Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Ajax wint ook traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht


Tijdstip
23 december 2018
Stadion
De Galgenwaard
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax wint ook traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht

Ajax heeft op bezoek in Utrecht ook de drie punten weten te behalen. De plaatselijke FC werd door de ploeg van Erik ten Hag met 1-3 verslagen. Kasper Dolberg opende de score, terwijl na rust Dusan Tadic vanaf de strafschopstip voor 0-2 zorgde. Ruim een kwartier voor tijd maakte FC Utrecht de aansluitingstreffer, maar diep in blessuretijd zorgde Frenkie de Jong voor de eindstand.

Ondanks dat Ajax het traditioneel altijd lastig heeft in Utrecht begon het uitstekend aan de wedstrijd. Het controleerde de wedstrijd en gaf de thuisploeg nauwelijks kans om zelf op te kunnen bouwen. De eerste keer dat FC Utrecht er zelf gevaarlijk uit kwam, zorgde voor de openingstreffer. Ajax veroverde namelijk de bal en schakelde via Frenkie de Jong razendsnel om. De middenvelder gaf een knappe pass op Kasper Dolberg, die de bal vervolgens gaf aan mee opgekomen Daley Blind. In plaats van zelf te schieten, gaf de verdediger de bal terug op Dolberg en de Deen kon vervolgens eenvoudig de 0-1 binnen schieten.

Ajax bleef de beste ploeg op het veld en was via opnieuw Dolberg en Hakim Ziyech dicht bij een tweede doelpunt. Utrecht werd alleen via een vrije trap van Tannane gevaarlijk, maar zijn schot ging net langs het doel.

Na rust kwam Utrecht iets beter in de wedstrijd en kreeg het ook de eerste grote kans. Een schot van Tannane werd van richting veranderd door De Jong en belandde daardoor in het zijnet.

Een paar minuten later leek het duel beslist te worden. Dolberg ging neer in het strafschopgebied buiten het oog van scheidsrechter Dennis Higler. Hij werd echter geholpen door de VAR, waardoor een strafschop voor Ajax het gevolg was. Dusan Tadic ging weer achter de bal staan en schoot de 0-2 onberispelijk binnen. Voor de Serviër was het zijn zestiende benutte penalty op rij in de Eredivisie. Dit seizoen drie bij Ajax en nog dertien uit zijn eerste periode in Nederland.

Vrijwel direct na het doelpunt werd de wedstrijd onderbroken omdat er met vuurwerk werd gegooid naar André Onana, waarna Ajax vervolgens het duel eenvoudig uit leek te kunnen spelen. Een kwartier voor tijd veranderde dat echter toen de ingevallen Daley Sinkgraven zich makkelijk liet aftroeven en een voorzet van Klaiber vervolgens door Venema ingekopt kon worden. De aansluitingstreffer was een feit, zodat de spanning weer terugkeerde in de wedstrijd.

Utrecht zou hierna echter niets meer weten te creëren, ondanks dat het wel probeerde aan te zetten. Vlak voor tijd kreeg Ziyech een enorme kans toen hij alleen op doelman Jensen af kon. De doelman wist echter redding te brengen. Diep in blessuretijd ging Ziyech na een knappe actie zelf diep en na een slalom gaf hij uiteindelijk de bal aan De Jong. De middenvelder kon vervolgens de 1-3 op het bord zetten en bepaalde daarmee de eindstand.


Matthijs de Ligt: 'Je scoort drie keer bij Utrecht en dan moet je tevreden zijn'

Matthijs de Ligt kreeg na de wedstrijd op Fox Sports de opmerking dat FC Utrecht buiten de goal eigenlijk helemaal niet gevaarlijk was geweest. "Maar je weet dat ze de laatste minuten gaan pompen als die 1-2 valt en dan kan het zo maar verkeerd vallen. Ik denk dat ze niet veel grote kansen hebben gehad. In de eerste helft met die bal die net voorlangs ging uit de vrije trap, maar verder weinig echte kansen."

De aanvoerder was niet te spreken over hoe de aansluitingstreffer viel. "Hij loopt zo weg uit iemands rug. Dat mag niet gebeuren", zo gaf hij aan. "Je weet dat je 0-2 voor staat en de wedstrijd onder controle hebt. Dan geef je zo'n goal weg en dan wordt het laatste kwartier heel spannend."

