Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Wedstrijd Vitesse-Ajax


Tijdstip
2 september 2018
Stadion
-
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
-


Ajax veel te sterk voor Vitesse en boekt ruime overwinning

Ajax heeft het eerste blok aan wedstrijden van dit seizoen afgesloten met een ruime overwinning. Vitesse werd in Arnhem van de mat gespeeld en kwam met 0-4 nog goed weg. Binnen een paar minuten hadden Hakim Ziyech en Klaas Jan Huntelaar al gescoord, terwijl ook Dusan Tadic voor rust nog tot scoren wist te komen. Na rust zorgde Huntelaar met zijn tweede goal voor de eindstand.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd en het eerste de beste schot op doel leverde ook direct de voorsprong op. Doelman Eduardo leek zich te verkijken op een afstandsschot van Hakim Ziyech, waardoor de Marokaans international Ajax al snel op voorsprong wist te zetten.

In de zevende minuut was het opnieuw raak voor de ploeg van Erik ten Hag. Een vrije trap van Ziyech werd door de volledig vrijstaande Klaas Jan Huntelaar snoeihard binnen gekopt, waardoor na een paar minuten spelen de wedstrijd al beslist leek.

Ajax bleef echter jagen op meer en na enkele kansen volgende in de 19e minuut de 0-3 toen David Neres een steekbal gaf op Dusan Tadic en de Serviër de bal over de doelman stifte. Aan alle illusies aan Vitesse-kant kwam daarmee een eind, waardoor het tempo bij Ajax ook direct omlaag ging.

De ploeg probeerde aan te zetten op meer doelpunten, maar er slopen teveel slordigheden in het spel om nog gevaarlijk te worden. Omdat Vitesse er helemaal niets tegenover kon zetten, gingen beide ploegen met een 0-3 tussenstand de rust in.

Na rust ging het tempo weer omhoog. Huntelaar leek na tien minuten zijn tweede treffer van de middag te maken, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt wegens buitenspel van aangever Ziyech afgekeurd. Een minuut later was het alsnog raak voor The Hunter toen Tadic werd weggestuurd en de defensie van Vitesse opnieuw liep te schutteren. Huntelaar verzilverde de pass van Tadic vervolgens op schitterende wijze tot de 0-4.

Na die goal liet Ajax de teugels direct weer vieren en werden de slordigheden steeds groter. Vitesse kon daardoor tot kansen komen, maar als de Arnhemmers al een schot op doel kregen stond keer op keer André Onana in de weg. In de absolute slotfase ging het tempo aan de kant van Ajax wederom omhoog en kwam het nog tot enkele goede kansen, maar gescoord werd er niet meer.


Matthijs de Ligt: 'De eerste twintig minuten waren fantastisch van ons'

In gesprek met Fox Sports was Matthijs de Ligt het niet eens met de opmerking dat de wedstrijd tegen Vitesse nauwelijks zweet gekost had. "Het leek heel makkelijk, maar in het veld was het heel zwaar," gaf de aanvoerder aan. "Je wil als verdediging de nul houden, dus als aan het eind de aanvallers alle kansen missen, moet je de hele tijd achteruit. Op het eind werd het zwaarder."

Het begin van de wedstrijd was echter wel zeer goed. "De eerste twintig minuten waren fantastisch van ons. Ik denk dat het de beste twintig minuten waren van dit jaar," aldus De Ligt. "Het liep soepel, we voetbalden er goed onderuit. We creërden kansen en we hadden nog mogelijkheden op meer. Dan sta je met rust met 0-3 voor en dat had je niet verwacht."

De focus bij de ploeg was ook direct goed. "Voor de wedstrijden zeiden we tegen elkaar dat de Champions League gehaald is en dat dat fantastisch is, maar een echt groot team staat er ook in de wedstrijd daarna," zei de verdediger daarover. "In zo'n moeilijke uitwedstrijd tegen Vitesse, want iedereen weet hoe het er hier vorig jaar ging, denk ik dat het een goede afsluiting voor de interlandperiode is."

