Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd NAC Breda-Ajax


Tijdstip
24 november 2018
Stadion
Rat Verlegh Stadion
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Ajax ook te sterk voor NAC Breda en verhoogt druk op PSV

Ajax heeft ook de uitwedstrijd tegen NAC Breda weten te winnen. De ploeg van Erik ten Hag was met 0-3 te sterk. Dankzij een eigen goal kwam Ajax voor rust op voorsprong, terwijl na rust invallers Zakaria Labyad en Klaas Jan Huntelaar tot scoren kwamen.

Ajax stond vanaf de eerste minuut bijna letterlijk tegenover een muur van NAC Breda. De thuisploeg trok zich massaal terug en had zich voorgenomen om te voorkomen dat Ajax tot scoren kon komen. De ploeg van Erik ten Hag probeerde er alles aan te doen om tot kansen te komen, maar in de eerste helft wist het geen enkele keer op doel te schieten.

Het duel leek dan ook af te stevenen op een 0-0 ruststand en dat zou gezien het spelbeeld ook verdiend zijn. Dat veranderde echter vlak voor rust bij een hoekschop van Lasse Schöne. De door Ajax verhuurde Benjamin van Leer tastte mis, waardoor de bal tegen verdediger Mashart kwam en zo in het doel rolde.

Direct na rust kwam Zakaria Labyad in de ploeg voor de geblesseerd geraakte Donny van de Beek. Al snel kon de Marokkaanse middenvelder zijn armen in de lucht steken. Een voorzet van Frenkie de Jong werd door David Neres teruggekopt op Labyad en hij schoot in een keer met een schitterende volley de 0-2 in de verre hoek.

Ajax leek het duel daarmee al beslist te hebben. Zelf kreeg het nog enkele kansjes, terwijl ook NAC een paar keer gevaarlijk voor het doel van André Onana kwam. De Amsterdammers leken met oog op de zware weken die nog gaan komen het duel rustig uit te willen spelen. In blessuretijd volgde bovendien ook nog de 0-3 toen de ingevallen Klaas Jan Huntelaar een voorzet van Nicolás Tagliafico promoveerde tot doelpunt. Ajax speelde geen grootse wedstrijd, maar wist wel probleemloos in Breda de overwinning mee terug te nemen naar Amsterdam.


Matthijs de Ligt: 'We moesten gewoon een goed resultaat boeken'

In gesprek met Fox Sports was Matthijs de Ligt het eens dat het in de eerste helft moeilijk spelen was. "De helft van de tegenstander was aardig vol. Het was moeilijk om er doorheen te komen", aldus De Ligt. "Je weet dat ze heel compact spelen en moet je er voor zorgen dat je de bal rond laat gaan, zodat ze het in de tweede helft moeilijk kunnen belopen en ik denk dat je dat ook wel gezien hebt."

Na de 0-2 was de wedstrijd beslist. "Ja, maar we moesten wel op zoek blijven gaan naar de 0-3 en 0-4. Uiteindelijk maak je nog die 0-3 en dat is lekker met het oog op PSV. Maar toen had je wel het idee dat het richting een overwinning ging", zo gaf hij aan. "Het was een hele mooie goal van Labyad. Hij heeft ook niet heel veel gespeeld, dus dan is het leuk als iemand als Zakaria invalt en dan zo de 0-2 maakt, wat ook belangrijk is voor het team. Dus dat is alleen maar top."

Tijdens de wedstrijd werd er geen rekening gehouden met de uitwedstrijd tegen AEK Athene van aanstaande dinsdag. "Nee, niet per se eigenlijk. Het was puur op NAC gericht en we moesten gewoon een goed resultaat boeken", zei hij daarover. "We staan vijf punten achter op PSV, dus je moet winnen hier en het liefst met zo groot mogelijke cijfers. Dus ik denk niet dat dat er in de groep in sloop."


