterdag.

Ajax startte de 'kampioenswedstrijd' op Woudestein slap. De Ajacieden speelden in een te laag tempo en konden het aanwezige kwaliteitsverschil niet omzetten in een veldoverwicht. De koploper en de degradant gaven elkaar goed partij en gingen gelijk op. Na pakweg 20 minuten kwam Jong Excelsior verrassend op voorsprong door een doelpunt van De Meester. Ajax verhoogde vervolgens het tempo en kwam in de 33ste minuut verdiend op gelijke hoogte door een doelpunt van Obodai.

Direct na de rust bracht Olde Riekerink Tobiasen in het veld voor Kras. In de tweede helft kreeg Ajax een reeks goede kansen. Met name Kwame Quansah kwam een aantal malen in scoringspositie, maar de Ghanees was vandaag echter niet trefzeker. Ajax bleef zoeken naar de verlossende treffer en gaf daardoor achterin meer ruimte weg. In de slotfase profiteerde Excelsior daar nog bijna van via een counter. Didulica (vervanger van Stekelenburg) behoedde Ajax echter door een knappe redding voor een (onterechte) nederlaag.

Woudestein was vanavond matig bezet. Ongeveer 150-200 toeschouwers, waaronder vrij veel Ajax-supporters, waren afgekomen op het duel. Onder de toeschouwers ook een afvaardiging van het Ajax bestuur, onder wie Nunninga. Ze waren meegekomen naar Rotterdam om het eventuele kampioenschap van het jonge Ajax team bij te wonen.

Opstelling Jong Ajax: Didulica, Kras (Tobiasen), Walker, Mofokeng, De Cler, Yakubu, Knopper, Valencia, Culina, Quansah, Obodai.