De Ligt kreeg de opmerking dat de landstitel voor Ajax belangrijker is dan de Champions League. "We willen natuurlijk op meerdere fronten strijden. Iedereen weet dat het lang geleden is dat Ajax kampioen is geworden en ook dat het lang geleden is dat Ajax Champions League heeft gespeeld," zo gaf hij aan. "Het is allebei belangrijk, maar het is niet zo dat we het ene belangrijker moeten maken dan het andere. In iedere wedstrijd dat we spelen willen we de volle focus er op en gewoon net zoals vandaag laten zien dat we hier de baas zijn."


Erik ten Hag: 'We legden Vitesse totaal onze wil op en ze kwamen er echt niet aan te pas'

Erik ten Hag was erg tevreden hoe Ajax aan de wedstrijd begonnen was. "Ik vond ons heel erg goed spelen vanaf het begin af aan. We hebben de wedstrijd heel goed aangenomen en het heft in handen genomen. We maken een paar geweldige goals en super gespeeld gewoon," zei de trainer van Ajax in gesprek met Fox Sports. "We hadden er nog wel een paar bij kunnen maken, maar we speelden gewoon erg goed. Veel druk op Vitesse, goede pressingmomenten en aan de bal heel goed tussen de linies spelen. Veel diepgang, kansen creëren en ook nog scoren."

Ten Hag was het eens met de opmerking van De Ligt dat het begin de beste twintig minuten van dit seizoen waren. "Dat gevoel had ik ook. We legden Vitesse totaal onze wil op en ze kwamen er echt niet aan te pas. Ze werden van het kastje naar de muur getikt en dat deden we heel erg goed. Complimenten aan de ploeg," zo gaf hij aan. "Vanmiddag paste en viel veel in elkaar. Dat was schitterend om te zien. Vandaag pakte de wisselwerking van Neres en Tadic heel erg goed uit, maar we kunnen daar variabel in zijn. Daar kunnen we mee spelen. We hebben daar mogelijkheden om dat in te vullen. Het plan pakte fantastisch uit."

Dat het spel na de eerste twintig minuten minder werd, stemde niet tot tevredenheid bij Ten Hag. "Het zijn natuurlijk geen robots, maar je moet het niet accepteren. Ze gaan in de spaarstand, maar dit kost nog meer energie," aldus Ten Hag. "Het veld wordt lang, je lijdt onnodig veel balverlies en dan moet je er achteraan. Als je gewoon vanuit de positie blijft spelen, de bal in de ploeg houdt en blijft presses zoals we hadden afgesproken is het voetballen veel makkelijker en kost het minder energie. In de tweede helft lukte dat niet, maar dat is een verbeterpunt. Tegen andere tegenstanders kun je daardoor gekilled worden en daar moeten we voor oppassen."


[video] Tadic ziet zege op Vitesse als een boodschap


Hakim Ziyech: 'Ik had hem liggen en dacht niet teveel na. Gewoon schieten en de bal ging erin'

Ook Hakim Ziyech was blij met de start van Ajax tegen Vitesse. "We kwamen goed uit de startblokken. We kwamen al snel op 1-0 en 2-0, dan speel je gewoon lekkerder. We hadden de druk er goed op en veel de tweede bal. Dat is dan lekker spelen en dan zie je dat we heel gevaarlijk kunnen zijn," gaf de middenvelder aan in gesprek met Fox Sports.

Ziyech opende al snel de score. "Ik had hem liggen en dacht niet teveel na. Gewoon schieten en de bal ging erin. Ik weet dat die ballen heel licht zijn en alle kanten op kunnen gaan. Ik schoot gewoon op goal en hij ging er goed in," aldus Ziyech. "De ballen zijn heel licht, te licht vind ik. Vergeleken met de vorige jaren zijn de ballen veel lichter en dan weet je dat ze kunnen zwabberen. Ik heb liever wat steverige ballen. De ballen waarmee we thuis spelen, zijn wel de goede ballen. Deze zijn wat te licht."

De international van Marokko is blij dat hij nog altijd het shirt van Ajax draagt. "Ik had natuurlijk de stap willen maken, maar dat is niet gebeurd en dan moet je door. Ik ben nog steeds gelukkig dat ik hier speel," zei hij daarover. "Het plaatje moet gewoon compleet zijn. Mijn gevoel moet goed zijn en dat had ik niet. Alles moet gewoon kloppen en dat heb ik niet gehad. Het maakt niet uit wat er gebeurd, positief of negatief, het gaat er om dat je gelukkig bent en dat ben ik."


