Transparent
Inloggen
Sluiten

Rapport Commissie Coronel: aanbevelingen bestuursmodel

17 februari 2008 16:07 - Ajax.nl

Verslaggever: P.

De commissie Coronel is in november 2007 ingesteld en kreeg de opdracht twee zaken te onderzoeken: het huidige bestuursmodel en het voetbaltechnische beleid van de afgelopen tien jaar. Het rapport telt dertig pagina's en op het eerste gezicht lijkt de belangrijkste aanbeveling te zijn dat Ajax meer moet juridiseren, bepaalde verhoudingen rechttrekken en meer met het clubgevoel moet doen. Enkele van de belangrijkste algemene constateringen voor wat betreft het bestuursmodel luiden als volgt.

* In de afgelopen tien jaar is er geen antwoord gevonden op de spagaat die er is tussen de vereniging AFC Ajax en AFC Ajax NV.

* Er hebben zich de afgelopen tien jaar vele wisselingen voorgedaan op diverse bestuurlijke niveau's en dit is de continuïteit van besturen niet ten goede gekomen. Integendeel, er is sprake van een hoge mate van grilligheid in de besluitvormingsprocessen.

* De Algemeen Directeur dient thuis te zijn in de voetbalwereld en is het boegbeeld van de club. Hij moet een people's manager zijn voor het personeel en een warme persoonlijkheid waar ook supporters en commerciële relaties zich bij op hun gemak voelen. De voorzitter van de RvC heeft een toezichthoudende rol als voorzitter van het toezichthoudend orgaan.

* Bij Ajax zijn voldoende reglementen en procedures van kracht, maar het proces van 'checks and balances' is onvoldoende op een aantal elementaire terreinen. Er is teveel gelegenheid om reglementen en procedures te omzeilen en te weinig sprake van collegiale verantwoordelijkheid.

* De beursgang van Ajax in 1998 heeft de club behalve een eenmalige kapitaalinjectie geen financiële meerwaarde gebracht. De commissie adviseert te onderzoeken op welke wijze de beursnotering van Ajax beeïndigd kan worden. Op deze manier wordt Ajax in staat gesteld een nieuwe balans te vinden tussen het zijn van een professionele organisatie en een voetbalvereniging.

* Zolang Ajax een beursgenoteerde onderneming is, is overleg tussen de Ledenraad en de RvC niet gewenst. Mocht Ajax in de toekomst van de beurs gaan, dan kan de rol van de Ledenraad opnieuw bezien worden.

* Het beleidsplan, opgesteld door de directie en goedgekeurd door de RvC, moet een realistisch beeld schetsen van de mogelijkheden van Ajax, zowel in sportief als in financieel opzicht. Passend bij het Amsterdamse lef wil Ajax altijd voor de hoofdprijs gaan, maar het managen van verwachtingen dient met realisme toegepast te worden.

* De toegenomen verzakelijking in de afgelopen tien jaar heeft enerzijds geleid tot een afstandelijke relatie met supporters, sponsors en andere stakeholders en anderzijds tot onvoldoende aandacht voor de sociale cohesie die bij een club als Ajax bij uitstek wenselijk is. Bij Ajax heerst een structureel kritische cultuur. Dat legt een zware druk op mensen binnen de organisatie.

* Er is sprake van erosie van clubliefde. het gevoel van het zijn van een voetbalclub moet in alle lagen van de organisatie terugkeren. Hoewel er al het nodige is gedaan op het gebied van supportersbeleid moet gestreefd worden naar verdere verbetering. Dit dient een speerpunt te blijven in het beleid van Ajax.

Meer op Ajax.nl




Tags

bestuursmodel coronel rapport rvc aanbevelingen afc ledenraad procedures reglementen aanbeveling afstandelijke balances beleidsplan besluitvormingsprocessen besturen beurs beursgang beursnotering boegbeeld checks clubgevoel clubliefde cohesie collegiale constateringen eenmalige elementaire enerzijds erosie gemak grilligheid hoofdprijs integendeel juridiseren kapitaalinjectie luiden omzeilen people personeel realisme schetsen spagaat sponsors stakeholders supportersbeleid terreinen toezichthoudend toezichthoudende verzakelijking voetbalvereniging voorgedaan wisselingen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

afstemmen akpom barkas begeleiding berghuis bergwijn boomen chico conceicao elsimao eredivisie forbs gecontracteerd henderson hlynsson jong kiki klaiber krimpen metz mikautadze mislintat mum porto ramaj sevic sosa steijn sutalo transferbeleid