Transparent
Inloggen
Sluiten

Vijfjarenplan: verdere commercialisering, eventuele internationale play-offs, minder eredivisieclubs en eigen stadion aandachtpunten Ajax?

2 juni 2006 14:42 - DFT

Verslaggever: P.

Ajax wil ambitieus vijfjarenplan op sportief en commercieel gebied terugkeren tot de Europese voetbaltop, zegt Maarten Fontein in een interview met Dow Jones nieuwsdienst. De Algemeen directeur van Ajax heeft veel ambitie en ziet verdergaande commercialisering als de mogelijkheid die ambitie te verwezenlijken.

Al eerder is gemeld dat Fontein een beleidsplan aan het maken is. De doelstelling is dat Ajax minstens eens in de twee jaar landskampioen worden, de ambitie heeft de Champions League te winnen en moet de club structureel tot de beste zestien van Europa gaan behoren. Maar ook commerci?le groei is belangijk: "Ajax moet naar een hoger platform, waarbij sportieve prestaties en professionalisering van het concern moeten leiden tot omzetgroei op alle vlakken", stelt Fontein.

Fontein zegt eveneens dat de doelstellingen die nu worden gesteld, de komende jaren belangrijker worden dan tot voor kort het geval zou zijn geweest. Fontein, die met Ajax een contract heeft voor onbepaalde tijd, verbindt zijn lot aan het halen van de doelstellingen. De doelstellingen die Fontein hanteert verhouden zich volgens hem tot een vijftal al eerder geformuleerde clubwaarden: binding met de supporters, het spelen van dominant, attractief voetbal, accent op de jeugdopleiding, een gezonde bedrijfsvoering, en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

In het interview wordt eveneens ingegaan op de omzetverdeling van Ajax. De club haalt 50% van zijn omzet uit de voetbalactiviteiten, 28% van de omzet komt uit sponsoring, 12% uit media en 10% uit merchandising. Over het boekjaar 2004/2005 boekte Ajax een omzet van 66 miljoen euro. Over de eerste zes maanden van het boekjaar 2005/2006 lag de omzet op 42,2 miljoen euro. Ajax wil de omzet op al deze fronten in de komende jaren laten groeien. "Media heeft met 12% een relatief klein aandeel in de totale omzet van Ajax, maar een stevige groeipotentie", aldus Jeroen Slop. "Echter, in Nederland kunnen wij maar zestien miljoen mensen bereiken, terwijl dat er bijvoorbeeld in Itali? veel meer zijn. Een mogelijke oplossing zou een internationale competitievorm zijn. Een vorm waarbij er na de competitie in plaats van nationale play offs, internationale play-off wedstrijden worden gespeeld zou een mogelijkheid zijn", bevestigt Fontein. "Maar dan zouden er wel minder eredivisieclubs moeten zijn, het zijn er nu 18 en dat zou dan minstens terugmoeten naar 16."

Ajax heeft een belang van 13% in het stadion de ArenA. Fontein ontkent niet dat een eigen stadion een aantrekkelijk idee is. "We zijn geen eigenaar van de ArenA, maar ik sluit niets uit", aldus Fontein.

Meer op DFT




Tags

fontein commercialisering vijfjarenplan aandachtpunten arena boekjaar accent attractief belangijk beleidsplan binding clubwaarden competitievorm concern dominant dow eigenaar fronten geformuleerde groeipotentie hanteert itali jones lot merchandising nederland nieuwsdienst omzetgroei omzetverdeling onbepaalde professionalisering slop sponsoring terugmoeten verbindt verdergaande verhouden verwezenlijken voetbalactiviteiten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Ajax



Ajax E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Ajax E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 35.241 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aarde berghuis bergwijn bertjek brobbey chelsea elsimao excelsior godts hato henderson hlynsson jordan kaplan kiki kopper kroes leiderschapskwaliteiten linksbuiten mum potter rensch sevic sosa sutalo tadic taylor tsjah voetbalkwaliteiten zucht