Zakaria Labyad: 'Ik raakte hem eigenlijk perfect'

Zakaria Labyad moest al snel in de wedstrijd gaan warm lopen. "In eerste instantie was het Dusan een trap kreeg en moest je voorbereid zijn. Vervolgens raakte Donny geblesseerd en moest ik weer gaan lopen tot aan de rust", aldus Labyad in gesprek met Fox Sports. "In de rust besloten de trainer en Donny zelf om rust te nemen."

De Marokkaan was direct belangrijk met een schitterende 0-2. "Het was een goede bal op David en een goede loopactie. Hij kopt hem eigenlijk perfect terug en ik schiet hem binnen", zo gaf hij aan. "Ik raakte hem lekker. Ik wilde hem niet al te hard raken, dus ik raakte hem eigenlijk perfect. Dus daarom valt hij binnen."

Labyad vindt het wel lastig om zijn geduld te moeten bewaren tot hij een kans krijgt. "Natuurlijk. Je bent een voetballer en je wil spelen. Maar ik ben zelf trots dat ik in zo'n elftal mag spelen met fantastische spelers, technische staf en club", zei hij daarover. "Ik ben geduldig geweest en ben nog steeds geduldig. Dat ik vandaaag belangrijk ben geweest, geeft mij en ook het elftal een goed gevoel. Daar moeten we verder op door."


Erik ten Hag: 'Die 0-1 hebben we afgedwongen'

In gesprek met Fox Sports gaf Erik ten Hag aan dat hij al rekening had gehouden dat de eerste helft moeizaam zou gaan verlopen. "Ik had het al aangekondigd dat ze de ruimtes klein zouden houden. Als je de opstelling ziet dan weet je wat je kan verwachten. Dat ze heel compact spelen en achteruit en echt op de counters gaan loeren", aldus Ten Hag.

De trainer van Ajax was het niet eens met de opmerking dat Ajax met een cadeautje op voorsprong kwam. "Ik denk niet een cadeautje, want we hebben dat afgedwongen", zo gaf hij aan. "Een hoekschop en die hebben we ingestudeerd. Natuurlijk is het een eigen goal geloof ik en gaat hij binnen, maar daar spelen wij op."

Ten Hag was erg blij met wat David Neres bracht op de plek van Hakim Ziyech tijdens de wedstrijd. "Dat weten we toch, hoe goed hij daar kan functioneren", zei hij daarover. "Ook op andere posities kan hij heel goed functioneren. Hij heeft dat prima gedaan. Er zat heel veel beweging in en heel veel dreiging. Hij had een aantal uitstekende acties en een beetje pech ook in de afronding. Het was een geweldige loopactie die hij gestoken kreeg van Lasse Schöne dacht ik. Dat is dan pech."


[video] Labyad: 'Hier heb ik hard voor gewerkt'


Zakaria Labyad: 'Het is me duidelijk geworden waarom Ajax de grootste club van Nederland is'

Zakaria Labyad maakte tegen NAC Breda zijn eerste competitietreffer voor Ajax. "k heb veel in mezelf geïnvesteerd en het voelt heerlijk om eindelijk belangrijk te zijn", zo gaf hij aan in gesprek met het Algemeen Dagblad. De middenvelder moest lang wachten op zijn kans bij Ajax. "Het team draaide en de spelers deden het goed. Dat was moeilijk, omdat ik zoals elke voetballer altijd wil spelen. Ik heb echter onmiddellijk de knop omgezet en ben nóg harder gaan werken om dit te bereiken en om in de toekomst van veel waarde te zijn."

De Marokkaan had het wel zwaar met zijn reserverol bij Ajax. "Ik was bij FC Utrecht een zekerheidje en had een goed seizoen achter de rug. Daardoor rekende ik erop dat ik bij Ajax direct zou aanhaken", aldus Labyad. "Mijn ouders, vrouw en vrienden hebben me rustig gehouden, me verteld dat ik goed kan voetballen en dat mijn kans zou komen."

