Transparent
Inloggen
Sluiten

Jaap Stam stopt

29 oktober 2007 11:59

Verslaggever: P.

Ajax wilde het in relatieve rust op een persconferentie naar buiten brengen, maar het onderwerp van de persconferentie is al doorgelekt naar de Telegraaf en andere media; Jaap Stam stopt per direct. Volgens verschillende bronnen in de media kon hij het niet meer opbrengen; de blessures en andere zaken hebben er kennelijk voor gezorgd dat Jaap Stam de knoop waar hij mee worstelde heeft doorgehakt.

Jaap Stam begon zijn loopbaan bij FC Zwolle, die hem op hun beurt bij van DOS Kampen weg hebben ontdekt. Hij debuteerde op 15 augustus 1992 als profvoetballer bij FC Zwolle. Na één jaar FC Zwolle speelde Stam voor cambuur Leeuwarden (twee jaar), Willem II (een half jaar) en PSV (2,5 jaar). Als verdediger van PSV werd hij in 1997 uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Stam verkaste in 1998 naar Manchester United, waarmee hij in 1999 de Champions League won. De onthullingen in zijn biografie 'Head to head' leidden tot een conflict met trainer Alex Ferguson, en al tijdens de voorpublicatie in een tabloid werd hij op de transferlijst gezet en vertrok hij naar Lazio Roma, waar hij drie jaar speelde. Onlangs gaf Ferguson aan dat hij hiermee een fout had gemaakt. Na Lazio volgde AC Milan (2 jaar).

In 2006/2007 keerde Jaap Stam terug naar Nederland, als Ajacied en aanvoerder van Ajax. Bij de eerste training hing er een groot spandoek STAMSTERDAM op de hekken en Jaap Stam werd al snel populair bij de Ajacieden. Het was in het eerste jaar te zien dat Stam zich als een vis in het water voelde; de vermaarde verdediger werd alom bewonderd voor zijn lef om mee naar voren te trekken en initiatieven te nemen voor aanvallende impulsen.

Het tweede jaar van Stam werd gekenmerkt door wat in het eerste jaar bijna onzichtbaar was: slijtage, veel kleine blessures en andere omstandigheden. Als de berichten in de media kloppen en De Rots van Kampen vanmiddag bekendmaakt dat hij stopt, zijn Ajax en het Nederlands voetbal een grote verdediger armer en is de voetbalgeschiedenis een bescheiden monument rijker.

Meer op




Tags

stam ferguson lazio alom armer bekendmaakt bewonderd biografie cambuur doorgehakt doorgelekt gekenmerkt hekken milan monument nederland ontdekt onzichtbaar profvoetballer rijker roma rots slijtage spandoek stamsterdam tabloid telegraaf transferlijst vermaarde vis voetbalgeschiedenis voorpublicatie water worstelde

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom alvarez backup berghuis bergwijn brekers brobbey elsimao farioli godts gorter hag heerenveen henderson hlynsson kiki mannsverk nypan overbruggen pasveer potter ramaj roon rulli shogun tadic tahirovic taylor totaalvoetbal vos