Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax veel te sterk voor ADO Den Haag en boekt ruime overwinning


Tijdstip
24 februari 2019
Stadion
Cars Jeans Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax veel te sterk voor ADO Den Haag en boekt ruime overwinning; image source: Pro Shots

Foto: Pro Shots

Ajax veel te sterk voor ADO Den Haag en boekt ruime overwinning

Ajax heeft de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met ruime cijfers weten te winnen. De ploeg van Erik ten Hag was met 1-5 veel te sterk. Voor rust kwam Ajax via Donny van de Beek en Dusan Tadic al op voorsprong, nadat ADO de score had geopend. Na rust scoorde Hakim Ziyech twee keer en maakte ook Kasper Dolberg een doelpunt.

Erik ten Hag koos er voor om in Den Haag te beginnen met een aanvallende tactiek. Lasse Schöne moest op de bank beginnen en Kasper Dolberg stond in de spits. Het was echter niet direct terug te zien aan het spel, omdat Ajax wederom erg matig aan de wedstrijd begon en door een te laag tempo nauwelijks gevaarlijk wist te worden. Al claimde Frenkie de Jong tevergeefs een strafschop toen hij onderuit gehaald leek te worden door doelman Zwinkels. Scheidsrechter Manschot gebaarde echter dat er doorgespeeld moest worden en ook de VAR vond het geen strafschop.

ADO Den Haag werd steeds dreigender en kwam tien minuten voor rust zelfs op voorsprong toen El Khayati met een uitstekend schot voor de 1-0 zorgde. Ajax leek daardoor wakker geschut te zijn, omdat enkele minuten later Donny van de Beek voor de 1-1 zorgde na een steekpass van Daley Blind. Ajax zou zelfs op voorsprong komen toen de VAR ingreep in de laatste minuut. Dolberg werd onderuit gehaald in het strafschopgebied, maar dat was gemist door Manschot. Na het zien van de videobeelden werd alsnog de volkomen terechte strafschop gegeven, die door Dusan Tadic onberispelijk werd binnen geschoten.

Na rust wist Ajax zonder zelf groots te spelen eenvoudig overeind te blijven tegen de Hagenezen, die nauwelijks gevaarlijk leken te worden. Het tempo bleef echter te laag liggen om de genadeklap uit te kunnen delen en verder te kunnen werken aan het doelsaldo. Waar iedereen in het Cars Jeans Stadion zich leek op te maken voor het beruchte Haagse kwartiertje sloeg Ajax alsnog toe. Een afstandsschot van Hakim Ziyech zorgde voor de 1-3, waardoor de wedstrijd beslist leek.

Het verzet van ADO was daarmee gebroken, waarna Ajax alsnog aan het doelsaldo kon gaan werken. Dolberg zorgde een paar minuten later voor de 1-4, terwijl Ziyech met zijn tweede treffer voor de 1-5 eindstand zorgde. De ploeg verhoogde op die manier de druk op PSV in de strijd om de landstitel en hoefde zich uiteindelijk nauwelijks in te spannen om een ruime zege te kunnen boeken.


Erik ten Hag: 'ADO Den Haag is altijd een lastige clip uit en daar zijn we overheen'

Erik ten Hag gaf in gesprek met Fox Sports tevreden te zijn over de wedstrijd tegen ADO Den Haag. "ADO Den Haag is altijd een lastige clip uit en daar zijn we overheen. Dat was prima gedaan", aldus Ten Hag. "Het was de eerste helft wel lastig op het stroperige veld om openingen te vinden. Dat kon wel iets sneller en iets intensiever, dan kun je ze makkelijker uit elkaar spelen. Daar verzanden we wel vaker in. We hadden wel de meeste kansen, maar uit het niets valt dan de 1-0. Want dan het goede is, is dat we heel snel reageren met 1-1 en 1-2, dat was prima."

De trainer van Ajax vond uiteindelijk dat zijn aanvallende opstelling goed had uitgepakt. "De eerste goal is heel erg belangrijk. We hadden al een goede kans toen Daley Blind goed doorkwam en David Neres net een teenlengte te kort kwam. Daarna hadden we nog wat kleine kansjes, maar het gaat om die eerste goal. Daardoor wordt het een stuk makkelijker", zo gaf hij aan. "Nu staat de tegenstander je op te wachten op een veld dat stroopt. Dan komt er heel weinig tempo in, maar daar moet je zelf dan voor zorgen. Het is nog wel een puntje van kritiek. We moeten meer brengen om de tegenstander daar uit elkaar te spelen."