In de eerste helft was Ajax geduldig op zoek naar de ruimtes. "Onze trainer kent Utrecht natuurlijk heel erg goed en weet hoe ze willen spelen. Ze willen veel schuiven en de linies kort op elkaar houden. Ze willen heel weinig ruimte weggeven", zei hij daarover. "Hij weet zelf ook hoe dat te bestrijden valt. We hebben afgesproken om de bal te laten gaan. Op een gegeven moment komt dan de ruimte. In de eerste helft zag je dat er vooral veel ruimte lag op rechts met Hakim en Mazraoui. Dat hebben we de eerste helft goed bespeeld."

De Ligt vond het wel te verwijten dat Ajax het uiteindelijk nog moeilijk had met Utrecht. "Buiten de tegengoal hebben we genoeg mogelijkheden gehad om kansen te creëren. Dan was het of buitenspel of de pass was niet goed", aldus De Ligt. "Dat moet wel beter. Uiteindelijk scoor je drie keer uit bij Utrecht en dan moet je tevreden zijn."


Erik ten Hag: 'We hadden de wedstrijd vanaf minuut één onder controle'

In gesprek met Fox Sports was Erik ten Hag het niet eens met de opmerking dat de wedstrijd alle kanten op kon gaan. "Nee, we hadden de wedstrijd vanaf minuut één onder controle. Grote fases hebben we gedomineerd", aldus Ten Hag. "Sommige fases hadden we sneller door moeten drukken, dan hadden we de wedstrijd sneller in de grip of sneller gewonnen. Dat hebben we nagelaten, maar we hebben het plan uitstekend omgezet. Het is een traditioneel moeilijke wedstrijd voor Ajax, maar uitstekend gespeeld."

De trainer van Ajax kreeg de vraag of hij verbaasd was dat zijn ploeg in de eerste helft zoveel ruimte kreeg van Utrecht. "Ik denk dat wij dat creëren. We speelden uitstekend positiespel en vonden de ruimtes. Daar hebben we uitstekend van geprofiteerd", zo gaf hij aan.

Ten Hag was niet te spreken over het vuurwerk richting André Onana. "Dat hoort natuurlijk niet. Het is een prachtige rivaliteit. We hebben weer een mooie editie gehad van Utrecht - Ajax", zei hij daarover. "Dit hoort er niet bij, maar verder was de entourage schitterend."

Uiteindelijk kijkt de geboren Tukker positief terug op zijn eerste jaar bij Ajax. "Ik denk dat het een heel goed jaar is geweest, uitstekend. We hebben heel veel perspectief naar het nieuwe jaar. We hebben nu 32 wedstrijden gespeeld en ontzettend veel gewonnen", aldus Ten Hag. "De ploeg heeft heel goed gewerkt en maakt een goede ontwikkeling door. Er is perspectief, we zitten op drie podia en we zijn ook kansrijk daar. We willen voor de titels. Niet alleen spelen, maar ook winnen."


[video] Dolberg: 'Wist zeker dat het een penalty was'


Frenkie de Jong: 'Uiteindelijk hebben we 1-3 gewonnen en daar zijn we hartstikke blij mee'

Frenkie de Jong gaf in gesprek met Fox Sports aan dat de wedstrijd tegen FC Utrecht niet eenvoudig was. "Niet dat ze veel kansen krijgen, maar het laatste kwartier was wel spannend omdat ze nog die aansluitingstreffer maken. Eenvoudig wil ik het niet noemen", aldus De Jong. "We hadden wel controle over de wedstrijd. We waren in fases slordig aan de bal, maar ik denk wel verdiend gewonnen."

Ajax had de wedstrijd veel eerder al kunnen beslissen. "Dat denk ik wel. We hebben kansen en mogelijk genoeg gehad. Maar uiteindelijk hebben we 1-3 gewonnen en daar zijn we hartstikke blij mee", zo gaf hij aan.

De Jong kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar. "Ik heb in het begin vijf wedstrijden gespeeld en toen heb ik er lang uitgelegen met mijn enkel. Vanaf het begin van dit seizoen hebben we met Ajax een stijgende lijn gehad. Veel positieve dingen. Ikzelf ben op het middenveld gaan spelen. Dat is ook een positieve ontwikkeling. Ik kijk over het algemeen redelijk positief terug op de eerste seizoenshelft."

In de tweede seizoenshelft wil de middenvelder prijzen pakken met Ajax. "We staan er goed voor op drie fronten. Dat is het belangrijkste", aldus De Jong.


[video] Ten Hag: 'Hebben volgende stap gezet'


Kasper Dolberg: 'Als we zo blijven spelen, worden we kampioen'

In gesprek met De Telegraaf kon Kasper Dolberg terug kijken op een uitstekende wedstrijd tegen FC Utrecht. "Dit was mijn beste wedstrijd van 2018. Het is na één wedstrijd moeilijk te zeggen dat ik weer terug ben op dat niveau. Daarvoor moet ik me over een langere periode bewijzen, maar het was zeker een stap in de goede richting", aldus Dolberg. "Ik wil me nog verder verbeteren. Dat dit goed voor mijn vertrouwen is, staat echter vast."

De Deen opende in de 14e minuut de score nadat hij de bal terug kreeg van Daley Blind. "Het was een geweldige beslissing van Daley om mij de bal terug te geven. Ik was zeker dat ik zou scoren", zo gaf hij aan.

Ook bij de 0-2 had de aanvaller een grote rol. Door een overtreding op hem werd een strafschop gegeven. "Het voelde voor mij in het veld als een honderd procent penalty, dus hoopte ik dat de VAR de fout van de scheidsrechter om niet te fluiten zou herstellen", zei hij daarover. "Nu de VAR er is, heeft het geen zin om te protesteren, maar moeten we er als spelers maar vanuit gaan dat het recht zegeviert. Over het algemeen ben ik blij met de VAR; ook al duurde het nu wel erg lang voordat de beslissing werd genomen."

Dolberg kijkt met veel vertrouwen naar het restant van de competitie. "We hebben dit seizoen nu 32 wedstrijden gespeeld en alleen bij PSV verloren. Toch hebben we een dubbel gevoel. We zijn trots op de resultaten, maar toch kunnen we niet helemaal tevreden zijn. We staan tweede en dat hoort niet bij Ajax", aldus de spits. "De tweede helft van het seizoen moeten we het afmaken. Als we zo blijven spelen, worden we kampioen. Zeker weten. Wat PSV tot nu toe heeft gedaan, is indrukwekkend. Ze maken het ons moeilijk, maar we hebben alles in eigen hand."


[video] Highlights FC Utrecht - Ajax


Karakteristieken

Uitslag: 1-3 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Kasper Dolberg ('14)
Goal
0-2 Dusan Tadić ('60, penalty)
Goal
1-2 Venema ('73)
Goal
1-3 Frenkie de Jong ('90)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
23.226 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Ajax: Maximilian Wöber ('29)
Kaart
FC Utrecht: Tannane ('31)
Kaart
FC Utrecht: Janssen ('59)
Kaart
Ajax: André Onana ('79)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergHakim Ziyech


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Maximilian WöberDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'61 Daley Sinkgraven voor Maximilian Wöber


Opstelling FC Utrecht

TannaneVenemaKerk


EmanuelsonVan OvereemGustafson


GavoryJanssenLetschertKlaiber


Jensen

Wissels:

'46 Van der Maarel voor Kerk
'73 Bahebeck voor Gavory
'73 Van de Streek voor Gustafson


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 16 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
 7 1-3 (0-1)
10  7 1-3 (0-1)
11  7 1-3 (0-1)
12  7 1-3 (0-1)
13  7 1-3 (0-1)
14  7 1-3 (0-1)
15  7 1-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.15. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Kasper Dolberg (36 -> 5,0)
2. Frenkie de Jong (35 -> 4,0)
3. Matthijs de Ligt (29 -> 2,5)
3. Daley Blind (29 -> 2,5)
5. Lasse Schöne (13 -> 1,0)
6. Hakim Ziyech (12 -> 0,0)
7. Dusan Tadić (6 -> 0,0)
8. André Onana (3 -> 0,0)
8. Daley Sinkgraven (3 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (1 -> 0,0)
11. Joël Veltman (0 -> 0,0)
11. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
11. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
11. David Neres (0 -> 0,0)
11. Klaas Jan Huntelaar (0 -> 0,0)
11. Carel Eiting (0 -> 0,0)
11. Václav Černý (0 -> 0,0)
11. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
11. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
11. Nicolás Tagliafico (0 -> 0,0)
11. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
11. Dani de Wit (0 -> 0,0)
11. Noa Lang (0 -> 0,0)
11. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
11. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
11. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
11. Niemand (0 -> 0,0)
11. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
11. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
11. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
11. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
11. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
11. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
11. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.