Transparent
Inloggen
Sluiten

Twee zondagavonden op rij documentaires Ajax

12 januari 2007 20:44

Verslaggever: RvN

Op Nederland 3 worden de komende twee zondagavonden documentaires rond Ajax uitgezonden.

Aanstaande zondag wordt vanaf 20.30 uur de documentaire 'Ajax, daar hoorden zij engelen zingen' uitgezonden.

Roel van Dalen filmde gedurende het dramatische voetbalseizoen 1999-2000 in alle geledingen van Ajax. In het jaar van het honderdjarige bestaan van de Amsterdamse club werd de camera toegelaten tijdens bestuurs- en directievergaderingen, tot in de kleedkamer van het eerste elftal, in Ghana waar Ajax een voetbalschool heeft en bij enkele jeugdelftallen. De film gaat over passie, gefocust zijn, verdriet en vreugde en de concentratie die nodig is om je als voetballer in de prestatiecultuur van het moderne voetbal te kunnen handhaven. Tegelijkertijd schetst de film een indringend beeld van de verzakelijking van de voetbalwereld. Dat wordt alleen al duidelijk door de wijze waarop er met tienjarige Ajax-spelertjes wordt omgesprongen. Zij zijn immers de jongens waarmee over acht of tien jaar het geld verdiend moet worden. De selectie is hard, als jeugdvoetballer ben je slechts voor ??n jaar lid en wanneer je niet voldoet, vlieg je er aan het eind van het seizoen onbarmhartig weer uit.


Volgende week zondagavond is het de beurt aan 'Missie Kaapstad', ook dan vanaf 20.30 uur.


Naast de voorbereiding op de tweede helft van de competitie staat de trip ook in het teken van een uniek maatschappelijk project.

Bijna 106 jaar na de oprichting wil Ajax in Kaapstad een club laten 'herrijzen' volgens de eigen tradities. Dus een stadion in een woonwijk met daar omheen voetbalvelden en accommodaties voor de eigen opleiding en scholen voor de lokale jeugd. Daarvoor moet Ajax Cape Town verhuizen van het blanke deel van Kaapstad naar de township. Om zo een brug te slaan tussen de kleine witte elite en de grote zwarte massa.

Ajax heeft de TROS toegestaan om de club voor en achter de schermen uitgebreid te volgen. Het resultaat van dit project, dat in de eerste fase een nieuw stadion met een capaciteit van 10.000 toeschouwers moet opleveren, is op zondag 21 januari te zien in het programma Ajax, Missie Kaapstad.

Wat is de rol van Johan Cruijff? Wat doet Ryan Babel? Wat is de insteek van Henk ten Cate? Wat denkt Wesley Sneijder? Hoe reageert de Zuid-Afrikaanse regering?

Meer op




Tags

kaapstad documentaires zondagavonden film project babel bestuurs blanke brug capaciteit cape cate concentratie dalen directievergaderingen documentaire elite engelen filmde ghana herrijzen honderdjarige indringend maatschappelijk nederland omgesprongen onbarmhartig oprichting passie prestatiecultuur regering roel schermen schetst spelertjes tienjarige toegelaten town township tros verhuizen verzakelijking vlieg voetbalvelden woonwijk

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meer dan 35.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

akpom barkas begeleiding berghuis bergwijn boomen brobbey chico conceicao consistente dest elsimao eredivisie forbs henderson kiki liverpool metz mikautadze mislintat mum ofzo porto ramaj sevic sosa steijn sutalo transferbeleid utrecht