Ten Hag is ook erg blij met wat Kasper Dolberg brengt. "Allereerst staat hij er om te scoren en dat heeft hij inmiddels tien keer gedaan. Dat zijn mooie cijfers. Maar hij kan nog meer betekenen in dat scoren. Hij moet nog gretiger zijn", zei hij daarover. "Hij haalt er ook nog een penalty uit. Dat was ook een goede actie. In de balvastheid kan hij nog groeien. De ene keer doet hij dat goed en de andere keer minder goed. Tegen tegenstanders als Beugelsdijk en Kanon, dat zijn heel fysieke spelers, kan hij nog meer zijn lichaam gebruiken, want hij is een ontzettend sterke en atletische jongen. Ook als aanspeelpunt heeft hij een belangrijke rol. Hij kan ook tussen de linies komen. Dat hij ontegenzeggelijk geweldige kwaliteiten heeft, liet hij vandaag wel zien."


[video] De Ligt is blij met sportieve revanche op ADO


Donny van de Beek: 'Uiteindelijk ben ik wel tevreden'

In gesprek met Fox Sports gaf Donny van de Beek aan tevreden te zijn met het resultaat in Den Haag. "ADO-uit is altijd lastig. Vorig jaar hebben we er punten verspeeld. Het begin was niet goed. We hadden wel de controle, maar komen met 1-0 achter door een slaapmoment bij ons. Hij schiet hem wel goed binnen, maar uiteindelijk ben ik wel tevreden", aldus Van de Beek. "Uiteindelijk was ik zelf wel belangrijk. Op zich heb ik het prima gedaan. Het was natuurlijk een iets andere rol dan normaal, maar ik denk dat het prima ging."

Tegen ADO stond hij als controlerende middenvelder opgesteld "Je speelt in een iets verdedigendere rol en dat moet je in de gaten blijven houden. Je staat ook iets centraler. Normaal sta je iets dieper en ben je nog vaker in de eindfase betrokken", zo gaf hij aan. "Het plan was wel dat ik gewoon mijn loopacties moest maken op de juiste momenten en dat lukte wel een paar keer. Vooral in de eerste helft kon ik drie keer diep gaan. Er kwam ook een keer een goal uit. Het kan natuurlijk altijd meer, maar op zich was het prima."

Van de Beek was niet te spreken over het veld. "Het was heel matig, maar daar hadden zij ook last van natuurlijk. Ik hoorde hun er ook over klagen", zei hij daarover. "Zij moeten er de hele week op trainen. Wij moesten er nu eenmalig op spelen, terwijl zij dat iedere keer doen. Op zich moeten we wat dat betreft ook niet heel veel klagen. Maar ik denk dat we allemaal liever op gras spelen."


Lasse Schöne: 'Ik had al een gevoel dat ik er naast zou staan'

Lasse Schöne is blij dat hij het record geëvenaard heeft als buitenlander met meeste wedstrijden voor Ajax. Al begon hij tegen ADO Den Haag wel op de bank. "Het is natuurlijk niet leuk, maar uiteindelijk heb ik wel de wedstrijd gekregen. Dus prima", aldus Schöne in gesprek met Fox Sports. "Ik had het al een aantal dagen in de gaten, dus ik kon me er op instellen. Het is moeilijk uit te leggen, maar ik had al een gevoel dat ik er naast zou staan."

Het was alweer een flinke tijd geleden dat hij op de bank plaats moest nemen. "Vooral als je met 1-0 achter komt, zit je niet lekker. Gelukkig maakten we het snel weer goed en maak je ook nog de 1-2. Dan ga je heel anders de kleedkamer in en dat is toch heel fijn", zo gaf hij aan.

De kritiek op zijn spel doet hem niet veel. "Je hebt altijd voor- en tegenstanders. Sommigen vinden mij goed, sommigen vinden mij te oud en te traag. Dat moeten zij weten", zei Schöne daarover. "Ik heb daar niet zo veel mee. Ik heb altijd op dezelfde manier gevoetbald. Ik ben nooit een snelle speler geweest en zal dat ook nooit gaan worden."

Schöne is nu samen met Søren Lerby de buitenlander met meeste wedstrijden in het shirt van Ajax. "Het is een fantastisch record. Het zijn niet de minste namen die op die lijst staan. Ik ben daar heel blij en trots op, maar hopelijk kom ik nog alleen bovenaan te staan", aldus Schöne.


[video] Van de Beek: 'We hebben goede dingen laten zien'


Ajax alles weer in eigen hand na gelijkspel van PSV tegen Feyenoord

Ajax heeft de titelkansen weer in eigen hand. Omdat PSV in eigen huis niet wist te winnen van Feyenoord, is het verschil tussen beide ploegen weer twee punten. Het doelsaldo van Ajax is wel beter dan die van PSV. Op 31 maart staan beide ploegen tegenover elkaar in de Johan Cruijff ArenA.


Frenkie de Jong: 'Actie van ADO-fans was respectloos en motiveerde ons extra'

Frenkie de Jong gaf in gesprek met De Telegraaf aan dat de ploeg de wedstrijd in ging met het voornemen om een grote uitslag neer te zetten in Den Haag. "We gaan vaak wat rustiger aan doen na een voorsprong, maar dan kan een tegenstander terugkomen", aldus De Jong. "We wilden doelpunten maken, want als het aan het einde van het seizoen op het doelsaldo aankomt, moeten we aan de goede kant van de score zitten. Als je niet genoeg goals hebt, sla je jezelf voor de kop."