Labyad twijfelde aan zichzelf en had daarover een gesprek met Erik ten Hag. "Daarin hoorde ik precies wat ik nog moest verbeteren. Het belangrijkste punt was dat ik in wedstrijden en op trainingen veel beslissender moest zijn met doelpunten en assists", zei hij daarover. "En vanaf dat moment probeer ik nog dwingender aanwezig te zijn. De laatste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, voor de beker, scoorde ik en nu weer. Dáárvoor ben je aanvaller."

Ondanks zijn gebrek aan speeltijd heeft hij het wel naar zijn zin bij Ajax. "Het is me in een paar maanden tijd duidelijk geworden waarom Ajax de grootste club van Nederland is. De werkwijze, de mensen, de supporters: alles is top. Maar vooral het niveau van mijn medespelers is nog hoger dan ik bij FC Utrecht van buitenaf kon zien.", aldus Labyad. "Als je ziet hoeveel talentvolle spelers we hebben. Ik speelde voor het eerst met Frenkie achter me. En ik kan je vertellen: dat is echt genieten. Hij ziet alles, is een fantastische middenvelder. Zó goed had ik hem niet verwacht."


[video] Highlights NAC Breda - Ajax


Karakteristieken

Uitslag: 0-3 (0-1)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Eigen doelpunt Mashart ('40)
Goal
0-2 Zakaria Labyad ('54)
Goal
0-3 Klaas Jan Huntelaar ('90)
Scheidsrechter
Higler
Toeschouwers
18.969 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
NAC Breda: Klomp ('38)
Kaart
NAC Breda: Verschueren ('41)
Kaart
NAC Breda: Nijholt ('67)
Kaart
Ajax: Zakaria Labyad ('67)
Kaart
NAC Breda: Te Vrede ('71)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKasper DolbergDavid Neres


Frenkie de JongDonny van de BeekLasse Schöne


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


André Onana

Wissels:

'46 Zakaria Labyad voor Donny van de Beek
'81 Klaas Jan Huntelaar voor Kasper Dolberg
'90 Maximilian Wöber voor David Neres


Opstelling NAC Breda

Te VredeRosheuvel


El AllouchiNijholtVerschueren


MashartPalmer-BrownKochKlompSporkslede


Van Leer

Wissels:

'62 Korte voor El Allouchi
'89 Van Hooijdonk voor Klomp


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 16 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
 7 0-3 (0-1)
10  7 0-3 (0-1)
11  7 0-3 (0-1)
12  7 0-3 (0-1)
13  7 0-3 (0-1)
14  7 0-3 (0-1)
15  7 0-3 (0-1)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.31. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Zakaria Labyad (47 -> 5,0)
2. Frenkie de Jong (41 -> 4,0)
3. Lasse Schöne (18 -> 3,0)
4. André Onana (17 -> 2,0)
5. Klaas Jan Huntelaar (13 -> 1,0)
6. Matthijs de Ligt (11 -> 0,0)
7. Daley Blind (10 -> 0,0)
8. Nicolás Tagliafico (6 -> 0,0)
9. David Neres (5 -> 0,0)
10. Donny van de Beek (3 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (3 -> 0,0)
10. Niemand (3 -> 0,0)
10. Dusan Tadić (3 -> 0,0)
14. Joël Veltman (0 -> 0,0)
14. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
14. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
14. Hakim Ziyech (0 -> 0,0)
14. Amin Younes (0 -> 0,0)
14. Carel Eiting (0 -> 0,0)
14. Václav Černý (0 -> 0,0)
14. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
14. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
14. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
14. Siem de Jong (0 -> 0,0)
14. Kasper Dolberg (0 -> 0,0)
14. Nick Viergever (0 -> 0,0)
14. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
14. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
14. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
14. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
14. Dani de Wit (0 -> 0,0)
14. Noa Lang (0 -> 0,0)
14. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
14. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
14. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
14. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
14. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
14. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
14. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
14. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)
14. Ryan Gravenberch (0 -> 0,0)
14. Dominik Kotarski (0 -> 0,0)
14. Danilo Pereira da Silva (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen