Transparent
Inloggen
Sluiten

Rapport Commissie Coronel: aanbevelingen voetbaltechnisch beleid

17 februari 2008 16:22 - Ajax.nl

Verslaggever: P.

De commissie Coronel had eveneens tot opdracht het voetbaltechnisch beleid te bekijken. Uit de aanbevelingen die hierop betrekking hebben blijkt dat er meer behoefte is aan procedures, kwaliteit een lange termijn-visie en rust. Er wordt gepleit voor een helder model met duidelijk omschreven verantwoordelijkheden aan de top.

Met name de verhouding tussen de Technisch Directeur en de trainer/coach moet duidelijker en verbeterd worden. De situatie dat een Technisch Directeur alleen in theorie direct leidinggevende is van een sterke trainer die zijn eigen staf meeneemt, zoals de afgelopen jaren vaker voor is gekomen, dient te worden vermeden. Ook de verkeerde volgorde van aanstelling (eerst een hoofdcoach en dan een Technisch Directeur) dient vermeden te worden. Om dit op te kunnen lossen, kan er een keuze worden gemaakt tussen twee modellen.

1. Een sterke trainer met bewezen managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele betaald voetbal afdeling waaronder een hoofd scouting (model Louis van Gaal 1991-1997). In dit model dient de Algemeen Directeur een voetbalachtergrond te hebben.
2. Een sterke Technisch Directeur met ruime verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de baas is van een goede trainer. Deze trainer is uitsluitend verantwoordelijk voor de training, coaching, opstelling en tactiek van het eerste elftal. In dit model geeft de Technisch Directeur leiding aan de gehele betaald voetbal afdeling en bepaalt hij alle voetbaltechnische aanstellingen.

Enkele andere aanbevelingen en constateringen, waaronder enkele schokkende:

* Het technisch beleid over de afgelopen tien jaar is mede door het grote aantal wisselingen in leidinggevende functies onvoldoende gebaseerd gweeest op de lange termijn. Mede als gevolg hiervan zijn de resultaten sterk achtergebleven.

* In de tweede helft van de onderzoeksperiode zijn in toenemende mate spelers van buiten aangetrokken voor de breedte of omdat er geen of een geringe transfersom verschuldigd was. Dit in plaats van spelers die Ajax aantoonbaar op een hoger niveau konden brengen.

* De organisatie rondom de scouting betaald voetbal wordt gekenmerkt door een gebrek aan vaste procedures. De betrokkenen in de scouting hebben onvoldoende vertrouwen in elkaars oordeel.

* Van een aantal spelers is niet duidelijk op welke basis en op wiens gezag zij zijn aangetrokken. De betrokkenen geven daarover tegenstrijdige verklaringen. In een aantal gevallen zijn spelers aangetrokken zonder scoutingsrapport.

* De jeugdopleiding is organisatorisch goed opgezet en de jeugdscouting is structureel goed georganiseerd. De kwaliteit van de jeugdtrainers dien over de hele linie genomen echter te worden verbeterd. De wetenschappelijke onderbouwing van de trainingsmethodieken en de controle daarop dient te worden uitgebreid.

Meer op Ajax.nl




Tags

aanbevelingen coronel afdeling leidinggevende procedures rapport verantwoordelijkheden vermeden aanstellingen bevoegdheden breedte coaching constateringen dien duidelijker gaal gekenmerkt gezag gweeest jeugdtrainers managementkwaliteiten modellen onderbouwing onderzoeksperiode organisatorisch schokkende scoutingsrapport tegenstrijdige theorie toenemende trainingsmethodieken uitsluitend verhouding verklaringen voetbalachtergrond wetenschappelijke wisselingen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.240 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde alvarez backup berghuis bergwijn bertjek brekers brobbey chelsea elsimao excelsior godts henderson hlynsson kiki kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mannsverk nypan overbruggen potter rensch roon sosa sutalo tadic tahirovic taylor zucht