De ploeg gebruikte de actie van ADO-fans die afgelopen week diverse gebouwen in Amsterdam met groengele verf bekladden als motivatie. "We hebben het er onderling over gehad en misschien dat dit soort dingen ons wel helpt. Het was respectloos en dat motiveerde ons extra", zo gaf hij aan.


Karakteristieken

Uitslag: 1-5 (1-2)

Doelpuntenmakers:

Goal
1-0 El Khayati ('36)
Goal
1-1 Donny van de Beek ('39)
Goal
1-2 Dusan Tadić ('45, penalty)
Goal
1-3 Hakim Ziyech ('74)
Goal
1-4 Kasper Dolberg ('78)
Goal
1-5 Hakim Ziyech ('83)
Scheidsrechter
Manschot
Toeschouwers
14.325 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
ADO Den Haag: Meijers ('45)
Kaart
Ajax: David Neres ('55)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergDavid Neres


Frenkie de JongHakim ZiyechDonny van de Beek


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'75 Lasse Schöne voor Dusan Tadić
'79 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg
'88 Zakaria Labyad voor Hakim Ziyech


Opstelling ADO Den Haag

GoossensNecidBecker


BakkerEl KhayatiImmers


MeijersKanonBeugelsdijkMalone


Zwinkels

Wissels:

'66 Hooi voor Necid
'66 Goppel voor Bakker
'81 Pinas voor Beugelsdijk


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 1-5 (1-3)
 6 1-5 (0-2)
 5 1-3 (1-2)
 4 0-5 (0-2)
 4 1-3 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-2 (0-1)
 4 1-2 (0-2)
 4 1-4 (0-2)
10  4 1-3 (0-1)
11  4 1-2 (0-1)
12  4 1-4 (0-2)
13  4 1-2 (0-1)
14  4 1-4 (0-1)
15  4 0-5 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.66. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Donny van de Beek (61 -> 5,0)
2. Hakim Ziyech (29 -> 4,0)
3. Kasper Dolberg (17 -> 3,0)
4. Frenkie de Jong (16 -> 2,0)
5. Nicolás Tagliafico (14 -> 1,0)
6. Matthijs de Ligt (9 -> 0,0)
7. David Neres (8 -> 0,0)
8. Noussair Mazraoui (7 -> 0,0)
9. Dusan Tadić (6 -> 0,0)
9. Daley Blind (6 -> 0,0)
11. Joël Veltman (1 -> 0,0)
12. André Onana (0 -> 0,0)
12. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
12. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
12. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Václav Černý (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Lasse Schöne (0 -> 0,0)
12. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
12. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
12. Dani de Wit (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
12. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
12. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
12. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
12. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)
12. Lisandro Magallán (0 -> 0,0)
12. Bruno Varela (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 weken geleden
Frenkie de Jong is zo nonchalant en verdraagt het hele spel. Wat mij betreft lekker afgelopen winter al naar Barça laten gaan. Is er totaal niet bij met zijn hoofd lijkt wel.
4 weken geleden
Weer geen bezieling en geen tempo , wordt tijd dat men een gaat trainen op voorzetten
4 weken geleden
Prima uitgespeeld deze wedstrijd. Nu hopen op onze "Rotterdamse vrienden".
4 weken geleden
Kunstgras zag er wel heel erg droog uit. Dit kunnen ze toch niet maken? Is het niet gevaarlijk bij slidings etc.?
 
4 weken geleden
Buiten dat ze het kunstgras moeten gaan verbieden in de Eredivisie moet de KNVB eens gaan ingrijpen en clubs verplichten om het veld er optimaal te prepareren.

Dit betekent verplicht voldoende sproeien voor de wedstrijd en in de rust eveneens. Doe je dat niet krijg je punten in mindering en een flinke boete. Is dat nou zo moeilijk op te leggen vraag ik me af.
4 weken geleden
We hebben alles weer in eigen hand, het verschil is weer 2 punten zoals voor de winterstop, maar dan met een beter doelsaldo nu.
4 weken geleden
En vergeet niet sOlidus psv moet nog uit naar vitesse AZ en AJAX, geen makkie dus
4 weken geleden
17 Maart AZ-Ajax en 31 maart Ajax-PSV, twee beslissende wedstrijden achter elkaar.
 
4 weken geleden
Daar ben ik het helemaal mee eens. Als je AZ ziet stuntelen tegen Willem II en PSV is ook bij lange na niet meer hetzelfde als voor de winterstop dan EIS ik van de spelers gewoon zes punten. En die eis mag je als fans zijnde best bij de spelers neerleggen.
Joh, voor de rest een heerlijk weekend! Niks in Alkmaar, helemaal niks in Den Haag en PSV dat zelfs in eigen huis bijna omvalt; dan vind ik het een prima weekend! :-)