[video] Daley Blind vond één helft eigenlijk wel genoeg vandaag


[video] Highlights Vitesse - Ajax


Karakteristieken

Uitslag: 0-4 (0-3)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Hakim Ziyech ('3)
Goal
0-2 Klaas Jan Huntelaar ('7)
Goal
0-3 Dusan Tadić ('19)
Goal
0-4 Klaas Jan Huntelaar ('58)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
19.231 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
Vitesse: Bero ('14)
Kaart
Vitesse: Foor ('22)
Kaart
Vitesse: Linssen ('42)

Opstelling Ajax

Dusan TadićKlaas Jan HuntelaarDavid Neres


Hakim ZiyechLasse SchöneFrenkie de Jong


Nicolás TagliaficoDaley BlindMatthijs de LigtNoussair Mazraoui


Andre Onana

Wissels:

'59 Donny van de Beek voor David Neres
'65 Carel Eiting voor Daley Blind
'70 Maximilian Wöber voor Frenkie de Jong


Opstelling Vitesse

LinssenMatavzBeerens


FoorBeroSerero


BüttnerClarke-SalterVan der WerffKaravaev


Eduardo

Wissels:

'46 Ødegaard voor Bero
'79 Darfalou voor Matavz
'86 Bruns voor Foor


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 6 0-4 (0-2)
 4 0-2 (0-1)
 4 1-4 (0-1)
 4 1-4 (0-2)
 4 0-1 (0-1)
 4 0-2 (0-1)
 4 0-2 (0-1)
 4 0-2 (0-1)
 4 1-6 (0-3)
10  4 0-2 (0-1)
11  4 0-2 (0-1)
12  4 0-2 (0-1)
13  4 0-2 (0-1)
14  4 0-3 (0-1)
15  4 2-4 (1-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.76. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man of the Season klassement.

1. Hakim Ziyech (105 -> 5,0)
2. Klaas Jan Huntelaar (53 -> 4,0)
3. Frenkie de Jong (33 -> 3,0)
4. Dusan Tadić (15 -> 2,0)
5. Andre Onana (14 -> 1,0)
6. Matthijs de Ligt (11 -> 0,0)
7. David Neres (10 -> 0,0)
8. Lasse Schöne (5 -> 0,0)
9. Kasper Dolberg (3 -> 0,0)
10. Noussair Mazraoui (2 -> 0,0)
11. Nicolás Tagliafico (1 -> 0,0)
12. Joël Veltman (0 -> 0,0)
12. Maximilian Wöber (0 -> 0,0)
12. Donny van de Beek (0 -> 0,0)
12. Daley Sinkgraven (0 -> 0,0)
12. Amin Younes (0 -> 0,0)
12. Carel Eiting (0 -> 0,0)
12. Václav Černý (0 -> 0,0)
12. Hassane Bandé (0 -> 0,0)
12. Mateo Cassierra (0 -> 0,0)
12. Benjamin van Leer (0 -> 0,0)
12. Siem de Jong (0 -> 0,0)
12. Nick Viergever (0 -> 0,0)
12. Luis Manuel Orejuela (0 -> 0,0)
12. Kostas Lamprou (0 -> 0,0)
12. Abdelhak Nouri (0 -> 0,0)
12. Mitchell Dijks (0 -> 0,0)
12. Dani de Wit (0 -> 0,0)
12. Noa Lang (0 -> 0,0)
12. Deyovaisio Zeefuik (0 -> 0,0)
12. Rasmus Kristensen (0 -> 0,0)
12. Justin Kluivert (0 -> 0,0)
12. Kaj Sierhuis (0 -> 0,0)
12. Jurgen Ekkelenkamp (0 -> 0,0)
12. Niemand (0 -> 0,0)
12. Dennis Johnsen (0 -> 0,0)
12. Perr Schuurs (0 -> 0,0)
12. Daley Blind (0 -> 0,0)
12. Zakaria Labyad (0 -> 0,0)
12. Mitchell Bakker (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen