Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax onderuit in Alkmaar na uitermate zwakke wedstrijd


Tijdstip
17 maart 2019
Stadion
AFAS Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax onderuit in Alkmaar na uitermate zwakke wedstrijd; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax onderuit in Alkmaar na uitermate zwakke wedstrijd

Ajax heeft op bezoek bij AZ een pijnlijke nederlaag geleden. De ploeg van Erik ten Hag ging met 1-0 onderuit, al mocht het achteraf vooral blij zijn dat de score niet veel hoger was uitgevallen. Ook een slotoffensief bracht geen resultaat, waardoor het verschil met PSV weer vergroot is naar vijf punten.

Ajax heeft op bezoek bij AZ een pijnlijke nederlaag geleden. De ploeg van Erik ten Hag ging met 1-0 onderuit, al mocht het achteraf vooral blij zijn dat de score niet veel hoger was uitgevallen. Ook een slotoffensief bracht geen resultaat, waardoor het verschil met PSV weer vergroot is naar vijf punten.

Erik ten Hag koos er voor om tegen Ajax te beginnen met de Champions League variant, die in Europese duels keer op keer veel succes heeft gebracht. In Alkmaar pakte dat echter minder uit, omdat AZ vanaf de eerste minuut de veel betere ploeg was en ook voldoende kansen kreeg om de score te openen.

Halverwege de eerste helft moest er bovendien noodgedwongen ingegrepen worden. Hakim Ziyech, die vanwege een blessure al twijfelachtig was, bleek niet verder te kunnen en werd vervangen door Kasper Dolberg. Invloed op het spelbeeld had dit echter niet, omdat AZ de betere kansen bleef krijgen en het vooral aan Nicolás Tagliafico te danken was dat er geen tegentreffer viel.

Aanvallend wist Ajax daar nauwelijks iets tegenover te stellen. Vlak voor rust kreeg Donny van de Beek nog de beste kans, maar zijn kopbal kon door Vlaar nog net van de lijn worden gehaald.

Na rust leek Ajax in de eerste minuten beter voor de dag te komen, maar al snel nam AZ weer de overhand en kreeg het weer kansen. Het leek dan ook wachten tot de Alkmaarders op voorsprong kwamen. Die viel dan ook na tien minuten toen een hoekschop niet weggewerkt kon worden en Til daarom de 1-0 voor het inschieten had.

Na de achterstand leek Ajax eindelijk wakker geschud te worden en trok het ten aanval. Dat ging echter zo ongecontroleerd dat vanuit de counter vooral AZ steeds gevaarlijk kon worden en grote mogelijkheden verprutste om de wedstrijd te beslissen.

Nadat Erik ten Hag ingreep en met Noa Lang en Klaas Jan Huntelaar extra impulsen brak, werd de druk verder opgevoerd. Goede mogelijkheden van Ajax kwamen via afstandsschoten van Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui, maar die konden met moeite gekeerd worden door doelman Bizot. Een inzet van Van de Beek ging bovendien net over, terwijl er geen strafschop gegeven toen hij onderuit gehaald leek te worden. De beste kans was voor Huntelaar die een paar seconden na zijn invalbeurt richting de bovenhoek kopte. Maar Bizot wist ook die bal uit het doel te halen. Het bleek echter ook steeds oppassen voor de counter van AZ. Ondanks dat er kansen over en weer waren, werd er niet meer gescoord en liet Ajax heel dure punten liggen in de strijd om de titel.


Matthijs de Ligt: 'We waren de hele wedstrijd de onderliggende partij'

In gesprek met Fox Sports had Matthijs de Ligt geen verklaring waarom het mis ging tegen AZ. "We waren onszelf niet vandaag. Vooral in de eerste helft, maar in de tweede helft eigenlijk ook. We waren de hele wedstrijd de onderliggende partij. AZ zat er fel op en we lieten ons afbluffen", aldus De Ligt. "Het was vandaag niet goed genoeg. Je moet natuurlijk complimenten geven aan AZ, maar het ligt gewoon aan onszelf. We missen de scherpte die AZ vandaag wel heeft. Daardoor verlies je de duels, tweede ballen zijn voor AZ."

De Ligt ging verder: "Normaal zijn we heel vast in de passing. We spelen de bal rond en de tegenstander komt er dan niet aan. In de eerste helft hadden we zoveel slordigheden waardoor je geen moment in je spel komt."

