Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax veel te sterk voor FC Emmen en wint ruim


Tijdstip
3 april 2019
Stadion
De Oude Meerdijk
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax veel te sterk voor FC Emmen en wint ruim; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax veel te sterk voor FC Emmen en wint ruim

Ajax heeft zichzelf in de strijd om de landstitel een uitstekende dienst bewezen. De uitwedstrijd tegen FC Emmen werd met 2-5 gewonnen, waardoor de eerste plek al dan niet tijdelijk voor Ajax is. Via Donny van de Beek en Daley Blind stond Ajax met rust al met 0-2 voor. En na rust volgden twee treffers van David Neres en een goal van Klaas Jan Huntelaar, waardoor het na een uur spelen 0-5 stond. Een eigen goal van Nicolás Tagliafico en nog een tegentreffer vlak voor tijd zorgden voor de eindstand.

Erik ten Hag koos er voor om met Klaas Jan Huntelaar in de spits te beginnen. Na een ietwat slordig begin, waarin FC Emmen af en toe gevaarlijk kon worden, had de spits direct een groot aandeel in de voorsprong van Ajax toen hij met een uitstekende pass Donny van de Beek voor het doel zette. De middenvelder kon zo eenvoudig voor de 0-1 zorgen.

Ook na de voorsprong bleef Ajax slordig, waardoor de thuisploeg er een paar keer gevaarlijk uit kon komen. Tot echt grote kansen leidde dat echter niet. De beste kansen bleven voor Ajax, maar doelman Scherpen wist een paar keer uitstekend te redden. De jonge keeper kreeg met regelmaat de hoon van het uitvak over zich heen waar met een spandoek en spreekkoren duidelijk werd gemaakt dat niet iedereen zit te wachten op zijn komst.

Het lukte Ajax toch nog om voor rust een tweede treffer te maken. Een ingestudeerde vrije trap werd door Lasse Schöne snel genomen en door Daley Blind uitstekend in het doel geschoten.

Na rust werd het duel al snel definitief beslist. David Neres kon optimaal profiteren van een blunder van Scherpen, die een schot van Dusan Tadic niet kon klemmen en twee minuten later zorgde Klaas Jan Huntelaar met zijn honderdste Eredivisie doelpunt voor Ajax voor de 0-4. Na een uur spelen wist Neres nogmaals te scoren en was het helemaal gespeeld.

Nog geen twee minuten na die goal volgde echter een merkwaardige eigen goal van Nicolás Tagliafico. De Argentijn wilde de bal terug spelen op André Onana, maar raakte de bal helemaal verkeerd, waardoor deze in het doel belandde en niet in de voeten van de doelman. FC Emmen wist daarna nog een paar keer gevaarlijk te worden en zorgde vlak voor tijd voor nog een doelpunt, waardoor de eindstand op 2-5 kwam.


Klaas Jan Huntelaar: 'We staan in ieder geval wel bovenaan nu'

In gesprek met Fox Sports was Klaas Jan Huntelaar het eens met de opmerking dat hij best geduldig moest zijn. "Vandaag was het dan zo ver. Ik wist dit van te voren al, dus dan is het minder lastig. Maar natuurlijk wil je zo vaak mogelijk spelen en vandaag was het zo ver", aldus Huntelaar. "Het was een lekkere wedstrijd. We begonnen goed. Lekker om dan ook te scoren in een wedstrijd die je goed wint. Op het eind jammer genoeg nog twee goals tegen, maar we staan in ieder geval wel bovenaan nu."

De spits vond het geen zakelijke overwinning. "Elke overwinning moet uiteindelijk zakelijk zijn. Zij begonnen ook goed in het begin en speelden veel lange ballen, waren wat opportunistischer. Uiteindelijk gaat het er om wat we zelf laten zien", zo gaf hij aan. "Ik denk dat we een paar goede combinaties hadden en maakten een paar mooie goals. We hadden nog verder uit moeten lopen, maar uiteindelijk een goede overwinning."

De treffer tegen FC Emmen was zijn honderdste in de Eredivisie in het shirt van Ajax. Gevraagd werd welke hij nou zelf de mooiste vond. "Die omhaal tegen Heracles was wel mooi, maar er zijn genoeg mooie. Ik zou het eigenlijk niet weten", zei hij daarover.


[video] Lasse Schöne: 'De druk ligt nu bij PSV'


Erik ten Hag: 'Dit scenario hoop je natuurlijk op'

Erik ten Hag was in gesprek met Fox Sports tevreden over de wedstrijd tegen FC Emmen. "Dit scenario hoop je natuurlijk op. Dat je de wedstrijd goed aanneemt, scherp speelt tegen een ambitieuze en hele scherpe tegenstander. Dat hebben we uitstekend gedaan", aldus Ten Hag. "In de beginfase gelijk de 0-1 maken. Vooraf hadden we al gezegd dat de eerste kans gelijk moest zitten. Dat maakt het leven een heel stuk makkelijker. Dat deden we. Als je dan vlak voor rust de 0-2 maakt, wordt zo'n wedstrijd redelijk makkelijk."

De goal van Daley Blind was een ingestudeerde variant. "Prima uitgevoerd. Technisch goed uitgevoerd en een uitstekende goal, maar dat was de eerste goal ook", zo gaf de trainer van Ajax aan.

