Transparent
Inloggen
Sluiten

Van den Boog: Van Basten moet nog veel leren

17 maart 2009 15:50

Verslaggever: RvN/SvdE

Algemeen directeur Rik van den Boog liet in het AT5 programma FC Godenzonen en Co weten dat Marco van Basten als coach nog veel te leren heeft. "Hij kan nog heel veel leren. Technisch en tactisch briljant, maar dit moet je ook over kunnen dragen op de spelers. En dat kost tijd", aldus de directeur.

Volgens Van den Boog is het voor een voormalig superspits als Van Basten soms lastig om zaken te vertalen naar 'mindere spelers'. "Marco heeft erg veel bagage meegenomen, maar daar zitten stukken in - zoals communicatie met spelers of begrijpen hoe spelers denken en voelen - die een andere manier van communiceren met zich meebrengen. Het kost tijd om zoiets te vertalen. Ik vind het fijn om hem waar nodig te helpen."

Van den Boog vindt niet dat Van Basten door Ajax op zijn vingers is getikt wat betreft de communicatie. "Hij begrijpt hoe het zit, Marco is een heel intelligente man en hij pikt dingen heel snel op. De klasse van een trainer is als hij zich focust op zijn sterke punten, maar ook weet waar hij nog moet leren en daar hulp voor zoekt. Dat onderscheidt Marco wel, daar is hij zich absoluut van bewust."

De clubbestuurder ontkende de veelgehoorde stelling dat Van Basten binnen Ajax een soort alleenheerser is. "Marco is gekomen om het voetbalgedeelte te managen en te doen, en eindverantwoordelijkheid te dragen voor een aantal facetten, zoals het aan- en verkoopbeleid. Maar operationeel sturen andere mensen dat aan. Marco is dus niet degene die alles bepaalt. Marco is geen alleenheerser, dat is een fabeltje. Laat ik het gewoon wegnemen: Marco bepaalt niet wat er bijvoorbeeld bij de jeugdopleiding gebeurt. Ik heb op een aantal punten de eindverantwoording, en niet Marco. Voetbaltechnisch is Marco de baas en nee, daar hoeft hij geen verantwoording voor af te leggen."

Dinsdagavond wordt het programma herhaald op AT5.

Meer op




Tags

basten alleenheerser vertalen bagage briljant clubbestuurder communiceren eindverantwoordelijkheid eindverantwoording fabeltje facetten focust getikt godenzonen herhaald intelligente meebrengen operationeel stelling superspits veelgehoorde verkoopbeleid voetbalgedeelte wegnemen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde alvarez backup berghuis bergwijn bertjek brekers brobbey chelsea elsimao excelsior godts hato henderson hlynsson kiki kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mannsverk nypan potter rensch roon sosa sutalo tadic tahirovic taylor zucht