Gevraagd werd aan de aanvoerder of de ploeg een totale offday had. "Als je de titel wil winnen, mag je natuurlijk geen offdays hebben. Vandaag was er duidelijk één en dat is heel jammer. Dat kan en mag natuurlijk niet", zo gaf hij aan. "Het gat is nu vijf. Je wil de wedstrijd in gaan met twee punten. Je weet dat PSV gewonnen heeft en wil de druk er vol op houden. Dan is het heel zuur dat je nu vijf punten achter staat."

De Ligt was het eens met de opmerking dat uiteindelijk de titel het belangrijkste is. "Het gaat om titels winnen en dan zijn dit soort wedstrijden heel belangrijk", zei hij daarover. "We hebben nog acht finales nu en we zullen de volgende wedstrijd tegen PSV op ons best moeten zijn om er nog iets spannends van te maken. AZ heeft vandaag verdiend gewonnen."


[video] Frenkie de Jong Gelooft Nog Steeds In Titel: 'Geen Wonder Nodig'


Erik ten Hag: 'De strijd is nog niet gestreden en we moeten doorgaan'

Erik ten Hag gaf in gesprek met Fox Sports aan dat de blessure van Hakim Ziyech grote invloed had op de wedstrijd. "We begonnen goed aan de wedstrijd en hadden de wedstrijd onder controle. Er breekt dan iets en Hakim moet er uit. Het ritme van de wedstrijd wordt dan onderbroken en toen kreeg AZ de overhand", aldus Ten Hag. "Na de rust hebben we weer wat omgezet. We kregen meteen een goede kans, maar toen kreeg AZ weer de overhand. Met name over onze linkerkant kwamen we ontzettend in de problemen."

Ten Hag was het eens met de opmerking dat de ploeg de hele wedstrijd ontzettend slordig was. "Dat heb ik in de rust ook gezegd. We moesten balvaster spelen. We speelden wel op hun helft, maar moesten vaster aan de bal zijn", zo gaf hij aan. "Want dan komen de halfruimtes open. Ze konden het anders heel klein houden. Op moment als je dan de bal verliest, zet je ze in de counter en zet je ze in hun kracht."

De trainer van Ajax kreeg de opmerking dat vooral AZ heel veel kansen kreeg. "Dat is een gevolg van. Als je snel de bal verliest creëer je zelf weinig. Zeker in de eerste helft. Al kregen we met Donny van de Beek wel een goede kans", zei hij daarover. "Je weet dat je het ontzettend moeilijk gaat krijgen. Als je snel de bal verliest, sta je hoger op het veld en geef je ruimtes weg in je rug. Dan moet je achteruit en laat je ook wel wat toe."

Gevraagd werd hoe hard dit aan komt met oog op de titelkansen. "Dit is vervelend. Je loopt tegen een dreun aan, maar je moet weer verder. We weten dat we beter kunnen. De strijd is nog niet gestreden en we moeten doorgaan", aldus Ten Hag. "Het doet zeker pijn. Dat moeten we verwerken. We moeten in de achtervolging."


[video] Donny van de Beek vond het lastig tegen AZ


Frenkie de Jong: 'We speelden vandaag ver onder ons niveau'

Frenkie de Jong kreeg in gesprek met Fox Sports de vraag of hij kon verklaren waarom het tegen AZ mis ging. "We speelden vandaag ver onder ons niveau. AZ deed het ook goed, maar wij waren vandaag slecht", aldus De Jong. "We waren heel slordig aan de bal, terwijl dat normaal ons probleem niet is. Het druk zetten liep niet. Eigenlijk liep er vandaag heel weinig goed."

Individueel speelde de middenvelder ook een ongelukkige wedstrijd. "Ik heb in ieder geval niet goed genoeg gespeeld zodat het team beter werd. Ik denk dat we allemaal slecht of minder, hoe je het ook wil noemen, gespeeld hebben. Ik was er zeker geen uitzondering op", zo gaf hij aan.

Gevraagd werd of dit door vermoeidheid kon komen. "We hebben wel veel wedstrijden gespeeld, maar dat mag je niet als excuus gebruiken", zei hij daarover. "We hebben veel mooie wedstrijden gespeeld en daar kan je ook energie uit halen. Nu we dan verliezen en je zelf slecht speelt, oogt het ook vermoeider. Maar ik denk niet dat we daar de oorzaak moeten zoeken. We zijn als het goed is allemaal fit genoeg om zo veel wedstrijden te spelen."


