Transparent
Inloggen
Sluiten

Bekerduel Ajax - AZ wordt in zijn geheel overgespeeld [update]

28 december 2011 10:04

De KNVB heeft zojuist laten weten dat het bekerduel Ajax-AZ in zijn geheel overgespeeld zal worden. Het duel komt voor 19 januari op het programma en wordt zonder publiek afgewerkt.

Toelichting KNVB:

De bekerwedstrijd Ajax-AZ is op 21 december jongstleden in de 37ste minuut gestaakt. Inmiddels heeft het bestuur betaald voetbal kennis genomen van de bevindingen van de aanklager betaald voetbal en besloten de wedstrijd op 19 januari 2012 in zijn geheel over te laten spelen zonder publiek.

Drie opties
Zoals in eerdere berichten verwoord, is de procedure bij het niet uitspelen van een wedstrijd als volgt. De aanklager betaald voetbal bekijkt de gang van zaken omtrent het staken van de wedstrijd. Hij heeft hiertoe verklaringen van beide clubs en de scheidsrechter opgevraagd en vervolgens zijn bevindingen voorgelegd aan het bestuur betaald voetbal. Het bestuur beslist vervolgens wat er met de wedstrijd gebeurt. Reglementair zijn er drie opties: de wedstrijd wordt uitgespeeld, de wedstrijd wordt overgespeeld of de bereikte stand wordt als eindstand aangemerkt.

Het bestuur is van mening dat het aanmerken van de bereikte stand als eindstand in deze casus geen optie is, mede gezien de stand op het moment van staken en het feit dat nog niet eens de helft van de wedstrijd is gespeeld. Voorts doet het uitspelen van het duel volgens het bestuur geen recht aan de situatie. In het geval de wedstrijd wordt uitgespeeld, mag keeper Esteban, die een rode kaart had ontvangen, volgens de reglementen niet meer mee doen. Dit zou betekenen dat de wedstrijd in de 37ste minuut hervat zal moeten worden, bij een stand van 1-0 en dat AZ met tien spelers aan het restant zal moeten beginnen. Naar de gegeven omstandigheden vindt het bestuur betaald voetbal deze uitkomst niet redelijk. Het bestuur is van mening dat het opnieuw vaststellen van de wedstrijd de meest passende oplossing is.

Uitspeelvoorwaarden
Het duel is inmiddels vastgesteld op donderdag 19 januari om 14.30 uur en zal achter gesloten deuren – en dus zonder publiek – gespeeld worden. Reden hiervoor is dat de bond geen enkel risico wil nemen bij het spelen van deze wedstrijd om zo de voortgang van het bekertoernooi te waarborgen. De gegeven gele kaarten voor Ajax-speler Enoh en AZ-speler Altidore komen te vervallen. Het arbitraal kwartet zal volgens de gebruikelijke procedure bekend worden gemaakt op dinsdag 10 januari om 12.00 uur.

Het tuchtrechtelijk traject met betrekking tot het incident
Parallel aan dit traject loopt een tuchtrechtelijke procedure naar aanleiding van de wanordelijkheid ‘het betreden van het speelveld door een stadionverbodhouder’. De aanklager betaald voetbal heeft Ajax vanmorgen hiervoor een schikkingsvoorstel doen toekomen met een boete van € 10.000,- en één voorwaardelijke thuiswedstrijd zonder publiek. De club heeft tot 2 januari 2012 12.00 uur de tijd om hierop te reageren. De aanklager ziet af van verdere tuchtrechtelijke vervolging richting AZ.




Tags

bestuur aanklager overgespeeld bekerduel procedure knvb staken tuchtrechtelijke aangemerkt aanmerken altidore arbitraal betreden casus enoh esteban jongstleden kwartet parallel reglementair reglementen schikkingsvoorstel stadionverbodhouder toekomen tuchtrechtelijk uitspeelvoorwaarden vaststellen verklaringen vervolging verwoord voorgelegd voortgang waarborgen wanordelijkheid

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.238 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

ambieert belofte betrouwbaarheid branderhorst bravo contractvoorstel desgewenst eenjarig elsimao farioli gorter kappen kiki kroes leeftijdscategorie lucht meewerkt muziek pasveer ramaj remko reservedoelman rulli setford sevic shogun ton tsja verrips wereldtopper