Ten Hag was ook tevreden over het eerste deel van de tweede helft. "Als je zo snel uitloopt met twee keer David Neres en Klaas Jan met zijn honderdste. Daar hebben we even op gewacht. Ik zei gisteren dat het een beetje lang duurde, maar vandaag was hij messcherp en speelde hij heel giftig", zei hij daarover. "Over de laatste fase ben ik wel heel ontevreden. Ik begrijp het allemaal wel. Het is menselijk, maar we kunnen het niet accepteren. Je moet vanuit de positie blijven spelen en de bal laten gaan. Dan kun je er nog twee bij maken en nu krijg je er twee tegen. Dat zijn toch vier goals."

In zijn opstelling en wisselbeleid hield Ten Hag ook rekening met de komende wedstrijden. "Daar hebben we ook naar gekeken. We spelen zo veel wedstrijden dat het ook wel moet. Je probeert een bepaald plan uit te voeren zodat iedereen aan zijn trekken komt, maar ook in de juiste conditie blijft om te kunnen vlammen", aldus Ten Hag. "We staan er fysiek goed voor. We kunnen het allemaal goed verwerken. Deze groep is fit. Het is nu vooral zaak om ook fris in het hoofd te blijven."


[video] Huntelaar na 100e: 'Bal in de tas mee'


Matthijs de Ligt: 'Dit was het enige wat we moesten doen, winnen'

Matthijs de Ligt was blij met het resultaat tegen FC Emmen. Dat gaf hij aan in gesprek met Fox Sports. "Dit was het enige wat we moesten doen, winnen. Buiten de twee tegengoals op het laatst hebben we ook goed gespeeld", aldus De Ligt. "Je staat al 0-2 voor met rust en dan moeten zij komen. Dan is het lekker dat je al gelijk 0-3 en 0-4 maakt, zodat je met een lekkere marge door kan blijven voetballen. Dan maken we ook nog 0-5 en toen was onze eigen goal een klein kantelpuntje. Daardoor kreeg Emmen het idee dat ze er toch nog voor konden gaan en uiteindelijk scoren ze nog een keer."

De concentratie in de ploeg ging ook achteruit. "Op een gegeven moment ga je wisselen en komen er andere jongens in. Dan is er iets van een andere samenstelling en zie je dat de concentratie verslapt", zo gaf de aanvoerder aan. "We spelen natuurlijk veel wedstrijden. Je moet natuurlijk wel geconcentreerd blijven. Het is wel begrijpelijk, maar het mag niet. Het gebeurt gewoon. Zaak aan ons om als team op te staan en de dingen te doen die je altijd doet. Dat is gewoon simpel spelen en dat hebben we eind tweede helft niet goed gedaan."


Karakteristieken

Uitslag: 2-5 (0-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Donny van de Beek ('9)
Goal
0-2 Daley Blind ('43)
Goal
0-3 David Neres ('51)
Goal
0-4 Klaas Jan Huntelaar ('53)
Goal
0-5 David Neres ('60)
Goal
1-5 Eigen doelpunt Nicolás Tagliafico ('62)
Goal
2-5 Arias ('87)
Scheidsrechter
Mulder
Toeschouwers
8.301 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Rasmus Kristensen ('24)
Kaart
FC Emmen: Bannink ('28)
Kaart
FC Emmen: Kuipers ('50)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarDavid Neres


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtRasmus Kristensen


André Onana

Wissels:

'56 Joël Veltman voor Daley Blind
'70 Kasper Dolberg voor Lasse Schöne
'78 Noa Lang voor Dusan Tadić


Opstelling FC Emmen

Arias


SlagveerChaconDe LeeuwBanninkJansen


CavlanBakkerKuipersBijl


Scherpen

Wissels:

'57 Ben Moussa voor Jansen
'73 Bos voor Bannink
'78 Niemeijer voor De Leeuw


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 0-5 (0-2)
 5 0-5 (0-2)
 5 0-5 (0-2)
 5 0-5 (0-2)
 5 0-5 (0-2)
 5 0-5 (0-2)
 5 0-5 (0-2)
 5 0-5 (0-2)
 5 1-5 (0-2)
10  5 0-5 (0-2)
11  5 0-5 (0-2)
12  5 1-5 (0-2)
13  5 1-5 (0-2)
14  5 0-5 (0-2)
15  5 0-5 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.36. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Klaas Jan Huntelaar (34 -> 5,0)
2. David Neres (30 -> 4,0)
3. Daley Blind (22 -> 3,0)
4. Donny van de Beek (21 -> 2,0)
5. Frenkie de Jong (9 -> 1,0)
6. Noa Lang (6 -> 0,0)
7. Matthijs de Ligt (4 -> 0,0)
8. Lasse Schöne (3 -> 0,0)
9. André Onana (2 -> 0,0)
10. Rasmus Kristensen (1 -> 0,0)
11. Joël Veltman (0 -> 0,0)
11. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
11. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
11. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
11. Carel Eiting (0 -> 0,0)
11. Václav Černý (0 -> 0,0)
11. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
11. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
11. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
11. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
11. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
11. Dani de Wit (0 -> 0,0)
11. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
11. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
11. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Dusan Tadić (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
11. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
11. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
11. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


2 maanden geleden
Dat van die koppositie die voor het grijpen ligt alleen omdat PSV een dag later speelt vind ik een beetje onzin. Pas als je wint en PSV donderdag niet, dán sta je aan kop.
2 maanden geleden
Hatrick Dolberg.
2 maanden geleden
Ik schaam me vandaag wel voor een deel van het uitvak.. Waarom zo een spandoek? Laat die jongen toch gewoon met rust.
 
2 maanden geleden
Inderdaad. Beetje overdreven gedoe!