[video] Mazraoui: 'Zou lekker zijn als je een weekje rust kon pakken'


Karakteristieken

Uitslag: 1-0 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 Til ('56)
Scheidsrechter
Gözübüyük
Toeschouwers
17.026 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Kasper Dolberg ('64)

Opstelling Ajax

David NeresDusan TadićHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'23 Kasper Dolberg voor Hakim Ziyech
'64 Noa Lang voor Lasse Schöne
'75 Klaas Jan Huntelaar voor David Neres


Opstelling AZ

IdrissiSeuntjensStegens


MaherTilMidtsjo


OuwejanKoopmeinersVlaarSvensson


Bizot

Wissels:

'77 Wuytens voor Midtsjo
'89 Wijndal voor Idrissi


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 3 0-0 (0-0)
 3 0-0 (0-0)
 3 1-2 (0-0)
 3 3-2 (1-1)
 3 1-3 (0-0)
 3 1-3 (0-0)
 3 1-2 (0-0)
 2 1-4 (1-1)
 2 1-3 (1-1)
10  2 1-2 (1-1)
11  2 1-3 (1-1)
12  2 1-3 (1-1)
13  2 1-3 (1-1)
14  2 1-3 (1-1)
15  2 1-2 (1-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 4.00. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. André Onana (40 -> 5,0)
2. Matthijs de Ligt (25 -> 4,0)
3. Nicolás Tagliafico (22 -> 3,0)
4. Niemand (21 -> 2,0)
5. Klaas Jan Huntelaar (12 -> 1,0)
6. Dusan Tadić (5 -> 0,0)
7. Noa Lang (4 -> 0,0)
8. Donny van de Beek (1 -> 0,0)
8. Frenkie de Jong (1 -> 0,0)
8. Daley Blind (1 -> 0,0)
11. Joël Veltman (0 -> 0,0)
11. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
11. David Neres (0 -> 0,0)
11. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
11. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
11. Carel Eiting (0 -> 0,0)
11. Václav Černý (0 -> 0,0)
11. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
11. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
11. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
11. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
11. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
11. Dani de Wit (0 -> 0,0)
11. Noussair Mazraoui (0 -> 0,0)
11. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
11. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
11. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
11. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
11. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
11. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
11. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
11. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


3 maanden geleden
De Ajax spelers zouden allemaal af moeten zeggen voor hun land. Wie verzint dit in deze fase van alle competities? Idioterie
3 maanden geleden
Tsjongejonge! Zoveel goede spelers in de verdediging, op het middenveld en in de aanval. Zelfs zonder Ziyech staat er, vind ik, een elftal dat gewoon van AZ moet kunnen winnen.
3 maanden geleden
Kunnen het simpelweg niet opbrengen om er in de competitie tegen kleine klote clubjes ook gewoon te staan.
Tegel Juventus weer goed spelen en ondertussen alles weggeven, slappe wijven
..
3 maanden geleden
Wat een slechte pot weer. Einde titel, ook al win je van PSV.
3 maanden geleden
Einde titel. Beker maximaal haalbere. pisvee geeft dit echt niet meer weg.
3 maanden geleden
Wat een slappe hap. Te beginnen met Ten Hag. Wegwezen! Heeft totaal geen benul wat die aan het doen is.
Mazraoui zeer slecht. Blind triest. Tadic slappe hap. En zo kan ik wel door gaan. Seizoen is voorbij vwb kampioenschap.

Wat een drama. Dit legt een grote schaduw over de Europese successen.
3 maanden geleden
Totaal onnodig puntverlies!
Ik geloof nog in de titel maar dan moet PSV straks in de Johan Cruijff ArenA wel een flink pak slaag krijgen. Alleen dan krijg je PSV met een beetje geluk nog aan het wankelen.
 
3 maanden geleden
Die slepen er een 1 1 uit. Onze "toppers " kunnen zich alleen opladen in Europa.
3 maanden geleden
Jongens kom op zeg, psv moet ook nog uit naar de Arena, AZ en vitesse. En met hun spel tegen het GROTE VVV en wederom een lukkie in de laatste minuten is het een aanfluiting van de eerste orde. De competitie is nog lang niet afgelopen.
3 maanden geleden
Van jezelf verloren....
3 maanden geleden
Gewoon kut met peren. Ziyech had sowieso niet moeten beginnen, want hij oogde echt niet fit. Verder snap ik niet waarom ze meegaan in het spel van AZ.
3 maanden geleden (gewijzigd)
Het zeer slechte en ongeïnspireerde spel zet zich dit weekend voort, na eerder deze week nog met 1 doelpunt verschil van PEC gewonnen te hebben lukte het AJAX niet om zich op te laden en hebben ze geen les geleerd van de wedstrijden tegen Feijenoord en Heracles. Te slap, te ongeconcentreerd (enkele uitzonderingen daar gelaten, Nico en Matthijs). Nee het lukt TenHag niet om het spul tot op de tanden gemotiveerd te krijgen. PSV mazzelt zoals gewoonlijk weer eens en speelt slecht maar wint wel, AJAX speelt slecht en verliest, een beetje de rode draad van dit seizoen. Was men wat constanter dan had je al 8 punten los kunnen staan van lucky PSV. Maar goed het is nog altijd niet verloren, PSV nog thuis en die moet ook nog uit tegen AZ en Vitesse dus nog volop kansen! Als 1 van jullie (AJAX spelers) dit leest laat het dan doordringen dat de laatste 8 competitie wedstrijden gewonnen dienen te worden. Dus de beuk erin en niet zo slap en ongemotiveerd als afgelopen woensdag en vandaag! Met dit elftal maak je nog altijd kans op het kampioenschap volgend jaar niet meer vanwege de uittocht van vele talenten!! Dus GEEN excuses meer, laat het nu maar weer eens zien en dan niet alleen maar in de CL.!!
 
3 maanden geleden
De CL nekt Ajax. We worden 2e en pakken de beker. Van de zomer ben je er 5 a 6 kwijt en heb je een kut jaar. Mits Marc 100 miljoen mag uitgeven.
3 maanden geleden
Waardeloos Ajax, weg is de titel.
3 maanden geleden
Dit waardeloze stelletje mislukkelingen kan zich alleen maar opladen voor potjes thuis tegen psv en feyenoord en europees. Alles wat minder is, is niet interessant voor die overbetaalde niets zeggende spelers.

Ajax is een zieke, inspiratieloze, rijke, niet denkende club
bij psv trekken ze dit soort potjes wel over de streep. psv komt met een gerust hart naar de arena en walst hier met 1-5 overheen. wat overblijft is een finale om de dennenappel en verder niets
3 maanden geleden
Iedereen een onvoldoen was al tegen fortuna en pec en nu weer.ik ben anti van bommel en psv maar die zet zijn ploeg wel scherp.

Ter hag luisteren ze niet naar en is een zielig figuur. Misschien nog een troost prijsje de beker. Armoedig met zo selectie en spelers zonder trainer. Idere keer komt ter hag met wij waren niet scherp genoeg en de taken werden niet uitgevoerd. Daar moet ter hag voor zorgen dat dat wel uitgevoerd wordt WAT EEN PAARDE LUL IS DIE TER HAG. Oprotten aub
 
3 maanden geleden
Je de zege van Ajax op Real? Kon die ze wel scherp krijgen?
3 maanden geleden
Labiel: volgens het woordenboek betekent het geestelijk onevenwichtig.
3 maanden geleden
Waarom zijn sommige jullie van het ene moment euforisch over alles en iedereen, en het andere moment zo extreem negatief. O.a. over Ten Hag? Alsof het door hem komt? Het zijn de spelers die het laten liggen, niet hij.
3 maanden geleden
En over een week of drie ziet alles er weer anders uit.
3 maanden geleden
Ik ben schijnbaar de enigste die het zag aan komen, dat Ajax na 45 wedstrijden 20 europees de klad er een beetje inzit. De laatste wedstrijden waren voor Ajax heel zwaar en om nu nog interlands te moeten spelen maakt alles nog zwaarder. Ik ga niemand de schuld geven, maar de spelers bedanken voor de mooie potjes voetbal, ik heb genoten van jullie en ik blijf in jullie geloven.
 
3 maanden geleden (gewijzigd)
Ja eens. Het is al een heel lang seizoen. En Ajax moet waken voor hoogmoed. Elke wedstijd is nu een finale, als je prijzen wil winnen. Alles moet gewonnen worden! Ten Hag gebruik je bank goed! Labyad, Huntelaar, Kristensen, Dolberg zijn topfit.
 
3 maanden geleden
Dit dus. Je zag gewoon dat de spelers op zijn.. ballen die net niet aankomen, spelers die net een stapje te laat zijn, niks aan te doen op dit moment. Laten ze lekker hun rust pakken, we hebben nog genoeg leuke wedstrijden voor de boeg. Geen titel dit seizoen? Geen probleem, de Europese wedstrijden hebben voor mij al heel veel goedgemaakt. Kampioen worden zullen we heel snel wel weer, maar een kwartfinale of meer in de CL? Dat zal vast wel langer duren.